Selçuk Çamlık Açık Hava Buharlı Lokomotif Müzesi

Müze Endüstri Müzesi

(Selçuk, İzmir, 1997 - )

Diğer adıyla Çamlık Demiryolu Müzesi, İzmir’in Selçuk ilçesine yedi kilometre uzaklıktaki Çamlık Mahallesi’nde bulunan açıkhava demiryolu müzesidir. Eski adı Aziziye olan istasyonda kuruludur. Aziziye istasyonunda sinyal memuru olan Hüsamettin Mısırlıoğlu’nun kurduğu tren müzesi hayali, yıllar sonra oğlu Atilla Mısırlıoğlu tarafından hayata geçirildi Türkiye’deki en büyük demiryolu müzesidir ve müzenin koleksiyonu Avrupa’daki en büyük Buharlı Lokomotif Koleksiyonları’ndan biridir.

160 dönüm arazi üzerine kurulmuştur. Müze iki nedenle Çamlık’ta kuruldu. Türkiye’nin ilk demiryolu olan İzmir-Aydın demiryolu Çamlık’tan geçmektedir ve bu demiryolu üzerindeki tamir atölyesi için bu köy seçildi. 1991 yılında kuruldu, müze olarak ise 1997 yılında ziyarete açıldı.

Atatürk, 1937 yılında Ege manevralarını izlemek için Beyaz Tren ile geldiği Aziziye’de bir gece konakladı. Çam ağaçlarına hayran kalan Atatürk, buraya Çamlık adını verdi. Bu nedenle müzede Atatürk’ün kullandığı vagonlardan biri de tüm donanımıyla sergilenmektedir. Bu vagonda bir toplantı salonu, tam donanımlı bir mutfak, özel tasarlanmış küvetli bir banyo ve yatak odaları bulunmaktadır. Müzede ayrıca tamir atölyesinin yanında, Atatürk’ün tren seyahatlerinde çekilmiş fotoğraflarının sergilendiği bir oda vardır.

Müzede Alman, İngiliz, Fransız, Amerikan, İsveç ve Çekoslovak yapımı olmak üzere 37 adet buharlı lokomotif sergilenmektedir. Bunların arasında dünyada sadece iki tane bulunan ve odunla çalışan İngiliz Stephenson yapımı bir lokomotif ile Hitler tarafından İkinci Dünya Savaşı’nda yaptırılan üç silindirli bir lokomotifin yanı sıra yaşını doldurmuş dört vinç, su pompaları, yük vagonları, motorin taşıma tankı, su kulesi, bir açık ve bir kapalı yolcu vagonu, su cenderesi, tamir atölyesi, 1850 yılından kalma bir tuvaleti ve 900 metre uzunluğunda eski tüneli ile tarihe açılan bir tren müzesini barındırmaktadır. En eskisi 1887 en yenisi 1952’de imal edilmiş lokomotifler oldukça bakımlı olup içleri de gezilebilmektedir. Bu lokomotiflerin hangi tarihte imal edildiği, hangi hatlar arasında çalıştığı, saatte kaç kilometre sürat yapabildiği gibi teknik özellikleri de bilgilendirme lehvalarıyla müşterilere anlatılmaktadır. Müze; Kuşadası, Efes antik kenti, Meryem Ana gibi turistik ve tarihi merkezlere yakınlığı ile yerli turistlerin olduğu kadar yabancı turistlerin de ilgisini çekmektedir.

Yararlanılan Kaynaklar

Aziziye Restaurant & Le Wagon Katalog (2019). Çamlık Buharlı Lokomotif Müzesi, http://www.aziziyerestaurant.net/katalog_tren_muzesi/, (Erişim tarihi: 15.05.2019); Dedeoğlu, N. (2017). Çamlık Buharlı Lokomotif Müzesi, http://www.butundunya.com/pdfs/2017/02/119-121.pdf, (Erişim tarihi: 15.05.2019); Günay, D. (2019). Çamlık Buharlı Lokomotif Müzesi, https://www.rotasenin.com/camlik-buharli-lokomotif-muzesi, (Erişim tarihi: 15.05.2019); İzmir Kalkınma Ajansı / Visit İzmir (2019). Müzeler, Sergi Evleri ve Sanat Galerileri, Açık Hava Buharlı Lokomotif Müzesi, https://www.visitizmir.org/tr/sayfa/tarih/muezeler-sergi-evleri-ve-sanat-galerileri/sehir-cevresindeki-muezeler-sergi-evleri-ve-sanat-galerileri/acik-hava-buharli-lokomotif-muezesi-camlik-selcuk, (Erişim tarihi: 15.05.2019)