Pelit Çikolata Müzesi

Müze Endüstri Müzesi

(Esenyurt, İstanbul, 2014 – )

Pelit Üretim Tesisleri'nde 25 bin metrekarelik alana kurulu Türkiye’nin ilk çikolata müzesidir. Hem yetişkin hem de çocuklara hitap eden müzede ünlü isimlerin heykelleri, dünya sanatının başyapıtları, masal kahramanları, çikolata çeşmeleri ve çeşitli pasta görselleri gibi çikolatadan yapılmış birbirinden farklı pek çok obje sergilenmektedir. Bilet olarak çikolata verilen müzede ziyaretçilere girişte görevliler tarafından çikolata çeşmesinden sıcak çikolata ikram edilmekte ve bu esnada çikolata yapımı anlatılmaktadır. Ana, İstanbul, Türk büyükleri, sanatçılar ve medeniyetler salonu olmak üzere beş salonu bulunan müzeye, yöneticilerinin benimsediği sürekli yenilenme ve büyüme politikası sonucu yeni bölümler eklenecektir. Müzede imalat alanının üzerinde bir cam tüpün içerisinden fabrikanın imalat bölümü izlenebilmekte ve bazı eski üretim malzemeleri görülebilmektedir. Çocuklar için çikolata ve pasta yapım atölyelerinin yapıldığı odalar, fotoğraf çekilebilecek üç boyutlu alanlar ve aynalar ise müzede gezilebilecek diğer alanlardır.

Çikolata şelalesinin ziyaretçileri karşıladığı ana salonda Hansel ve Gretel’in gerçek boyutlu evi, Nuh’un Gemisi, eski bir İstanbul mahallesinin canlandırıldığı mizansende simit, kestane, macun, şalgam ve mısır satıcıları ile ayakkabı boyacısı gibi eserler, ayrıca çikolatadan yapılmış ağaçlar ve çikolatanın tarihini anlatan tablolar sergilenmektedir. Dev bir çikolata kapıdan girilerek geçilen İstanbul salonunda; Galata Kulesi, Sultanahmet Camii, Ayasofya, Hürrem Hamamı, Hipodrom, Yerebatan Sarnıcı, Kız Kulesi, Boğaz Köprüsü, Mimar Sinan Camii, Süleymaniye Camii, tarihî Taksim tramvayı ve Dolmabahçe Sarayı’nın Saltanat Kapısı gibi İstanbul’un simgeleri sergilenmektedir.

Türk büyükleri salonunun hemen altında “Efendiler, herkes mebus olabilir, başvekil olabilir ve hatta reisicumhur olabilir ama sanatkâr olamaz.” sözlerinin yazılı olduğu Atatürk büstü, 36 Osmanlı padişahının resimleri ve tarihteki 16 Türk Devleti ve onların amblemleriyle birlikte kurucuları yer almaktadır. Ayrıca Yunus Emre, Mete Han, Atilla, Ertuğrul Gazi ve Selçuk Bey gibi tarihteki ünlü Türk şahsiyetlerin büstleri görülebilmektedir. Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u aldıktan sonra Topkapı’dan girişini anlatan eser, yaklaşık 450 kilo beyaz çikolatadan yapılmış üç boyutlu bir eserdir. Ayrıca Kurtuluş Savaşı’na ayrılmış olan bölümde Kocatepe rölyefi ve şehitler abidesi, Nusret mayın gemisi, Seyit Onbaşı, Çanakkale Şehitler Abidesi ve yanında Anafartalar’da meçhul asker anıtının heykeli bulunmaktadır.

Sanatçılar salonunda, dünya sanatına ve tarihine yön veren isimlerin büstleri ve eserlerine yer verilmektedir. Salonda Pablo Picasso, Vincent van Gogh, Salvodar Dali ve Albert Einstein gibi isimlerin büstlerinden Leonardo Da Vinci’nin Mona Lisa tablosunun büstü ve Osman Hamdi Bey’in Kaplumbağa Terbiyecisi tablosunun 850 kilo bitter çikolatadan yapılmış üç boyutlu heykeline kadar çeşitli eserler görülebilmektedir.

Son olarak medeniyetler salonunda ise Hitit, Antik Yunan, Bizans, Osmanlı Devleti ve milletlerini sembolize eden tablolar ve eserler bulunmaktadır. Salonda Sivas Gök Medrese ve Divriği Ulu Camii, Kudüs’teki Mescid-i Aksa, Bodrum’daki Halikarnas Mozolesi ve Kayıp Şehir Atlantis gibi çeşitli eserler yer almaktadır.

Çikolataların olduğu bölümden bir kat aşağıdaki şekerlemelerin olduğu bölümde birçok çizgi film ve masal kahramanının şekerlemelerden yapılmış heykelcikler bulunmakta ve bu heykelciklerin bazıları müzik eşliğinde hareket etmektedir. Şekerleme bölümünde ufak bir sahnede Âşık Veysel, Barış Manço, Neşet Ertaş ve Zeki Müren’in heykelleri mevcuttur. Müzenin son bölümünde İstanbul’daki Mısır Çarşısı’nın bir minyatürü kurulmuştur. Ziyaretçiler bu bölümden çikolata, lokum, şekerleme gibi hediyeler ve müzeye ait küçük hatıralar satın alabilmektedir. Müze haftanın yedi günü 10.00 ile 17.00 saatleri arasında gezilebilmektedir. Müze ziyareti ücretli olup kişi ve okul grupları için iki ayrı ücret tarifesi vardır. Müze ziyareti için okul gruplarının rezervasyon yapmaları ve grupların en az 15 en fazla 40 kişi olmaları gerekmektedir. Okul grupları için müzede görevli rehberler yaklaşık 45 dakikalık bir tur ile hizmet vermektedir.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

http://www.pelitcikolatamuzesi.com/, (Erişim tarihi: 29.07.2019).