Sunulan Hizmet Çeşidine Göre Oteller

Konaklama Tesisi Otel

Otellerin temel fonksiyonu seyahat eden insanların barınma ihtiyacını karşılamaktır. Evinden uzakta seyahat eden insanlara konaklama imkânı sunan günümüz otellerinin ilk örneklerinin han ve kervansaraylar olduğu bilinmektedir. Zaman içinde yaşanan gelişme ve değişimler otel işletmeciliğini de etkiledi. Niteliksel ve niceliksel görülen değişimlerle birlikte otel işletmelerinin sundukları hizmetlerde çeşitlilikler arttı. Hizmet çeşitleri açısından oteller; kültür mirası otelleri, kaplıca-kür otelleri, temalı oteller, butik oteller, SPA otelleri, tatil köyleri, kamping, çevreci oteller, dağ ve kış otelleri belirtilebilir.

Kültür mirası otelleri, tarihe tanıklık etmiş tarihi binaların konaklama işletmesi olarak hizmet vermesine dayanan otellerdir. Yıllar önce saray, konak, rakı fabrikası veya hapishane olarak hizmet veren binalar restore edilerek konaklama işletmesi haline dönüştürüldü. Bu otellere örnek olarak Hindistan’daki Jai Mahal Sarayı, Çırağan Palace Kempinski verilebilir.

Kaplıca kür otelleri, şifalı sularla tedavinin de uygulanabildiği otellerdir. SPA oteller, kozmetik terapi, ilaç veya alkol gibi farklı ürünler kullanarak sağlığa ilişkin hizmetler sunan ve bu alanda uzmanlaşmış tesislerdir.

Temalı oteller, insanların dikkatini çekmek amacıyla oluşmuş bir otel türüdür. Temalı tesisler, müşterilerin ihtiyaçlarına hizmet ettiği ölçüde farklılaşabilmektedir. Temalı konaklama tesisleri tarihi, ekolojik, oyun merkezli veya kültürel olabilmektedir.

Butik otel, 1960’lı yıllardaki giyim sektöründeki butik işletmelerinden esinlenerek ortaya çıkan bir konaklama tesisi türüdür. Butik otel, az sayıda müşteriye yüksek kalitede hizmet sunmayı hedefleyen, küçük ölçekli konaklama tesisleridir.

Tatil köyleri, dinlenme ve eğlenme hizmetini geniş bir alanda müşterilerine sunan tesislerdir.

Kampingler; müşterilerin kendi karavan, çadır gibi konaklama olanakları ile konaklama yapabildikleri, ortak kullanım alanlarına yönelik hizmetler sunan tesislerdir.

Çevreci oteller, çevre bilincinin giderek önem kazanmasıyla, otel işletmelerinde organik tarım ürünlerinin kullanılması, odanın boş olması durumunda enerji ihtiyacını azaltacak şekilde düzenlemelerin bulunduğu tesislerdir.

Dağ ve kış otelleri, kış mevsiminde dinlenmek ve spor yapma amacı ile seyahat eden insanlara konaklama hizmeti sunan tesislerdir.

Referanslar

Akoğlan-Kozak, M. ve Bahçe, A. S. (2009). Özel İlgi Turizmi. Ankara: Detay Yayıncılık; Altun, S. ve İnceoğlu, M. (2006). Tatil Amaçlı Konaklama Tesislerinde Zamana Bağlı Değişim, İTÜ Dergisi: Mimarlık, Planlama, Tasarım, 5(2-1): 91-96; Dittmer, P. R. ve Griffin, G. G. (1997). Dimensions of the Hospitality Industry: An Introduction (İkinci baskı). New York: John Wiley&Sons; Page, S. J. (2003). Tourism Management (Managing for Change). Amsterdam: Butterworth Heinemann; http://www.kulturturizm.gov.tr, (Erişim tarihi: 24.07.2009); http://www.yesilcevre.net, (Erişim tarihi: 29.01.2010).

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Kozak, N., Akoğlan-Kozak, M. ve Kozak, M. (2008). Genel Turizm: İlkeler- Kavramlar (Gözden geçirilmiş yedinci basım). Ankara: Detay Yayıncılık.