Sarsılmaz Harp ve Ev Silahları Müzesi

Müze Endüstri Müzesi

(Düzce, 2010 - )

Düzce’de Beyköy Birinci Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Sarsılmaz Silah Sanayi Fabrikası’nın içindedir. Türkiye’nin en büyük, Avrupa’nın ise üç büyük hafif silah üreticilerinden biri olan Sarsılmaz Silah Sanayi tarafından 2010 yılının Mayıs ayında müze hizmete açıldı. Türkiye’nin 258 özel müzesinden biri olan müze, 25.02.2019 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın denetimine dahil edildi. Müzenin kuruluş amacı Türk medeniyetinin silah tekniklerini, savunma araçlarını, Osmanlı İmparatorluğu döneminden günümüze kadar değişik savaşlarda Türk halkı tarafından kullanılan ateşli ve ateşsiz silah çeşitlerini kronolojik bir sıra ile sergilemek ve tanıtmaktır. Böylece Türk medeniyetinin kullandığı silahların fiziksel ve teknolojik özellikleri konusunda tarihi bir gezinti yaparak geçmişin aydınlatılmasını ve geleceğin silahlarını üretecek genç kuşağın ilham almasını sağlamaktır. Müze hafta içi her gün 08.00-18.00 saatleri arasında tüm ziyaretçilere açıktır. Resmi tatil günleri ve hafta sonları kapalı olan müze, özel ziyaretçi taleplerinin olması durumunda randevulu sistemle ziyaretçi kabul edebilmektedir. Müze ziyaretçilerinden giriş ücreti olarak bir TL’lik sembolik bir ücret alınmaktadır. Müzeyi il içinden ve il dışından birçok silah meraklısı ziyaret etmektedir.

Müzede 30 tanesi etnografik olmak üzere toplam 97 adet eser sergilenmektedir. Bu eserlerde Türk halkının silah kültüründen ve savaş anılarından izler bulunmaktadır. Müzedeki en dikkat çekici silahlar, ahşap dipçik ve kundağa sahip olan dünyanın ilk makinalı tabancalarından biri olan 1918 yapımı yandan şarjörlü Theodore Bergmann MP18 ve dönemin ilk süngülü (bolt- action) tüfeklerinden biri gibi görünen mauserdir. Şarjörü üstten takılı olan ve boynuz şarjör olarak tabir edilen nişangâhları silahın sol tarafında olan Bren LMG (Light Machine Gun) hafif makinalı tüfek ve marşlara ilham kaynağı olan mitralyözdür. Bunların dışında Birinci Dünya Savaşı, Çanakkale Savaşı ve Kurtuluş Savaşı’nda kullanılan silahlar, İkinci Dünya Savaşı konulu filmlerde kullanılan hafif makinalı tüfekler, otomatik silahlar, Osmanlı Karadağlı tabanca, Browning makinalı tüfek, üzerinde göz alıcı kakma ve işlemeler bulunan çakmaklı tüfek ve tabancalar, tabanca aparatları, ahşap barutluk, kurşun kalıpları, antika ve işlemeli harbiler, barut ölçeği gibi aparatlar sergilenmektedir.

Yararlanılan Kaynaklar

Çavuş, Şafak. Sarsılmaz Harp ve Ev Silahları Müzesi Sorumlusu ile 28.06.2019 tarihinde yapılan görüşme. (Görüşmeyi yapan: Hasan Köşker); Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü (2019). Özel Müzeler, http://www.kulturvarliklari.gov.tr/TR-135633/ozel-muzeler.html, (Erişim tarihi: 17.06.2019). Parantez (2014). Sarsılmaz ile Tarihte Bir Gezi, http://www.duzceparantez.com/Gundem-Haberleri/37579-sarsilmaz-ile-tarihte-kisa-bir-gezinti, (Erişim tarihi: 17.06.2019); Sarsılmaz (2019). Müze, https://www.sarsilmaz.com/tr/muze/detay/MUZE/77/14/0, (Erişim tarihi: 17.06.2019).