Silifke Müzesi

Müze Arkeoloji Müzesi

(Silifke, Mersin, 1973 - )

Mersin’nun Silifke ilçesi’nde yer almaktadır. Müze ilk olarak 1958 yılında Cumhuriyet İlkokulu’nda bir bölümün eski eser deposuna dönüştürülmesiyle oluşturuldu. Zamanla gelişen Silifke Müzesi bağımsız bir binaya taşındı ve 02. 08. 1973 tarihinde resmi olarak ziyarete açıldı. Müze 3.153 metrekarelik bir alanda hizmet vermekte olup, her yıl yaklaşık 5.000 ziyaretçi tarafından gezilmektedir. İki katlı taş binası ve bahçesiyle Kalkolitik Çağ’dan Ortaçağ’a kadar olan eserlere ev sahipliği yapabilecek bir kapasiteye sahiptir.

Silifke Müzesi’nde dört kapalı teşhir salonu ile bir açık hava (bahçe) sergilemesi vardır. Arkeolojik ve etnografik olarak müzede toplam 20.677 adet eser sergilenmektedir. Müze Taş Eserler Salonu, Sikke ve Takı Salonu, Arkeolojik Eserler Salonu ve Etnografik Eserler Salonu olarak dört ana bölüme ayrılmıştır.

Müzenin Taş Eserler Salonu’nda Arkaik, Roma ve Doğu Roma (Bizans) dönemine ait eserler bulunmaktadır. Ayakta ve oturan heykeller, amphoralar ve rölikerler (haç) gibi ait olduğu dönemin özelliklerini en iyi yansıtan eserler bu sergi salonunda görülebilmektedir. Bu salonda görülmesi gerek belki de en önemli taş eserlerden biri 2012 yılında Kelenderis antik kentinde ortaya çıkarılan mermer lahittir. Lahdin iki uzun ve bir kısa yüzünde eğlenen Eros’lar diğer kısa yüzende ise oturan Grifon kabartmaları görülmektedir. Üzerinde ise lahit kapağı olarak tasarlanmış olan lahdin ait olduğu kişilerin yüksek kabartma heykelleri vardır.

Sikke ve Takılar Salonu’nda altın ve gümüş süs eşyalarının yanı sıra gümüş bir Pers takısı, gümüş İskender sikkeleri, Makedonya, Trakya, Bergama ve Mısır krallarına ait gümüş sikkeler, bronz Roma dönemi sikkeleri, bakır Osmanlı ve altın Doğu Roma (Bizans) sikkeleri sergilenmektedir. Bunlar dışında Hellenistik döneme (MÖ 330-30) ait Meydancıkkale definesi, Roma dönemine (MS 193-268) ait Ayvagediği definesi ile Doğu Roma (Bizans) dönemi hükümdarlarından Justinianus I’e ait Susanoğlu definesi bu salonda bulunan ilgi çekici bir diğer eser grubunu oluşturmaktadır.

Arkeolojik Eserler Salonu’nda Tunç Çağı, Demir Çağı, Hellenistik, Roma ve Doğu Roma (Bizans) dönemlerine ait eserler bulunmaktadır. Bu salonda, Kilisetepe Höyüğü kazısında ortaya çıkarılan Hitit Hiyeroglif Mühürleri, Miken Kapları, Kıbrıs Çanak-Çömlekleri, Kelenderis antik kentinde ortaya çıkarılmış Klasik döneme ait siyah ve kırmızı figürlü seramikler ile Hellenistik ve Roma dönemine ait terra sigillata, amphora, lagynos, hydria ve kyliks gibi birbirinden farklı amaçlarda kullanım görmüş seramikler ile pişmiş toprak kandil ve pişmiş toprak heykelcikler, Doğu Roma (Bizans) dönemi rölikerleri, ağırlıklar, şamdan ve ekmek mühürleri sergilenmektedir.

Etnografik Eserler Salonu’nda ise Silifke yöresinde bugünde hala bazı kesimlerde kullanımda olan ve üretimi devam eden folklorik niteliğe sahip eserler bulunmaktadır. Bu eserler kadın giysileri (bindallı, yelek, cepken, üçetek…) ve onu tamamlayan öğeler (yün çoraplar, gümüş kemer ve kemer tokaları, alınlık, bilezik, yüzük…), kilim ve heybeler, tüfek ve tabancalar, barutluk, kılıç gibi silah ve onların elemanlarından oluşmaktadır. Silifke yöresinde en önemli el sanatları dokumacılık, işlemecilik, örücülük ve tahta oymacılığıdır. Müzenin etnografik eserler salonunda bu el sanatlarının en güzel örneklerine tanıklık edebilirsiniz.

Müzenin açık hava (bahçe) sergi alanında ise birçok mimari taş eser sergilenmektedir. Bunlar arasında friz parçaları, sütun gövdeleri-başlıkları-kaideleri, steller (mezar taşları) ve yazıtlı levhalar yer almaktadır.

Yararlanılan Kaynaklar

Bakar, N. ve Demir, Ö. (2012). Tarihi Yapıların Tarih, Kültür ve İnanç Turizmine Etkileri: Silifke Örneği. İçinde; N. Kozak (Editör), II. Disiplinlerarası Turizm Araştırma Kongresi Bildiri Kitabı. Ankara: Detay Yayıncılık: 648-669; Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, (2019). Mersin Silifke Müze Müdürlüğü, http://www.kulturvarliklari.gov.tr/TR-44126/mersin-silifke-muze-mudurlugu.html, (Erişim tarihi: 17.05.2019); Öztürk, İ. (2013). “Silifke Müzesi”. Silifke Müzesi Taş Eserler Kataloğu Heykeltıraşlık ve Mimari Plastik Eserler (Editör; S. Durugönül), Bilnet Matbaacılık; Silifke Müzesi, (2019), http://www.silifkemuzesi.gov.tr/TR-83668/muze-hakkinda.html, (Erişim tarihi: 17.05.2019); Türkiye Kültür Portalı, (2019). Silifke Müzesi-Mersin, https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/mersin/gezilecekyer/silifke-muzesi, (Erişim tarihi: 17.05.2019).

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Öztürk, İ. (2013). “Silifke Müzesi”. Silifke Müzesi Taş Eserler Kataloğu Heykeltıraşlık ve Mimari Plastik Eserler (Editör S. Durugönül), Bilnet Matbaacılık. Silifke Müzesi, (2019). http://www.silifkemuzesi.gov.tr/TR-83668/muze-hakkinda.html, (Erişim tarihi: 17.05.2019).