Standart Reçete Kullanımı

Kavram Ekonomi Üretim Yönetimi ve Pazarlama

Standart reçete, bir yiyeceğin her seferinde arzu edilen aynılığı (benzerliği) vermesi anlamına gelir. Standart reçeteler yemeklerin hazırlanmasında kullanılan malzemelerin ve hazırlama yöntemlerinin ayrıntılı olarak belirtildiği tariflerdir. Yiyecek-içecek işletmeleri mutlaka standart reçete sistemi uygulamalıdır. Standart reçeteler işletme açısından aşçılara yardımcı olurken, sürekli aynı malzemeler kullanılarak üretim yapıldığından, maliyetleme sisteminin (ürün maliyeti bulmada ve kontrol etme) kurulması, üretim kontrolünün sağlanması, personel bağımlılığının azaltılması, müşteriler açısından ise gastronomi işletmesinin başarılı kabul edilmesinde vazgeçilmez temel şartlardan olan kalite, lezzet, görüntü gibi unsurlarda devamlılığın sağlanması konularında önem arz etmektedir.

Standart reçete formunda yer alması gereken bilgiler; yemeğin adı, dosya numarası, ürünün kişi başı yenilen porsiyonu, garnitür, malzemeler, hazırlık süreci (ekipman ve malzeme hazırlığı), pişirme (ısı, yöntem, süre vb.), servise kadar taşıma/saklama tekniği, fiyat ve mümkünse bitmiş yemeğin resmi olarak sıralanabilir.

İnsanların sürekli olarak artan ve değişen talepleri, turizm ve Yiyecek - içecek işletmelerini rekabet ortamına itmekte, buna bağlı olarak mevcut standart reçetelerin geliştirilmesi veya yeni standart reçetelerin oluşturulması gündeme gelmektedir. Yemek reçetelerinin oluşturulmasında kullanılabilecek yardımcı kaynaklar; mutfak personeli, yemek kitapları, yiyecek üretimi yapan işletmeler, yerli-yabancı ilgili yayınlar, yemek üretim sürecine katkı sağlayabilecek güvenilir kişiler ve internet olarak sıralanabilir. Reçete, önce işletmenin mutfağında test edilmeli ve daha sonra üretime geçilmelidir. Test olumlu sonuç vermeden standart reçete oluşturulmaz. Olumlu sonuç veren tarifleri standardize etmek, müşterilerin algıladığı mükemmellik seviyesine atılacak ilk adım olmalıdır.

Standart reçete, her ürün için ayrı ayrı hazırlanmalı, sadece maliyet kontrolü için değil aynı zamanda optimum üretim miktarı ve kalitesinin sağlanması için de çalışanların standart reçetelere uygun olarak çalışması sağlanmalıdır.

Yararlanılan Kaynaklar

Altınel, H. (2014). Menü Yönetimi ve Menü Planlama. Ankara: Detay Yayıncılık; Küçükaslan, N. (2006). Yiyecek - içecek işletmelerinde Mutfak Hizmetleri Yönetimi. Ankara: Detay Yayıncılık; Küçükaslan, N. ve Baysal, A. (2009). Beslenme İlkeleri ve Menü Planlaması (Üçüncü baskı). Bursa: Ekin Basım Yayım Dağıtım; Okutmuş, E. ve Gövde, G. (2015). Yiyecek İşletmelerinin Maliyet Kontrolünde Standart Reçetelerin Karşılaştırmalı Olarak İncelenmesi ve Bir Uygulama, Niğde Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 8 (2): 79-90.