Lüks Kampçılık Turizmi

Kamp-Kamping İşletmesi Kamp Turizm Çeşitleri

İngilizce kelime karşılığı Glamping olup, glamorous (gösterişli) ve camping (kamp yapma) kelimelerinin kombinasyonundan oluşmaktadır ve Türkçe literatürde lüks kampçılık olarak tanımlanmaktadır. Lüks kampçılık, bireylerin sürekli yaşadıkları bölgeden uzaklaşarak doğa ile baş başa olma isteği ile başlayan, seyahat edilen destinasyonda konaklama imkânlarının doğaya taşınarak doğa ile iç içe olma isteği içerisinde olan turistlerin, sağlıklı ve bol çeşitli yiyecek-içecek hizmetlerine sahip olabildiği, macera ve rejenerasyon gibi rekreasyonel turizm faaliyetlerine katılmalarının da mümkün olduğu bir lüks konaklama hizmeti sunan turistik ürün çeşididir.

Küreselleşen dünya düzeninde doğa, turizm içerisinde her zaman önemli bir konumda olmuştur ve günümüzde doğa temelli turizm hareketi de gittikçe daha popüler bir hal almıştır. Bilhassa kampçılık insanlar tarafından en çok tercih edilen açık hava tatil aktivitesi konumunda yer almaktadır. Aynı zamanda kampçılık hareketinde olan/olmak isteyen insanlarda lüks ve konfor talebinin hızla artarak devam etmesi lüks kampçılık alt sektörünün doğmasını sağlamıştır. Lüks kampçılık, başlangıçta 1300’lü yıllarda Osmanlı İmparatorluğu’nda padişah ve ailesi için inşa edilen geçici konaklamalar bütününde karşımıza çıkmaktadır. Padişah ve ailesinin yapmış olduğu seyahatlerde taşınabilir olarak yanlarında götürdüğü kıymetli eşyaları ve sarayı aratmayacak şekilde dizayn ettirdikleri lüks çadırları ve mutfakları lüks kampçılığın doğuşunda önemli bir etkendir. Daha sonra 1900’lerin başında Avrupalı ve Amerikalı gezginlerin yapmış oldukları seyahatleri sırasında, lüks çadırlarda konaklamaları, şefler, rehberler, bekçiler ve hizmetçiler gibi çalışanlardan hizmet aldıkları Afrika safarilerinden etkilenerek günümüzde ki haline evrimleşmiştir. Afrika kıtasından yayılmaya başlayan bu turizm türü hızlı bir şekilde Asya, Okyanusya, Amerika, Orta Doğu ve son olarak da Avrupa kıtasında güçlü bir dinamizm yakalamıştır. Bu dinamizm sayesinde günümüzde dünya çapında tercih edilen önemli bir turizm türü haline gelmiştir.

Lüks kampçılık turizmi, kampların negatif özelliklerini (çadırları, kokan uyku tulumları ve konserve yiyecekleri) ortadan kaldırarak, kabin, çan çadır, bungalov ve ağaç evleri gibi lüks ve doğa dostu tesisleri, kaliteli çarşafları, kilimleri, antika mobilyaları ve çağa uygun banyo (spa, masaj) ve yiyecek-içecek çeşidi fazla mutfağı ile pozitif niteliklerini ön plana çıkarmaktadır. Lüks kampçılık işletmeleri son yıllarda ortaya çıkardıkları özel konseptler ile harika bir açık hava misafirliğini taahhüt ederek turist hareketlerinin lüks kampçılık yönüne doğru ivme kazanmasını sağlamışlardır.

Lüks kampçılık hizmeti veren işletmeler, çevre düzenini korumak için alternatif ve sürdürülebilir enerji yöntemlerini ve büyük özen gösterilen çevre biyoçeşitliliğinin korunması için de ekolojik yapı yöntemlerini kullanmaktadır. Ayrıca bu işletmeler, bazı alternatif tedavi yöntemlerini (örn. yoga ve meditasyon) kullanarak ziyaretçilerin sadece bedensel değil ruhsal olarak da dinlenmesini sağlamaktadırlar. Lüks kampçılık hizmeti veren işletmeler doğa ve çevresindeki unsurlardan sürekli yararlanan bir işletme türüdür. Bu sebeple doğaya değer veren sürdürülebilir turizm faaliyetlerini bünyesinde barındırmaktadırlar. Kompostlama tuvaletler, enerji ihtiyacının yenilenebilir enerji (güneş enerjisi) ile karşılanması ve organik bahçeler doğa dostu ve sürdürülebilirliğe sadece birkaç örnektir. Lüks kampçılık insanların doğayı daha rahat bir şekilde benimsemesine öncülük etmektedir. Bisikletle gezinme, doğayı keşfetme, yelken, hayvanları gözlemleme ve tırmanış deneyimleri konaklama yapan kişilerin gerçekleştirebilecekleri etkinliklerden sadece birkaçını oluşturmaktadır.

Lüks kampçılık talep kitlesinin özellikleri incelendiği zaman, diğer turizm çeşitlerine göre birtakım farklılıklar içerdiği görülmektedir. Lüks kampçılık turizmini tercih eden talep kitlesinin temel özellikleri, yüksek gelir grubunda olan insanlar, aileler ve çiftler, LOHAS (Lifestyle of Health and Sustainabilty- Sağlıklı ve Sürdürülebilir Yaşam Tarzı) yaşam tarzını benimseyenler, 50 yaş üzerinde olan kişiler, tatili ve doğayı sevip lüks içerisinde kamp yapmak isteyenler, kamp malzemelerini kendilerine yük etmek istemeyenler, çocuklu aile olup kamp hayatını yaşarken çocuklarının güvende ve doğayla iç içe olmasını isteyenler, standart otel ve tatil köyleri haricinde doğayla iç içe iyi bir tatil geçirmek isteyenler” şeklinde özetlenebilir.

Referanslar

Birdir, K., Unur, K. ve Dalgıç A. (2015). Türkiye ve Dünya’da Kamping ve Yeni Bir Turistik Ürün Olarak ‘Glamping’. 1. Eurisia International Tourism Congress: Current Issues, Trends and Indicators (EITOC-2015), 28-30 Mayıs, Konya/Türkiye, 2:168-177; Brochado, A. ve Pereira, C. (2017). Comfortable Experiences in Nature Accommodation: Perceived Service Quality in Glamping, Journal of Outdoor Recreation and Tourism, 17: 77-83; Brooker, E. ve Joppe, M. (2013). Trends in Camping and Outdoor Hospitality-An International Review, Journal of Outdoor Recreation and Tourism, 3: 1-6; Göktaş, L. S. ve Kızılırmak, İ. (2017). Bolu Yedigöller Milli Parkı’nın Glamping Turizmi Potansiyeli Açısından Değerlendirilmesi, Journal of Turkish Tourism Research, 1 (4): 43-51; Vres, G. and Vres, T. D. (2015). Garden Village Bled Glamping Kot Inovativna Revitalizacija Degradirane Krajine/Garden Village Bled Glamping as an Innovative Revitalization of Degraded Landscape. Arhitektura, Raziskave, 2015(2): 40.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Göktaş, L. S., Çetin, G., ve Kızılırmak, İ. (2017). Özel İlgi Turizmi Olarak Glamping Turizminin Mevcut Durumu: Bir Örnek Olay Analizi Araştırması, 4. Disiplinlerarası Turizm Araştırmaları Kongresi Bildirileri (ss. 107-120), 9 – 12 Kasım, Kuşadası, Aydın.