Özdemir, Mehmet, Dr.

Kişi Akademisyen Yazar İş ve Meslek Akademisyen Turizm İşletmecisi

(1946 - )

Bulgaristan göçmeni bir ailenin çocuğu olarak Ankara’da dünyaya geldi (1946). Özdemir, Ankara ve İstanbul’da farklı okullarda eğitim gördükten sonra, ilkokulu Ankara’da Barbaros İlkokulu’nda, ortaöğrenimi ise Ankara Koleji, Mustafa Kemal Lisesi, Atatürk Lisesi ve Yükseliş Koleji’nde tamamladı. Hacettepe Üniversitesi Sosyal ve İdari Bilimler Fakültesi Sosyoloji Bölümünden lisans ve aynı üniversiteden sosyoloji dalında yüksek lisans derecesi aldı (1973), Daha sonra aynı üniversitede Kültür-Edebiyat Sosyolojisi alanında ikinci bir yüksek lisans daha yaptı (1977). Turizm Bankası A.Ş.’nde görev yapmaya başlamış olmasının da etkisiyle doktora tezini Turizm Sosyolojisi alanında hazırladı ve "Turizmin Türkiye’nin Sosyo-Ekonomik Yapısına Tesirleri" başlıklı tezi ile Türkiye’de Turizm Sosyolojisi konusunda hazırlanan ilk doktora tez çalışması ile doktora derecesi aldı (1990).

Çalışma yaşamına Yükseliş Koleji’nde müdür yardımcısı olarak başladı. Aynı kolejde yöneticiliğinin yanı sıra bir dönem felsefe öğretmenliği de yaptı. Ardından Ankara Ticaret Odası’nda çalıştı ve orada Ankara Ticaret Odası Dergisi’ni yayımladı (1973-1975). Turizm ve Tanıtma Bakanlığı’nda Turizm Bankası’ndan sözleşmeli eleman oldu (1975) ve Araştırma Genel Müdürlüğü’nde görev aldı. Turizm ve Tanıtma Bakanlığı’nda daha sonra Planlama Genel Müdürlüğü ve Fiziksel Planlama Bölümünde araştırmacı ve sosyolog olarak çalıştı. Daha sonra Turizm Bankası A.Ş.’ye geçen Özdemir (1979), burada uzun yıllar Araştırma ve Eğitim Başkanı olarak görev yaptı. Bu görevi sırasında TURBAN işletmelerinin meşhur eğitim faaliyetlerini başlattı ve bu alanda TURBAN Eğitim Modeli’ni ortaya çıkardı. Bir süre Almanya’da Goethe Enstitüsünde eğitim gördü. İzleyen dönemde İşletmeler ve İştirakler Başkanlığı görevine atandı. Bu görevini sürdürürken 1988 yılında dönemin hükümeti Turizm Bankası A.Ş.’nin özelleştirilmesine karar verdi ve Turizm Bankası A.Ş.’nin bankacılık ve işletmecilik faaliyetleri birbirinden ayrıldı. İşletmecilik alanı TURBAN Turizm A.Ş. adı altında yeni kurulan kamu iktisadi teşebbüsüne bağlandı. Özdemir de, TURBAN Turizm A.Ş.’de genel müdür yardımcılığı görevine atandı. 1989 yılında ise, genel müdürlük görevine getirildi. Turizm Bankası bünyesinde geçen 17 yıl sonrasında bu görevinden ayrıldı (1991).

Mehmet Özdemir, Turizm Bankası A.Ş.’deki görevleri süresinde çeşitli kamu kurumlarında yönetim kurulu üyelikleri de yaptı. Kıbrıs Türk Turizm İşletmeleri Yönetim Kurulu Başkan Vekilliği görevini yerine getirdi (1985-1991). Bu görevi süresinde Kuzey Kıbrıs’ta turizmin geliştirilmesi amacına yönelik olarak çeşitli faaliyetler içinde yer aldı. Kıbrıs turizmine yaptığı katkılardan dolayı kendisine KKTC vatandaşlığı verildi. Ataköy Otelcilik, Milli Prodüktivite Merkezi ve Bolu ve Abant Turizm A.Ş.’de de Yönetim Kurulu üyelikleri yaptı. 1991-1994 yılları arasında ise, turizm sektöründe faaliyet gösteren bir şirkette Holding Genel Koordinatörlüğü ve Turizm Müşavirliği görevlerini yürüttü.

Türkiye üniversitelerinde Turizm Sosyolojisi dersini ilk kez Hacettepe Üniversitesi Sosyoloji Bölümünde okutmaya başlaması, Özdemir’in ilkleri arasındadır (1985). Hacettepe Üniversitesi Sosyoloji Bölümünde bir süre öğretim üyesi olarak görev yaptı (1992-1995). Ardından Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nda eğitim işlerinden sorumlu İnsan Kaynakları Müdürlüğü görevini üstlendi (1994-2012). Anadolu Üniversitesi’nin Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı lisansüstü programlarında Turizm Tarihi ve Turizm Sosyolojisi derslerini yürüttü (2011-2015). Çeşitli zamanlarda Ankara Gazeteciler Cemiyeti, bazı yayın organları ve kuruluşlarca Yılın Bürokratı ve Yılın Turizmcisi seçilen Özdemir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Seçilmiş Eserleri: Özdemir, M. (1968). Yaylada Bir Sensiz Akşam. Ankara: Yükseliş Yayınları; Özdemir, M. (1983). Araştırma Nedir? Bilimsel Araştırma Metodolojisi Üzerine Not. Ankara: Turizm Bankası A. Ş. Yayını; Özdemir, M. (1987). Turizm Nedir? Ankara: Turizm Bankası A.Ş. Yayını; Özdemir, M. (1992). Turizmin Türkiye’nin Sosyo-Ekonomik Yapısına Etkileri. Ankara: Rekmay Ltd Şti; Özdemir, M. (1992). Türk Turizm Tarihi İçinde TURBAN’ın (Türkiye Turizm Bankası, Turizm Bankası A. Ş., TURBAN Turizm A.Ş.) Yeri ve Önemi, Anatolia: Turizm ve Çevre Dergisi, 3 (35-36): 23-34; Özdemir, M. (1997). Cumhuriyet’ten Bugüne Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası. Ankara: Merkez Bankası A. Ş. Yayını; Özdemir, M. (1998). Turizme Fiske Taşları. Ankara: Rekmay Ltd Şti.

Referanslar

Kozak, N. (2018). Mehmet Özdemir: “TURBAN Eğitim Modeli”nin Mimarı. İçinde; Kozak, M. ve Kozak, N. (Editörler), Türk Turizmine Kanat Gerenler: Öncü Turizm Eğitimci ve Araştırmacıları (ss. 251 – 264). Ankara: Detay Yayıncılık.