Samsun Çarşamba Havalimanı
Terminal, Havalimanı ve Liman Havalimanı
(Samsun, 1998 – )
-
2019
Samsun kent merkezine 25 kilometre mesafede, Çarşamba ilçe sınırları içerisinde yer alan sivil havalimanıdır. Samsun kent merkezinde yer alan ve 1999 yılına kadar hizmet veren Samsun Havalimanı’nın mevcut uçak tiplerinin büyümesi ve yolcu/yük trafiğindeki artış sonucu yetersiz kalmaya başlaması nedeniyle hava ulaşımı ihtiyacını karşılamak amacıyla inşa edildi. Havalimanının uluslararası IATA kodu SZF iken ICAO kodu LTFH’ dir. Yapımına 1996 yılında başlandı, 1998 tarihinde 24 saat tarifeli iç hat ve tarifesiz dış hat seferler yapacak şekilde hizmete girdi. Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü tarafından işletilen havalimanı, 2000 yılında 2000/918 sayılı Bakanlar Kurulu kararıyla hava hudut kapısı ilan edildi.
Samsun Çarşamba Havalimanı’nda 3000x45 metre ebatlarında 13/31 numaralı beton bir pist bulunmaktadır. Havalimanında yolcuların uçağa geçişlerinde körük sistemi olmamakla birlikte 10 uçaklık açık park pozisyonunda iç hat ve dış hat operasyonları gerçekleştirilmektedir. Bununla birlikte 11.500 metrekarelik alana sahip olan terminal binalarında hâlihazırda yıllık iki milyon yolcuya hizmet verilirken 246 araçlık ve 20 otobüslük bir otopark bulunmaktadır. Terminal içerisinde iç ve dış hat yolcularına hizmet vermek üzere 18 check-in kontuarı ve dört yolcu biniş kapısı mevcuttur. Havalimanı ve yakın çevresinde gerçekleşebilecek kazalara karşı müdahale amacıyla Hava Kurtarma ve Yangınla Mücadele Birimi (ARFF) havalimanında mevcuttur ve havalimanı yangınla mücadele kategorisi sekizdir. Ayrıca havalimanında uçuşların emniyetle gerçekleştirilmesi için ILS, VOR, DME ve NDB sistemleri faal durumdadır. Samsun Çarşamba Havalimanı aynı zamanda Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün Engelsiz Havaalanı Projesi kapsamında Engelsiz Havalimanı olarak hizmet vermektedir.
Referanslar
DHMİ (2019). 2018 Faaliyet Rapor, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü; Türk, H. (2015). Ordu Giresun Havalimanı (Mekan Seçimi ve Muhtemel Etkileri). (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Giresun: Giresun Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı. (2018). 2003-2018 Eskişehir Ulaşım ve Altyapı Yatırımları. Ankara: Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı.