Tatil Kampı
Kavram Sosyal Turizm
-
2019
Amerika’da 1861 yılında ilk kampçılık (The Gunnery Camp) organize edildi. 1874 yılında da ilk tatil amaçlı kamplar tesis edildi. İlk özel kamp 1876 yılında, ilk Young Men’s Christian Association (YMCA) kampı (yaş, gelir ve eğitim seviyesi gözetmeksizin tüm insanlara hizmet eden kamplar) 1885 yılında, ilk genç erkekler kampı ise 1900 yılında organize edildi. 1908 yılında rekreatif kampçılığın kâşifi Thomas Hiram Holding tarafından kampçılık ile ilgili ilk el kitabı yazıldı. 1910 yılında Amerikan Kamp Birliği (ACA) kuruldu, 1912 yılında ilk kız kampı organize edildi. 1941 de ilk gençlik kampları birliği kuruldu ve 1948 yılında ilk kamp standartları uygulanmaya başlandı. 1996 yılında ise akredite olmuş kamp mekanlarında konaklayabilmek amacıyla ilk kez bir ücret ödemesinin yapılmasına yönelik antlaşma yapıldı.
Günümüzde üstün nitelikli hizmetler veren tatil kampları, doğa ile iç içe tatil yapmak, şehrin boğucu ortamından kaçmak ve boş zamanlarını kafa dinleyebilecekleri kırsal mekânlarda geçirmek ve dışarıdan yiyecek, içecek ve değişik faaliyetler için gerekli malzemeleri getirmek isteyen turistlere geniş olanaklar sunmaktadır. Bunun yanı sıra tatil kampları, gidilen yerlerdeki farklı doğal güzellikleri ve olanakları uygun ekonomik şartlarda değerlendirme fırsatı vermektedir. Tatil kamplarında konaklama; doğal, tarihi ve kültürel değerler açısından zengin mekanlarda gerçekleştirilebilmektedir. Tatil kamplarına katılan turistlerin çevreye olan duyarlılıkları ve çevre korumacılığı aynı zamanda sürdürülebilir turizm açısından gelecek nesillere de örnek teşkil etmektedir. Tatil kampları, bu özellikleri ile sosyal anlamda etkileşim içinde oldukları bir eko turizm aktivitesi olarak görülebilmektedir.
Bir yerlere yetişme telaşı olmadan ve isteğe göre şekillenen bir tatil anlayışının sergilendiği tatil kamplarına Türkiye’den en iyi örnekler; eşsiz doğası ve deniziyle Kaş Camping, huzurla iç içe olan Ada Camping Cunda, Karadeniz’in en güzeli ve yeşilin çok farklı tonlarını bir arada görme fırsatı sunan Artvin-Borçka, doğanın uyanışına tanıklık eden Bolu-Yedigöller, balonların içinde Kapadokya Kaya Camping, okaliptüs ağaçlarıyla kaplı Marmaris-Hisarönü Evcan Camping, Ege’nin gözdesi Kuşadası-Önder Camping, küçük bir kasaba gibi olan Akyaka Orman Kampı, zeytin, incir ve nar ağaçlarıyla kaplı Asos-Gargara Kamp ve Muğla’nın Akbük Koyu’nda yer alan doğayla barışık Azmakbaşı Camping’dir.
Avrupa’dan güzel bir örnek ise, İspanya’da gerçekleşti. Aktif Yaşlılık Programı stratejisi uygulandı ve konaklama için tarihi, doğal ve kültürel mekanlardaki tatil kampları kullanıldı. Bu doğrultuda programın amacı yaşlıların sosyal hayata aktif olarak katılması ve turizmin düşük sezonda da canlandırılmasıdır. Bir diğer örnek ise Colonia de Vacaciones Raigón tatil kampı niteliğindedir ve emekli, engelli, çocuk ve gençleri kapsamaktadır.
Referanslar
Aydemir, B. ve Kılıç, S. N. (2017). Dünya’da ve Türkiye’de Üçüncü Yaş Turizmi, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 1(Özel Sayı-3): 18-28; Birdir, K., Unur, K. ve Dalgıç A. (2015). Türkiye ve Dünya’da Kamping ve Yeni Bir Turistik Ürün Olarak ‘Glamping’, 1. Eurasia International Tourism Congress: Current Issues, Trends and Indicators, 28-30 Mayıs 2015, Konya/Türkiye, (2): 168-177; Topay, M. ve Koçan, N. (2009). Kamping/Çadırlı Kamp için Alan Seçim Kriterlerinin Belirlenmesi ve Bartın-Uluyayla’da Örnek Bir Uygulama. Süleyman Demirel Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi, A(1): 116-128; http://www.tabiata.com/tatil-kamplari.html, (Erişim tarihi: 19.07.2019).