Şahinbey Millî Mücadele (Savaş) Müzesi
Müze Tarih Müzesi
(Şahinbey, Gaziantep, 2017 - )
-
2019
Kurtuluş Savaşı şehitlerinin ilk defnedildikleri yerin hemen yanındaki eski bir Antep evi, Şahinbey Belediyesi tarafından restore edildi ve Savaş Müzesi olarak 2007 yılında hizmet vermeye başladı. Ardından üç yıllık ikinci bir restorasyon çalışması ile müzenin yanında bulunan iki binaya ek olarak mağara kısmında keşfedilen kasteller ve livaslar da molozlardan temizlenerek plana dahil edildi. 2017 yılında Şahinbey Millî Mücadele Müzesi adıyla ziyaretçilerini ağırlamaya başlayan müze, ülkenin ikinci en büyük savaş müzesidir. Antep’e Gazi ünvanını veren savunmanın önemini ve detaylarını günümüzde vurgulamak ve gelecek nesillere aktarabilmek amacıyla kurulan müzenin 12 odası, livas ve kasteller dahil 1.100 metrekarelik mağarası mevcuttur.
Müze sergileri amacına paralel olarak kronolojik bir anlatım içermektedir. Tarihi binanın içinde silahsız halkın silah sesi çıkarmak için dizayn ettiği tahta bir nesne olan tak takı, sahan bombası, kama, kazma gibi yöre halkının savaş sırasında kullandığı aletler, Fransızlara ait tüfek ve silah parçalarına ek olarak dönemin yaşantısından izler taşıyan kürek nacak gibi gereçler de sergilenmektedir. Panolarda ise işgalin detaylarına ışık tutan belgeler ve resimler mevcuttur. Müzenin mağara kısmında ise elektronik özellikli bal mumu heykeller ve projeksiyonlarla Antep halkının direnişi interaktif bir şekilde canlandırılarak ziyaretçilere o dönemin atmosferi yansıtılmaktadır. Heykellerden bazıları yaralıları tedavi eden kadınlar, mermi toplayan çocuklar, barut ve sabun imalathanesinin işçileri ve mağaraya sığınan sivillerdir. Mağara aynı zamanda Gaziantep’in en büyük livaslı kasteline de ev sahipliği yapmaktadır. Restorasyonla eklenen bir bölüm de şehit Ömer Halisdemir’in 15 Temmuz Gecesi darbe teşebbüsünde bulunan bir generali vurma anını yansıtmaktadır. Müzenin dikkat çeken bir özelliği de canlandırılan sahnelerin canlandırılan noktalarda gerçekleşmiş olmasıdır. Mağara mücadele döneminde karargâh, sığınak, imalathane ve hastane olarak kullanılmıştır.
Referanslar
İlke Haber Ajansı. (2018). https://ilkha.com/kultur-ve-sanat/antep-savunmasini-anlatan-muzeye-rekor-ziyaretci-82768, (Erişim tarihi: 16.08.19); Anadolu Ajansı. (2018). https://www.aa.com.tr/tr/kultur-sanat/antep-savunmasi-milli-mucadele-muzesinde-anlatiliyor-/1348113, (Erişim tarihi: 22.08.19); TRT Haber. (2018). https://www.trthaber.com/haber/kultur-sanat/sahinbey-milli-mucadele-muzesi-tarihe-isik-tutuyor-379919.html, (Erişim tarihi: 13.08.19).
Ayrıntılı bilgi için bakınız
Şahinbey Belediyesi. (2019). Millî Mücadele Müzesi, https://www.sahinbey.bel.tr/idet/86/26/gaziantep-savas-muze-tanitimi, (Erişim tarihi: 13.08.19).