Sarıgerme

Yerleşim Merkezi / Destinasyon Deniz Destinasyonu

Muğla’nın Ortaca ilçesine bağlı bir mahalledir. Başlangıçta sadece Osmaniye Köyü’nün plajına verilen bir isim iken mahalle statüsü kazanmasından sonra plajı ve köyü içine alan bölgenin genel adı olmuştur. Adını, Sarıçay üzerinde yapılan kereste taşımacılığı sırasında kerestelerin denize kaçmaması için yapılan germe işleminden almaktadır. Muğla’nın güneyinde yer almaktadır. Doğuda Dalaman, kuzeyde Köyceğiz, batı ve güneyde ise Akdeniz ve Ege Denizi ile çevrelenmektedir. Akdeniz ve Ege Denizi’nin birleştiği noktada yer aldığından hem Akdeniz Bölgesi hem de Ege Bölgesi iklim özellikleri görülmektedir. Ortaca ilçe merkezine 16 kilometre, Dalaman Havalimanına ise 20 kilometre mesafede olup, hem karayolu hem de havayolu ile kolayca ulaşmak mümkündür. Ayrıca denizyolu aracılığıyla da ulaşım sağlanabilmektedir.

Sarıgerme’de turizmin gelişimi, havayolu ile ulaşım olanağının sağlanması ve modern tesislerin hizmet vermeye başlaması ile paralellik göstermektedir. Sarıgerme Çevre Eğitim Derneği’nin de katkıları ile Sarıgerme modern bir görünüme kavuştu. Derneğin Sarıgerme’yi deniz turizmine uygun hâle getirme çabaları turist sayısında gözle görülür bir artış sağladı, turizmin gelişmesine hız kazandırdı. Yaz turizmine uygun bir destinasyon olan Sarıgerme’de bulunan Pisilis antik kenti, tarih ve kültür turizmi açısından da önem arz etmektedir. Ancak yağmur ve rüzgârların yüzyıllar boyunca yarattığı aşınma, kentin kumlar altında gömülmesine neden oldu. Antik kent üzerinde yer alan modern yapılanmalar arkeolojik çalışmalara engel oldu, Pisilis antik kenti tam manasıyla tarih ve kültür turizmine kazandırılamadı.

Sığ bir denize sahip olan Sarıgerme plajları mavi bayrak çevre ödülüne sahiptir. 2020 yılı mavi bayraklı plajlar listesine göre, Muğla’nın genelindeki 105 mavi bayraklı plajdan dokuzu Sarıgerme’de bulunmaktadır. Yedi kilometre uzunluğundaki sahil şeridinin ince kum yapısı, ziyaretçilere keyifli bir yürüyüş imkânı sağlamaktadır. Sarıgerme plajının batısında bulunan Baba Ada eşsiz manzarasıyla turistlerin ilgi odağındadır. Çevredeki diğer destinasyon merkezlerinden yapılan tekne ve yat turlarının da önemli bir durağı olan Baba Ada’nın batı yakası kayalık olduğundan tekne ve yatlar sadece doğu yakasını kullanabilmektedir. Adanın batı yakası ise dalış sporuna son derece uygun olduğundan dalış meraklılarının ilgisini çekmektedir.

Sarıgerme Mahallesi’nin 2019 yılı nüfusu 689 kişidir. Turizm işletme belgesine sahip altı, yatırım belgesine sahip bir konaklama tesisi bulunmaktadır. Tesislerin toplam yatak kapasitesi 2.470’dir. Turizm işletme belgeli bir konaklama tesisi, Sarıgerme mevkiinde yer almasına rağmen Köyceğiz ilçe sınırları içinde kabul edilmektedir.

2019 yılı içinde 180.358’i yabancı, 32.582’si yerli olmak üzere toplam 212.940 turist Ortaca’yı ziyaret etti. Sarıgerme’ye yapılan turist ziyaretine ait net istatistikî bilgiler bulunmasa da ilçeye yapılan ziyaretler Sarıgerme’yi de etkilemekte, özellikle yaz aylarında Sarıgerme’nin nüfusu gözle görülür derecede artmaktadır. 2019 yılında Dalaman Havalimanı’nı kullanarak gelen yabancı turistlerin çoğunluğu İngiliz ve Rus turistlerden oluşmaktadır. Bu durum, Sarıgerme’yi ziyaret eden yabancı turistlerin milliyetleri hakkında fikir yürütme imkânı sağlamaktadır.

Sarıgerme’nin doğal güzelliklerinin korunması ve turizme kazandırılması için yerel dernekler tarafından yürütülen çalışmalar merkezi hükümet tarafından da desteklenmektedir. 04. 05. 2020 tarih ve 2492 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Sarıgerme’nin Doğal Sit Alanı koruma statüsü yeniden değerlendirildi. Bu kararname ile Ortaca-Sarıgerme ve Dalaman Kesin Korunacak Hassas Alan olarak ilan ve tescil edildi, destinasyonların doğal güzellikleri koruma altına alınarak tahribata uğramaları önlenmeye çalışılmaktadır.

Referanslar

Kültür ve Turizm Bakanlığı (Muğla İl Kültür Turizm Müdürlüğü), https://mugla.ktb.gov.tr/TR-157792/cografya-konum-iklim-ulasim.html, (Erişim tarihi:16.06.2020); Kültür ve Turizm Bakanlığı (Muğla İl Kültür Turizm Müdürlüğü), https://mugla.ktb.gov.tr/TR-156122/hava-ve-denizyolu-dagilimi.html, (Erişim tarihi: 12.06.2020); Kültür ve Turizm Bakanlığı (Muğla İl Kültür Turizm Müdürlüğü), https://mugla.ktb.gov.tr/TR-73710/turizm-isletmeleri-ve-istatistikler.html, (Erişim tarihi: 11.06.2020); Kültür ve Turizm Bakanlığı (Yatırım Genel Müdürlüğü), https://yigm.ktb.gov.tr/TR-201121/isletme-bakanlik-belgeli-tesis-konaklama-istatistikleri.html, (Erişim tarihi: 11.06.2020); Cumhurbaşkanlığı Mevzuat Bilgi Sistemi, https://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/20.5.2492.pdf, (Erişim tarihi:22.06.2020); Ortaca Kaymakamlığı http://www.ortaca.gov.tr, (Erişim tarihi: 17.06.2020); Türkiye Çevre Eğitim Vakfı http://www.mavibayrak.org.tr/tr/plajListesi.aspx?il_refno=48, (Erişim tarihi: 19.06.2020); Türkiye İstatistik Kurumu Merkezi Dağıtım Sistemi https://biruni.tuik.gov.tr/medas/?kn=95&locale=tr, (Erişim tarihi: 18.06.2020).

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Doğu, A. F. (2015). Doğal ve Tarihi Çevre Tahribine Bir Örnek: Pisilis (Sarıgerme-Muğla), http://tucaum.ankara.edu.tr/wp-content/uploads/sites/280/2015/08/tucaum3_16.pdf, (Erişim tarihi: 19.06.2020).