Özel Nazilli Belediyesi Etnografya Müzesi
Müze Etnografya Müzesi
(Nazilli, Aydın, 2011 - )
-
2020
Aydın kenti Nazilli ilçesinde, Altıntaş Mahallesi, İstasyon Bulvarı, No: 15 adresinde yer almaktadır. Yapı bir zamanlar Demirci Efe Oteli olarak tanınırken, 1952 yılında Ankara Palas ismiyle kullanıldı. Farklı dönemlerde karakol, vergi dairesi, konut olarak da hizmet verdi. Anadolu’da günümüze dek varlığını sürdüren bu bina gibi pek çok tarihi Türk evleri XVII. ve XIX. yüzyıla tarihlendirilmektedir.
En dikkat çekici özelliği olarak müze, sivri, yuvarlak ve basık kemerleri, simetrik cephe düzeni, geniş saçakları, güney cephesindeki giriş düzenlemesi ve merdivenleriyle Birinci Ulusal Mimarlık Akımı içinde yapılmış örnekler arasında bulunmasıdır. Binanın yapıldığı zamanlarda Batı Anadolu Bölgesi’nde Macar ustaların yoğunlukla çalışmalarına tanık olunmaktadır. Bu nedenle yapının inşasında Macar ustaların çalışmış olma olasılığı oldukça yüksek olarak tahmin edilmektedir.
Yapı yakın zamanda restore edilerek 26. 02. 2011 tarihinde Özel Nazilli Belediyesi Etnografya Müzesi olarak halkın ziyaretine açıldı. Müzede, kuzey-güney yönlerinde eğimli bir alanda bodrum, zemin ve birinci kat düzenlendi. İnşasında taş ve tuğla malzeme den yararlanılan üzeri dıştan, oluklu kiremitlerle kaplanmış bir kırma çatı ile kaplanmış durumdadır. İstasyona bakan güney cephesi ana cephe şeklinde organize edildi. Cephenin ortasında zemin katın dikdörtgen biçimli, demirden çift kanada sahip, girişi bulunmaktadır. Merdivenle çıkılan giriş bölümünün alınlık kısmına pencere açılmıştır. Kapı ile tepe penceresi arasında bulunan kısım alçıdan, kıvrım dallardan bir tepelikle süslenmiş durumdadır. Zemin katın girişine eşit olacak şekilde birinci katın balkon girişi güney cephesine eklenmiş durumdadır. Pencereler zemin kat pencereleri ile simetrik durumdadır. Kuzey yönündeki bahçesi sonradan eklenmiştir. Binanın kuzey cephesinde bulunan bodrum katın dikdörtgen şekilli girişi, zemin katın iki yönlü merdiveninin ortasına eklenmiş eyvan biçiminde yapılmıştır. Buradaki açıklıklar, güney cephedekilerle birlikte simetrik olacak şekilde düzenlenmiştir. Müze Pazar günleri hariç her gün hafta içi 08.00 ve 17.00 saatlerinde Cumartesi günleri ise 09.00-17.00 saatleri arasında halkın ziyaretine açık olarak çalışmaya devam etmektedir.
Referanslar
Nazilli Belediyesi (2020). Nazillli Belediyesi, https://docplayer.biz.tr/3573868-Ozel-nazilli-belediyesi-etnografya-muzesi, (Erişim tarihi: 15.02.2020).