Psikolojik Rahatlık

Kavram Psikoloji

Kavram, ilk olarak Türkçeye psikolojik güvenlik şeklinde çevrilmişken daha sonra Yener (2015) tarafından Türkçede tam karşılığının anlaşılması amacıyla psikolojik rahatlık olarak ifade edildi. Literatüre A. Edmondson (1999) tarafından kazandırılan psikolojik rahatlık, çalışanların imaj, statü veya kariyerleri için gerçekleşebilecek olumsuz sonuçlardan korkmadan kendilerini gösterebilme ve yetkinliklerini kullanabilme hissi olarak tanımlanmaktadır. Ayrıca psikolojik rahatlık, bir grup içinde iyi niyetle gerçekleştirilen tutum ve davranışlara negatif tepkiler verilmeyeceği veya herhangi bir sebeple çalışan davranışları sonucu ortaya çıkan başarısızlıkların cezalandırılmayacağına yönelik algıları ve inançları oluşturmaktadır. Hoşgörü ve inisiyatif olarak iki alt boyuttan oluşan psikolojik rahatlık kavramı, kısaca, bir iş ortamında çalışanların iş arkadaşlarıyla ilişkilerinde algıladıkları risk algısıdır.

Bu tanımlamalar doğrultusunda psikolojik anlamda kendini rahat hissetmeyen çalışanların sorumluluklarındaki işlerin gerçekleştirilmesinde göstermeleri gereken çabalar eksik kalabilmekte veya ekstra rol davranışı sergilemeyebilmekteler. Dolayısıyla psikolojik rahatlığın olduğu ortamlarda çalışanlar, davranış ve söylemlerinde yanlış veya olumsuz anlaşılabilme olasılığı konusunda baskı altında hissetmeyecek ve böylece proaktif davranışlar sergileyerek işe katılım düzeyleri artacaktır. Turizm sektöründe faaliyet gösteren işletmelerde en önemli kaynaklardan biri olan insan kaynağının işiyle ilgili kararlara katılımının sağlanması, işe yabancılaşma ve işte yalnızlaşmanın engellenmesi sağlanmalıdır. Ayrıca olumlu örgüt iklimi oluşturularak çalışanların sahip oldukları tecrübe, yetenek, bilgi ve becerilerini işlerinde etkin ve yüksek güven duyarak gerçekleştirmeleri, örgütün hizmet kalitesinin ve çalışma ortamının gelişmesine katkı sağlayabilmektedir.

Referanslar

Derin, N. (2017). İşyerinde Kişiler Arası Güven ile İşgören Sesliliği Arasındaki İlişkide Psikolojik Rahatlığın Aracılık Rolü, Yönetim Bilimleri Dergisi, 15 (30): 51-68; Edmondson, A. (1999). Psychological Safety and Learning Behavior in Work Teams, Administrative Science Quarterly, 44 (2): 350-383; Edmondson, A. C., Kramer, R. M. ve Cook, K. S. (2004). Psychological Safety, Trust, and Learning in Organizations: A Group-Level Lens. İçinde; C. K. Kramer RM (Editör) Trust and Distrust in Organizations: Dilemmas and Approaches (ss. 239-272). New York: Russell Sage Foundation; Kahn, W. A. (1990). Psychological Conditions of Personal Engagement and Disengagement at Work, Academy of Management Journal, 33 (4): 692-724; Koçak, Ö. E. ve Yener, S. (2019). Lidere Güven Algısının İşyeri Yalnızlığı Üzerindeki Etkisinde Psikolojik Rahatlık Algısının Aracı Rolü, Yönetim ve Ekonomi: Celal Bayar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 26 (3): 937-954; Lee, F., Edmondson, A. C., Thomke, S. ve Worline, M. (2004). The Mixed Effects of Inconsistency on Experimentation in Organizations, Organization Science, 15 (3): 310-326; Yener, S. (2015). Psikolojik Rahatlık Ölçeğinin Türkçe Formunun Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması, ODÜ Sosyal Bilimler Araştırmaları Dergisi (ODÜSOBİAD), 5 (13): 280-305.