Tabldot

Gastronomi Yeme-İçme İşletmesi

Fransızcadan geçmiş olan Table d’hote kelimesinin Türkçe anlamı müşteri sofrası ve ev sahibinin masası olarak tanımlanmaktadır. Tabldot menüler; menüde yer alan tüm yiyeceklerin birlikte gruplandırıldığı, değişmez tek bir fiyatın uygulandığı, belirli ve kısıtlı sayıda yemekten oluşan menülerdir. Önceden hazırlanmış belirli sayıda yemeklerin bulunduğu, belirli öğünlerde tüketime sunulan ve müşterinin yemek seçme şansının sınırlı olduğu veya alternatif yemek seçme hakkının hiç olmadığı menülerdir. Tabldot menüler, farklı içerik ve farklı fiyatla birden fazla düzenlendiği gibi (çoktan seçmeli), aynı menü içerisinde seçmeli olarak da (örneğin ana yemek için; şiş kebap veya tavuk ızgara) düzenlenmektedir. Bu tür menülere dönüşümlü menü, dönüşümlü tabldot veya fix menü de denilmektedir.

Günün üç öğünü için de hazırlanabilen bir menü şeklidir. Tabldot menüler daha çok satış hacmini artırma amacıyla kullanılmaktadır. Seçim yapabilecek yaşta olmayan küçük müşterilere, kısıtlı zamana sahip olan müşterilere ya da sürekli değişen müşteri potansiyeline sahip olan işletmelerde bu tür menülerin kullanımı uygundur. Genellikle okul, hastane, kışla, yurt ve bunun gibi kurumlarda bu menü türü kullanılmaktadır. Toplu tüketim yapılan bazı kurumlarda, belirli bir süre içerisinde aynı günler aynı tabldot menü tüketicilere sunulmaktadır. Yaygın kullanım alanına rağmen önemli bir dezavantajı, iyi planlama yapılmazsa fazla miktarda yemek artığı oluşmasıdır.

Tabldot menülerin kontrolü oldukça kolaydır. Tabldot menüler tek başına kullanılabileceği gibi alakart bir menü ile de kullanılabilmektedir. Tabldot menüler; sınırlı sayıda yiyecek bölümlerinden oluşması, müşteri tercihinin sınırlı olması, satış fiyatının sabit olması ve menüde belirtilen yiyeceklerin servise sunulduğu anda, ya da sipariş anında hazır durumda olması gibi özelliklere sahiptirler. Tabldot menüler aracılığıyla; mutfak ve servis personeli, mutfak ve servis araç-gereçleri ile zamandan tasarruf edilmesinin yanında malzeme satın alımında ve depolamada da kolaylık sağlanırken yemek maliyetlerinde de düşüş meydana gelmektedir.

Referanslar

Altınel, H. (2011). Menü Yönetimi ve Menü Planlama. Ankara: Detay Yayıncılık; Bulduk, S. (2013). Beslenme İlkeleri ve Mönü Planlama. Ankara: Detay Yayıncılık; Durlu-Özkaya, F. ve Cömert, M. (2010). Mönü Planlama ve Analizi. İçinde; M. Sarıışık, Ş. Çavuş ve K. Karamustafa (Editör), Profesyonel Restoran Yönetimi İlkeler, Uygulamalar ve Örnek Olaylar. Ankara: Detay Yayıncılık; Koçak, N. (2012). Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi. Ankara: Detay Yayıncılık; Yılmaz, Y. (2016). Otel ve Yiyecek-İçecek İşletmelerinde Ziyafet Organizasyonu ve Yönetimi. Ankara: Detay Yayıncılık.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Doğdubay M. ve Saatcı, G. (2014). Menü Mühendisliği. Ankara: Detay Yayıncılık.