Tatil Kredisi

Kavram Ekonomi Üretim Yönetimi ve Pazarlama

Tüketici kredisi, daha önce belirlenmiş faiz oranı ve vade süresine göre planlanmış ödemeleri olan, kişinin ticarete konu olmayan mal ve hizmetlerin maddi karşılığını verebilmek için bankalardan temin edilen kredidir. Tüketici kredisi türlerinden biri olan tatil kredisi bir sözleşme dahilinde uygulanır. Sözleşmenin tarafları tüketici ile banka ya da finansman şirketi olabilir. Tüketicinin kanunen gerçek kişi olması ve krediyi nakit olarak alması gereklidir. Nakit olarak verilen tatil kredisi ile tüketici, tatil amaçlı bir hizmet satın alabilir. Medeni haklarını kullanma ehliyetine sahip, 18 yaşını doldurmuş ve düzenli geliri olan herkes tatil kredisine başvurabilir. Yapılan bu başvurular bankanın belirlediği kriterlere göre değerlendirilip, tüketiciye önceden belirlenmiş masraf ve faiz oranları bildirilerek ödeme yapılır. Tüketici, kredi ödemelerini önceden belirlenmiş dönemlerde taksitli olarak geri ödemesini yapar. Tüketici eğer isterse, tatil kredisini kullandıktan sonraki herhangi bir dönemde ilgili kredinin maliyetini (faiz) ve anaparayı peşin olarak ödeyerek krediyi kapatabilir.

Tatil kredisi, tüketicinin tatil planı sürecini kolaylaştırması ve tatil bütçesini oluşturabilmesi açısından tüketiciye fayda sağlayan bir kredi türüdür. Tatil için ayıracağı finansal kaynağı borçlanma yolu ile elde etmek isteyen tüketiciler tarafından talep edilmektedir. Uygulamada sıklıkla tüketicinin bir bankaya gidip ya da çevrimiçi kanalları kullanarak başvuru yapması ile kredilendirme süreci başlar. Günümüzde bankaların seyahat acentaları ve oteller gibi turizm işletmeleri ile işbirliği yapması tüketiciye daha kolay ulaşmalarını sağlamaktadır. Bu işbirliği ile birlikte seyahat acentası tüketicinin tatil kararı verme sürecinde ödeme alternatiflerinden biri olan tatil kredisi ile ilgili bilgi verip ilgili banka ya da finansal kuruluşa yönlendirebilir.

Yararlanılan Kaynaklar

Reisoğlu, S. (2008). Tüketici Kredileri Hukuki Sorunlar: 4077 Sayılı Yasada Değişiklik Öngören Taslak, Bankacılar Dergisi, (69): 50-72; Türkiye Bankalar Birliği, www.tbb.org.tr, (Erişim tarihi: 22.07.2019).