Samsun Şehirlerarası Otobüs Terminali

Terminal, Havalimanı ve Liman Otobüs Terminali

(Samsun, 2006 - )

Kurulmadan önce Samsun’da otobüs firmaları yıllarca dağınık ve düzensiz bir şekilde yolcularına hizmet vermekteydi. Hem bu dağınıklığı ortadan kaldırmak hem de samsun’un şehirlerarası ulaşım ihtiyacını karşılamak amacıyla 12. 08. 2006 tarihinde, Karadeniz’in en işlek kavşak noktalarından biri olarak tanımlanan çevre yolunun üstüne Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından yeni bir otobüs terminali kuruldu. Yeni şehirlerarası terminalin açılmasıyla birlikte otobüs firmaları tek çatı altında toplandı. Yolcularına uluslararası standartlarda hizmet vermeye başlayan Samsun Şehirlerarası Otobüs Terminali, kurulduğu yer itibariyle de şehir içi trafiğini olumlu yönde rahatlattı. Samsun Şehirlerarası Otobüs Terminali, şehir merkezine beş kilometre uzaklıktadır.

Terminal 50 bin metrekare açık, 20 bin metrekaresi kapalı ve 10 bin metrekare de taban alanı olmak üzere toplam 80 bin metrekareden oluşmaktadır.

Samsun Şehirlerarası Otobüs Terminali Açık alanda 46 peron, 70 adet otobüs parkı, 88 adet özel araç parkı, 97 adet dolmuş taksi parkı, bir akaryakıt istasyonu, bir bakım ve onarım istasyonundan oluşmaktadır. Kapalı alanda ise 44 adet bilet satış noktası ile 27 adet dükkân, bekleme salonu, pastane, restoran, sağlık üniteleri, danışma, emanet bürosu, PTT, zabıta, emniyet, mescit ve lavabolar bulunmaktadır. Terminalin bodrum katında ise otobüs şirketlerine ait servis araçları ile ilçeler ve köyler arası çalışan ulaşım araçları yer almaktadır.

Samsun şehirlerarası otobüs terminal’inde 13 adet ticari birim ve 64 adet otobüs firması hizmet vermektedir. Günlük 10 bin kişiyi ağırlayan terminale; her gün 500 otobüs giriş yapmakta ve 200 otobüs çıkış yapmaktadır. Yolcu sirkülâsyonu çok fazla olan samsun şehirlerarası otobüs terminalinde günde yaklaşık iki bin 500 bilet satılmaktadır.

12. 08. 2006 yılından itibaren faaliyete başlayan Samsun Şehirlerarası Otobüs Terminali, Avrasya Terminal İşletmeleri A.Ş. tarafından işletilmektedir. Günümüzde Samsun’un ulaşım altyapısı başta karayolu olmak üzere demiryolu, denizyolu ve havayolundan oluşmaktadır.

Referanslar

http://www.avter.com.tr/?p=89, (Erişim tarihi: 12. 12. 2020); https://onlinebileom/otogar-samsun-otogari, (Erişim tarihi: 12. 12. 2020); https://samsun.ktb.gov.tr/TR-230674/yusuf-ziiya-yilmaz-samsun-sehirlerarasi-otobus-terminal-.html, (Erişim tarihi: 12. 12. 2020); https://www.haberler.com/samsun-yeni-otogar-hizmete-acildi-haberi/, (Erişim tarihi: 12. 12. 2020).