Taş Yüzey Temizliği
Kavram Hijyen
-
2024 (Güncelleme: 14.02.2024)
Taş yüzey temiziği yüzeyin özelliği dikkate alınarak gerçekleştirilir. Bazı yüzeyler asitlere karşı dayanıklı olurken bazı yüzeylerde bu dayanıklılık bulunmayabilir. Dolayısıyla etkili bir temizlik için yüzey özelliklerinin ve bu yüzeylerde uygulanacak temizlik yöntemlerinin dikkate alınması önemlidir. Bu bağlamda taş yüzeyler, yapay ve doğal taş yüzeyler olarak iki farklı şekilde ele alınır. Yapay taş yüzeyler beton, fayans, seramik gibi yüzeyleri kapsarken doğal taş yüzeyler mermer, traverten, granit gibi yüzeylerdir. Bunlardan mermer ve traverten kaplı yüzeyler asitten etkilenirken, granit ve seramik yüzeyler asitten etkilenmez ancak yüzeydeki bozulmuş sır tabakalarının içine asit sızması ile malzemede bozulma meydana gelir.
Taş yüzey temizliğinde ilk aşama yüzeyin süpürülmesidir. Uygun bir süpürge ile yüzeyin tozu alındıktan sonra ikinci aşamada sodalı veya arap sabunlu ılık su ile zemin silinir veya yıkanır. Taş yüzeyler, yüzey aktif madde içeren genel temizlik maddeleri ya da hafif alkali türü bir kimyasalla temizlenir. Bu yüzeylerde tuz ruhu gibi bileşiminde yoğun asit bulunan kimyasallar kullanılmamalıdır. Çünkü bu maddeler yüzeyin kayganlığına ve rengine zarar verir. Temizlik işleminden sonra yüzeye parlaklık vermek için kristalize cila ile yüzey cilalanabilir. Bu işlem hem estetik bir görüntü sağlar hem de yüzeyin kirlenmesini geciktirir.
Taş yüzeylerden mermer yüzey temizliğinde alkolsüz nötr seviyesine yakın genel temizlik maddeleri ve uygun sıcaklıkta su kullanılır. Bu yüzeyler tuz ruhu, sirke gibi asitli maddelerden etkilendiği için kullanılmamalıdır. Mermer yüzeylerin üzerinde oluşan lekelere erken müdahale edilmesi lekenin sabitleşmemesi için önemlidir. Bu aynı zamanda temizliği kolaylaştıran bir uygulamadır. Bu yüzeylerin temizliğindeki ilk işlem zeminin süpürülmesidir. Sonrasında yüzeye uygun temizlik kimyasalı kullanılarak yüzey nemli paspaslama yöntemi ile silinir. Kullanılan kimyasal durulama gerektiriyorsa, duru su ile nemli paspaslama işlemi tekrarlanır. Son olarak kuru paspas ile yüzey kurulanır.
Kolay temizlenen sırlanmış seramik kaplamalar, leke ve kire dayanıklıdır. Bu yüzeylerde, çizilme ve sonrasında çıkarılması güç lekeler oluşmaması için sert ovucu temizlik araçları kullanılmamalıdır. Seramik kaplı yüzeylerin temizliğinde de ilk işlem süpürme işlemidir. Sonrasında bir miktar yüzey temizleyicisi ve ılık suyla bir karışım hazırlanır ve bu karışımla yüzey silinir. Hazırlanan karışımda kimyasal yüzey temizleyici yerine arap sabunu da kullanılabilir. Yüzeyin zamanla matlaşmasına neden olacağı için asit içeren temizlik kimyasalları kullanılmamalıdır. Sıcak su ise kimyasalı aktif hâle getirdiği ve yağlı kirlerin kolay çözülmesini sağladığı için tercih edilir. Temizleme bir metre karelik alanlar halinde gerçekleştirilir. Seramik yüzeylerde kullanıma bağlı olarak zamanla oluşan sararmalar, klorlu ovma maddesiyle beyazlatılır. Bunun için klorlu ovma maddesi önceden ıslatılmış yüzeye veya ıslak bir beze dökülür ve temizlenecek yüzey bez ile silinir arkasından yüzey bol su ile durulanır. Son işlem olarak yüzeye kurulama işlemi yapılır.
Referanslar
Akoğlan Kozak M. (2016). Kat Hizmetleri Yönetimi. Ankara: Detay Yayıncılık; Çiçek, D. (2019). Kat Hizmetleri Uygulamaları (El Kitabı) (M. Akoğlan Kozak, Editör). Ankara: Detay Yayıncılık; Üzümcü Polat, T. (2011). Temizlik Teknolojisi. (Editör M. Akoğlan Kozak), Ankara: Detay Yayıncılık; Milli Eğitim Bakanlığı (MEB). (2018). Zemin Temizliği. http://www.megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller/Zemin%20Temizli%C4%9Fi.pdf, (Erişim tarihi: 30.12.2018).
Ayrıntılı bilgi için bakınız
Akoğlan Kozak, M. (2016). Otel İşletmelerinde Kat Hizmetleri Yönetimi. (Onuncu baskı). Ankara: Detay Yayıncılık.