Sorgun
Yerleşim Merkezi / Destinasyon Deniz Destinasyonu
-
2021
Antalya’nın Manavgat ilçesine bağlı turistik bir yerleşimdir. Side’nin batısında yer alan Sorgun’un nüfusu 3.597’dir. Destinasyona ulaşım karayolu ile sağlanmaktadır. Destinasyonun en yakın havalimanı olan Antalya Havalimanı’na uzaklığı 66 kilometredir. Çam ormanları arasında yer alan destinasyonun en önemli çekiciliği 3.000 metrekarelik alana sahip Titreyen Göl’dür. Titreyen Göl karabatak ve Pekin Ördeği gibi pek çok sayıda kuşu barındırmaktadır. Antalya’nın en güneydoğusunda yer alan gölün yüzeyinde, Manavgat Çayı’nın bir kolunun denize dökülmeden önce genişleyerek akıntısının yavaşlamasıyla çok hafif bir dalgalanma meydana gelmektedir. Bir titreme görüntüsü gibi olduğu için adını bu dalgalanmadan almıştır.
Sorgun’da hâkim doğal bitki örtüsü kıyılarda kumul vejetasyonu ve fıstık çamı ormanlarıdır. Sorgun Ormanı dünyada nadir görülen bir kumul ormanıdır. Bu ormanda, olağanüstü estetik güzelliklere sahip çam ağaçları, 150 yaşında anıt ağaç olabilecek nitelikte birçok kızılçam ve fıstıkçam ile altısı endemik olmak üzere 411 bitki türü vardır. Destinasyon Türkiye’de bulunan 144 önemli bitki alanından biridir. Orman kelebek çeşitliği bakımından da önemli bir barınma merkezi ve görülmeye değer bir doğal ortamdır. Ayrıca destinasyon, Türkiye’deki dört önemli kuş halkalama merkezinden biridir.
Sorgun Ormanı’nın güneyi ve doğusu Akdeniz, Manavgat Irmağı ve Titreyengöl gibi su kaynaklarıyla çevrilidir. Titreyengöl ormanı ikiye bölmektedir. Destinasyonun doğal yapısı yaban hayatının zenginleşmesini sağlamıştır. Ormanda ve çevresindeki sulak alanlarda 196 farklı kuş türü tespit edildi. 310 hektar büyüklüğündeki ormanın bir bölümü Kültür ve Turizm Bakanlığı Antalya Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu’nca 2007 yılında Birinci Derece Doğal Sit Alanı ilan edildi. 2009 yılında bu alanın ‘Doğa ve Doğa Sporları Parkı’ şeklinde düzenlenmesine karar verildi.
Destinasyon kumlu plajları, pırıl pırıl denizi ve konaklama imkânlarının çeşitliliği ile ünlüdür. Sorgun’da 15 mavi bayraklı plaj bulunmaktadır. Manavgat’taki oteller Side ve Kumköy destinasyonlarının yanı sıra yoğunlukla Sorgun’da yer almaktadır. Turizm gelişim projeleri Sorgun’un güneye doğru genişlemesini sağlamıştır. Destinasyonda 18 bin yatak kapasiteli 22 otel işletmesi yer almaktadır. Bu otellerin büyük çoğunluğu nisan ayında faaliyete başlayan ve ekim ayı sonunda kapanan sezonluk işletmelerdir. Yalnızca üç otel işletmesi yıl boyunca hizmet vermektedir. Destinasyonda en yoğun sezon yaz ve sonbahar aylarıdır. Bu aylarda ortalama 400 bin turist ağırlanmaktadır. Ziyaretçi profiline bakıldığında genç turistlerin yaz aylarında, ileri yaştaki turistlerin ise sonbahar aylarında destinasyonu ziyaret ettiği görülmektedir.
Sorgun sahip olduğu özelliklerle koşu, doğa yürüyüşleri ve su sporları başta olmak üzere birçok alternatif turizm faaliyeti için oldukça elverişlidir. Titreyengöl-Sorgun Yatırımcılar Birliği (TİSOYAB) öncülüğünde doğa ve doğa sporları, Titreyengöl otomasyonu ve peyzajı, çevre temizliği ve güvenliği gibi destinasyonda alternatif turizmin gelişmesi için çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. Ortaya konan projeler doğrultusunda işaretli güzergâhlarda genellikle İskandinav Yürüyüşü (Nordic Walking), Yön Bulma (Orienteering) Etkinliği, Titreyengöl Kano Festivali, tempolu yürüyüş ve bisiklet sürme etkinlikleri düzenlenmektedir. Ayrıca kuş gözlemciliğinin de gelişme gösterdiği bir destinasyondur.
Ayrca bkz.: Boğaz Camping; TURBAN Sorgun Motel Kamping Tesisleri.
Referanslar
Akengin, H. ve Dinç, Y. (2020). Turizm Sektörünün Şehirleşmeye Etkileri: Manavgat Örneği, International Journal of Geography and Geography Education (IGGE), 41: 199-220; Akis, A. (2011). The Effects of Mass Tourism: A Case Study From Manavgat (Antalya – Turkey), Procedia - Social and Behavioral Sciences, 19: 289-296; Alpaslan, A.Ö. ve Ortaçeşme, V. (2009). Side-Manavgat Kıyı Kesimi Alan Kullanımlarının Kıyı Planlaması ve Yönetimine Yönelik Değerlendirilmesi, Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 22 (2): 169-178; Derman, E. ve Yazar, A. (2016). Determination of Satisfaction Factors for Local Community in Sports Tourism, Balkan and Near Eastern Journal of Social Sciences, 02 (01): 1-5; Erdoğan, A. (2011). Sorgun Ormanı I. Derece Doğal Sit Alanı Koruma Amaçlı İmar Planı ve Plan Kararları Taslağı. Antalya; Mavi Bayrak (2021). Mavi Bayraklı Plajlar, http://www.mavibayrak.org.tr/tr/plajListesi.aspx?il_refno=7, (Erişim tarihi: 03.01.2021); Titreyengöl-Sorgun Turizm Yatırımcıları Birliği, Titreyengöl-Sorgun, http://www.tisoyab.org/, (Erişim tarihi: 09.01.2021).