Selçuk Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Yüksek Lisans Programı

Eğitim-Öğretim Yüksek Lisans Programı Turizm İşletmeciliği

(Konya, 2014 - )

2012-2013 eğitim öğretim yılında kurulmuş ve aynı yıl tezli yüksek lisans 15 öğrenci kontenjanıyla; tezsiz yüksek lisans programı 2014-2015 eğitim öğretim yılında dört öğrenci kontenjanıyla ve ikinci öğretim tezli yüksek lisans programı 2019-2020 eğitim öğretim yılında beş öğrenci kontenjanıyla öğrenime başladı. Kurulduğu dönemdeki tam adı Selçuk Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği Yüksek Lisans Programı’dır. 2013 yılında Selçuk Üniversitesi Turizm Meslek Yüksekokulu’nun kapatılıp, Selçuk Üniversitesi Turizm Fakültesi’nin kurulmasıyla birlikte programın adı Turizm İşletmeciliği Yüksek Lisans Programı olarak değiştirildi. Program Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı’na bağlıdır. Program kapsamındaki dersler ilgili enstitünün bulunduğu Selçuk Üniversitesi Alaeddin Keykubat Kampüsü’nde yürütülmektedir. Programın kurulduğu dönemdeki Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mete Sezgin’dir.

Program tezsiz yüksek lisans için sosyal bilimlerin çeşitli alanlarında lisans düzeyinde öğrenim görmüş öğrencileri kabul ederken tezli yüksek lisans için bölüm şartı aranmakta; turizm fakültelerinde lisans eğitimi görmüş ve diğer fakültelerin turizm ile ilgili bölümlerinde lisans eğitimi almış öğrencileri kabul etmektedir. 2019-2020 bahar yarıyılı dâhil olmak üzere Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalından toplam 43 yüksek lisans öğrencisi mezun oldu. Programın süresi dört yarıyıldır. İlk iki yarıyıl ders aşaması, son iki yarıyıl tez dönemidir. Programda alınması gereken zorunlu dersler başta bilimsel araştırma yöntemleri ve yayın etiği dersi olmak üzere turizm piyasasının analizi, turizmde destinasyon yönetimi ve pazarlaması, turizmde markalaşma ve imaj geliştirme, turizmde reklam kampanya planlaması, yiyecek ve içecek servisinde gıda güvenliği, turizm sektöründe marka yönetimi ile gıda ve tarım turizmi dersleridir.

Programda dersler turizm ve turizm ile ilgili alanlarda uzmanlaşmış öğretim üyeleri tarafından yürütülmektedir. Programın temel amacı ise turizm işletmeciliği alanında yönetim, organizasyon, üretim yönetimi, pazarlama, muhasebe ve finans konularında bilgi sahibi olan ve turizm işletmeciliği alanındaki bilgileri analiz edebilen, sentezleyebilen ve yorumlayabilen akademisyen adayları yetiştirebilmektir.

Referanslar

Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü ile 11.03.2019 tarihli yazılı başvuru. (Başvuran: Gizem Kara); Hasan Ünal ile 13.03.2019 tarihli görüşme. (Görüşen: G. Kara).