Temizlik Arabası

Konaklama Tesisi

Kat görevlisinin derli toplu çalışmasını sağladığı gibi kat ofislerine malzeme alımı için sık gidip gelmeleri önler ve personel verimliliğini sağlar. Dört ya da beş katlı raflar şeklinde tanzim edilen arabada, odalarda kullanılan temiz keten takımları (çarşaf, havlu, pike, yastık kılıfı vb.) yanında, temizlik malzemeleri (kimyasal malzemeler), temizlik kutusu, çöp kovası ve kirli çamaşır torbası bulunur. Kat görevlisinin oda temizlik malzemelerinin bazılarını, temizlik arabasından odalara taşımak için kullandığı kutu ya da sepet de bu arabada yer alır. Kat görevlisi temizlik kutusuna şu malzemeleri koyar: Temizlik bezleri, fırçalar deterjanlar, temizlik telleri, zemin temizleme amacıyla kullanılan süngerler.

Temizlik arabası düzenlenirken, büyük hacimli malzemeler en alt kat rafa, daha küçük malzemeler ise daha üst raflara koyulur. Buklet ve kit malzemeleri genellikle arabanın en üst kısmına yerleştirilir. Kat arabasında, oda temizlik görevlisinin bir shift boyunca kullanacağı yeterlilikte temizlik araç-gereçleri ile temiz oda yapımı için gerekli malzemelerin bulunması işlerin rahat ve hızlı yürütülmesi bakımından önemlidir. Taşınacak malzeme miktarı, temizlenecek oda sayısına ve kat arabasının büyüklüğüne bağlı olarak değişmektedir Çalışma sırasında, kapıya yakın duvara paralel olarak koyulur. Müşterilerin göreceği bir temizlik aracı olduğundan temiz ve düzenli tutulması gerekir. İş bitiminde kat ofisine bırakılır.

Yararlanılan Kaynaklar

Hayter, R. (1997) . Housekeeping Service in Hotels. Londra: Hospitality Training Foundation and Macmillan Pres; Kappa, M. M., Nitschke, A. ve Schappert Patrica, B. (1990). Managing Housekeeping Operations. Educational Institute of the American Hotel & Motel Association; OTED (1999). Housekeeping Yönetimi. İstanbul.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Akoğlan-Kozak, M. (2006). Otel İşletmelerinde Kat Hizmetleri Yönetimi. Ankara: Detay Yayıncılık; Akoğlan-Kozak, M. (2009). Temizlik Hizmetleri. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Basımevi.