Pamukkale Turizm (Otobüs Firması)
Ulaştırma İşletmeciliği Karayolu Yolcu Taşımacılığı Otobüs İşletmesi
(Denizli, 1962 - )
-
2019
Pamukkale Turizm, Türkiye’deki karayolu ulaştırma sektöründe aktif bir biçimde faaliyet gösteren, en geniş otobüs filosuna sahip olan firmalardan biridir. Öyküsü, Cumhuriyetin ilk dönemlerine kadar uzansa da, temelleri Türkiye Büyük Millet Meclisi birinci dönem Denizli Milletvekili Hüseyin Mazlum Bababalım’ın torunları olan C. Sadık Bababalım, Turan Bababalım ve Turgut Bababalım tarafından atıldı (1962). Karayolu ile yolcu taşınması fikrini ilk kez 1930’lu yıllarda Mustafa Kemal Atatürk ile paylaşan ve onay alan Hüseyin Mazlum Bababalım’ın vasiyeti, torunları tarafından hayata geçirildi. 1962 yılında Hüseyin Mazlum Bababalım’ın torunları tarafından temelleri atılan Pamukkale Turizm ismini, Denizli’nin en önemli doğal güzelliği olan Pamukkale’den (Hierapolis) aldı.
İlk seferleri, Denizli’den sadece İstanbul ve Ankara’ya düzenlendi. Zaman içerisinde ihtiyacın ve talebin artması ile birlikte filosuna yeni araçlar eklenerek diğer büyük illere de seferler düzenlenmeye başlandı. Yaşanan gelişmeler ile birlikte 1972 yılında Pamukkale Turizm, karayolu ulaştırma sektöründe Türkiye’deki öncü firmalar arasına girdi ve büyümeyi daha iyi bir biçimde yönetebilmek için kuruluşundan itibaren Denizli’de olan genel merkezini İzmir’e taşıdı. 1976 yılında Türkiye’de karayolu ulaştırma sektöründeki ilk şehir içi servisler yolcuların hizmetine sunuldu. Sektörde yer alan en genç firmalardan olmasına rağmen 1985 yılında Türkiye’nin en geniş araç filosuna sahip firması oldu. 1990 yılından itibaren de teknolojide yaşanan gelişmelere paralel olarak, üstün teknolojiye sahip modern tasarımlı yeni otobüs modelleri filoya dâhil edildi.
2000’li yıllarda Türkiye’de yaşanan bilgisayar ve bilgisayar teknolojilerine yönelik eğilim, karayolu ulaştırma sektörünü de etkiledi. Pamukkale Turizm, 2002 yılında bir ilki daha gerçekleştirdi ve Türkiye’de çevrimiçi bilet satış/rezervasyon hizmetini yolcularına sağladı. 2006 yılında, müşteri ilişkileri yönetiminde yaşanan gelişmeler kapsamında Pamukkart yolcu sadakat uygulamasını hayata geçirildi ve yaklaşık 2.500 bin aktif kullanıcıya ulaşıldı. Sosyal sorumluluk ve destek projeleri kapsamında 2009 yılında, Pamukeller markası ile eğitim, sanat ve sağlık konularında çeşitli projeler yürütüldü. Bu projeler kapsamında, Lösemili Çocuklar Vakfı, Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanat için Vakıf ve Görme Engelliler Teknoloji ve Eğitim Merkezi ile birtakım çalışmalar hayata geçirildi. Ayrıca kadrolu olarak firma bünyesinde yer alan eğitmenler aracılığıyla, sektörde uzmanlaşmak isteyen gençlere kişisel gelişim, mesleki eğitim, genel kültür ve yabancı dil gibi birçok konuda eğitim vermek amacıyla Pamukkale Akademi kuruldu.
2011 yılında en büyük yatırımını Bursa’ya üs kurarak gerçekleştirdi. 2016-2017 yıllarında filosuna yeni otobüs ilavelerinde bulundu. Seyahat Etmek Özgürlüktür sloganı ile karayolu ulaştırma sektöründe öncü firmalardan biri olan firma, 2016 yılında, yüksek donanımlı Pamukyol ve Teknobüs araçlarından oluşan 500 araçlık filo ile 13 milyon yolcuya hizmet verdi. Firma, 3.500 çalışanı ile birlikte günümüzde aktif bir şekilde hizmet vermeye devam etmektedir.
Referanslar
https://web.archive.org/web/20111004220423, (Erişim tarihi: 26.07.2019); https://www.pamukkale.com.tr/insan-kaynaklari, (Erişim tarihi: 26.07.2019); https://www.pamukkale.com.tr/pamukeller, (Erişim tarihi: 26.07.2019); https://www.pamukkale.com.tr/pamukkale-akademi, (Erişim tarihi: 26.07.2019); https://www.pamukkale.com.tr/tarihce.html, (Erişim tarihi: 26.07.2019); https://www.pamukkale.com.tr/tarihce, (Erişim tarihi: 26.07.2019).
Ayrıntılı bilgi için bakınız
https://www.pamukkale.com.tr/tarihce, (Erişim tarihi: 26.07.2019).