Restoran Kaptanı

Servis personeline yardımcı olan ve onların işlerine motive olmalarını sağlayan personele restoran kaptanı denir. Restoran kaptanı, servis koordinasyonunu sağlayan ve servis elemanlarını kontrol eden kişidir. Otelde yiyecek ve içecek bölümünün organizasyonundan ve yürütülmesinden sorumludur. Restoran kaptanının amacı, servisin iyi düzeyde yapılmasını sağlamaktır.

Restoran kaptanları, sektörde en az üç sene deneyimli, tercihen bir veya birden fazla dil bilen kişilerdir. Türkiye’de restoran kaptanlarına şef garson yardımcısı veya servis şefi de denilmektedir. Otellerde otel müdürüne, işletme sahiplerine ve restoran müdürüne karşı sorumludur. Restoran kaptanının astları ise; servis personeli (garson), komi, barmen ve bar komisidir.

Restoran kaptanı, iş mevzuatı bilmeli, iyi bir mutfak ve servis bilgisine sahip olmalı, insanların psikolojilerinden anlayabilmeli, insanları iyi motive edebilmeli ve yönetmeyi bilmeli, dış görünüşüyle ve davranışıyla personele örnek olmalı, eğitici, sakin ve otorite sahibi olmalı, güçlü bir hafızaya ve isabetli kararlar alabilme yeteneğine sahip olmalıdır.

Kişisel hijyen, insanın el, ayak, diş, kıyafet, vücut, makyaj, saç bakımını, insan ilişkilerini, beden ve ruh sağlığı kapsamaktadır. Restoran kaptanı kişisel hijyen temizliğine dikkat etmelidir. Restoran kaptanları soyunma odalarını temiz tutmalı, kişisel eşyalarını kendilerine ait dolapta bırakmalı, sık sık ellerini yıkamalı, ellerde oluşacak ufak kesiklerini kapatmalı, tırnak bakımı yapmalı ve tırnakları kısa ve ojesiz olmalı, çalışma anında sigara içmemeye özen göstermelidir.

Restoran kaptanının genel görevleri; haftalık çalışma çizelgesi hazırlamak, ekipman ve masa düzenini ve personel kontrolünü sağlamak, eksiklikleri gidermek, çalışan garsonların postalarını dağıtmak, garson-komi eşleştirmelerini yapmak, gelen rezervasyonları almak, restoran kapısında müşterileri karşılamak, restorana gelen müşterilere menüleri sunmak, menü kalemini ve spesiyalini bilmek, müşterilere tavsiye edebilecek derecede şarap bilgisine sahip olmak, müşteriler restorandan ayrılırken güler yüzle uğurlamak, servis açışını takip etmek ve yoğunsa posta alarak servise gitmek, mutfak şefiyle beraber menüyü planlamak, piyasadaki yenilikleri takip ederek menü içerisinde bulunan yemekleri düzenlemek, restoran ve barda satışları takip etmek, restoran düzeni için restoran müdürüyle iletişime geçmek, restoran müdürüyle beraber tip puanlarını belirleyerek tip dağılımını düzenlemek, servis istasyonların temizliğini ve stoklarını sağlamak, restoran müdürü ve şef garsonla beraber eğitim programları hazırlamak ve bu programları yürütmektir.

Restoran kaptanı, restoranda hazırlanan tüm öğünlerin ön hazırlığının yapılmasından, servis ve barın organize edilmesinden ve burada kullanılan araç ve gereçlerin bakımından ve temizliğinden sorumludur. Restoranda görevli servis elemanlarının, mutfakla ilişkilerini düzenlemekte ve bunun için mutfak şefiyle işbirliği yapmaktadır. Restoran kaptanı, sorumlu olduğu astlarının haftalık ve yıllık izinlerini düzenlemektedir. Terfi edecek personelin raporlarını hazırlayarak üstlerine iletmektedir. Restoran kaptanı, servis başlamadan önce personellerle toplantı (meeting) yapmakta, menü hakkında bilgi vermekte, VIP müşteriler hakkında açıklamada bulunmakta, servis personellerinin kişisel bakımını (el, yüz, saç temizliği gibi) kontrol etmektedir.

Referanslar

Baripoğlu, Ö. (2001). İşyerlerinde Yemek Güvenliği, Türk Tabipler Birliği Mesleki Sağlık ve Güvenlik Dergisi, 20-21; Denizer, D. (2012). Yiyecek-İçecek Hizmetleri. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayını No: 2540; Ertaş, Ç. (2013). Mersin Şehir Merkezindeki Lüks Restoranlarda Çalışan Servis Personelinin Sorunlarının Tespiti (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). Mersin: Mersin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Sökmen, A. (2003). Ağırlama Endüstrisinde Yiyecek ve İçecek Yönetimi. Ankara: Detay Yayıncılık.