Otelcilik ve Turizm Endüstrisinde İleri Eğitim Merkezi (OTEİEM)
Araştırma Eğitim-Öğretim Sertifika Programı
-
2020
Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası (IBRD) ile 46. Hükümeti arasında 08. 04. 1988 tarihinde imzalanan II. Sınai Eğitim Projesi başlıklı antlaşmanın kültür ve Turizm Bakanlığı’nca yürütülmekte olan (D) kısmı Otelcilik, ikram ve Turizm Eğitim Projesi ile Turizm Bakanlığına bağlı olarak faaliyet gösteren beş Turizm Eğitim Merkezinde (TUREM) gerekli onarım ve düzenlemelerle eğitim olanakları ve kalitesinin arttırılması ve ek olarak da beş yeni TUREM açılması hedeflenerek Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası’ndan kredi sağlanarak o10 yıllık süre için planlanan proje uygulamaya konuldu ve Haziran 1998’de tamamlandı.
Otelcilik, ikram ve Turizm Eğitim Projesi’nin en önemli ve ana çıktılarından birini sonuçlanmasının akabinde kurulması öngörülen Otelcilik ve Turizm Endüstrisinde İleri Eğitim Merkezi (OTEİEM) oluşturmaktadır.
1992-1993 eğitim döneminde; Trabzon/Vakfıkebir, Kütahya, İzmir/Selçuk, İzmir/Alaçatı Aşçılık Eğitim Merkezleri açılmıştır. Açıldığı dönemlerde yüksek kalitede hizmet veren turizm işletmeleri hangi donanımlara sahip ise Turizm Eğitim Merkezleri (TUREM) de o donanım ve ekipmana sahip bir şekilde kuruldular.
1990 ve 1993 yıllarında Turizm Bakanlığı, sektör ve ilgili kuruluşların katılımı ile gerçekleştirilen Üçlü Teknik Danışman Komitesi toplantısında; ISCO (Internattional Standart Classification of Occupation) normlarına uygun uluslararası standartlara göre Önbüro, Kat Hizmetleri, Yiyecek ve İçecek Servisi ve Yiyecek Üretimi bölümlerinde çalışanlara ilişkin İş ve Beceri Düzeylerini Gösteren Meslek Tablosu, İş Tanımları ve Beceri Ölçme ve Değerlendirme Standartları kabul edildi. Belirtilen standartlara göre modüler öğretime yönelik eğitim programları geliştirildi, ders planı esasına göre önbüro, kat hizmetleri, yiyecek ve içecek servisi ve yiyecek üretimi bölümleri için ayrı ayrı olmak üzere öğretmen el kitapları yayımlandı.
Öğretmen elkitapları temel alınarak, ileride Mesleki Nitelikli Belgelendirme (Sertifikasyon) Sisteminde kullanılabilecek, öğretmen el kitaplarındaki konuları içeren 10 ünite, beşer kitap olmak üzere önbüro, kat hizmetleri, yiyecek ve içecek servisi bölümleri için öğrenci ders kitapları basıldı.
ISCO standartlarına uygun olarak hazırlanan eğitim programları ile öğretmen el kitaplarını destekleyici mesleki dil eğitimi kitapları önbüro, kat hizmetleri, yiyecek ve içecek servisi ve yiyecek üretimi bölümleri için İngilizce, Almanca ve Fransızca dillerinde bastırıldı. önbüro, kat hizmetleri, yiyecek ve içecek servisi ve yiyecek üretimi bölümlerindeki kitaplara paralel ses kasetleri de hazırlandı.
Yabancı dil kitaplarının sektörde yaygın kabul görmesi üzerine, İngilizce, Almanca ve Fransızca dillerindeki mesleki terminolojiyi içeren Otelcilik Terimleri Sözlükleri yayımlandı. Yine bu kapsamda dokuz TUREM bilgisayar, dil ve mutfak laboratuvarları ile donatıldı. Eğitim programlarını destekleyici ve tamamlayıcı görsel-işitsel eğitim materyalleri de hazırlandı.
İlki 1989 yılında, ikincisi 1993’te olmak üzere iki defa turizm endüstrisinde İşgücü Araştırması gerçekleştirildi. Sektörde çalışan personelin, uzmanlık dallarında edindikleri beceriyi belgelendirmeleri amacı ile uygulamaya konulması düşünülen Mesleki Nitelikleri Belgelendirme (Sertifikasyon) Sistemi değerlendirme çalışmalarına yönelik 1995-1996 öğretim yılında 12 TUREM’ de sertifikasyon sistemi uygulama sınavları yapılmış ve değerlendirme çalışmaları tamamlandı.
Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) 1989-1995 yılları arasında Turizm Bakanlığı’na verdiği teknik danışmanlık hizmetleri kapsamında; TUREM’lerde idareci ve eğitimci olan 139 personelin mesleki deneyim ve tecrübelerini geliştirmek amacıyla İtalya, Singapur, Tayland, İsviçre İskoçya, İsveç, Fransa, Çin, Endonezya ziyaret edilerek, düzenlenen mesleki kurs ve ziyaretlerde bu ülkelerin turizm eğitimi veren okulları ve önemli turizm merkezleri incelenmiş olup eğitim ile ilgili seminerlere katıldılar.
TUREM’lerde ve OTEİEM’de görevli olan eğiticilere 1991-1994 yılları arasında ILO ulusal ve uluslararası uzmanlarının, 1995’ten itibaren de OTEİEM uzmanlarının eğitici olarak görev aldığı 26 kurs düzenlendi ve kurslara 422 eğitici katıldı.
Sektörde çalışan bölüm şeflerinin bilgi ve deneyimlerini kendi departmanlarında çalışan personele aktarma yollarının öğretilmesi amacıyla düzenlenen İşbaşında Eğiticilerin Eğitimi programlarında, 1992-1997 yılları arasında 800 bölüm şefi belgelendirildi
1996-1997 yılları arasında Kazakistan, Rusya Federasyonu, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Konseyi Üyesi 11 Ülke ve gözlemci beş ülkeden katılan temsilciler için Antalya TUREM’de önbüro, kat hizmetleri, yiyecek ve içecek servisi, yiyecek üretimi ve eğiticilerin eğitimi başlıklarında İşbaşı eğitimleri düzenlendi.
Otelcilik ve Turizm Sektöründe Eğiticilerin Eğitimi, Yabancı Dil Eğitim Teknikleri ve Sosyal Davranışlar konularında eğitim programları geliştirildi ve uygulamaya konuldu.
Günümüze geldiğimizde o dönemde geliştirilen program ve çalışmalar güncellenerek ve geliştirilerek Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü bünyesinde yurtiçi ve yurtdışından gelen eğitim talepleri doğrultusunda iş başı eğitimlerine (Önbüro, Kat Hizmetleri, Yiyecek ve İçecek Servisi, Yiyecek Üretimi, Yöneticilerin Eğitici Olarak Yetiştirilmesi, Kişisel Gelişim Seminerleri ve Ev Pansiyonculuğu Eğitimi) devam etmektedir.
Proje kapsamında 56 kitap yayımlandı. Bu yayınlar şunlardır:
1-Turizm Endüstrisinde İşgücü Araştırması (1989-1993): Turizm Bakanlığı tarafından belgelendirilmiş olan konaklama tesisi, restoran ve seyahat acentalarında halen çalışmakta olan personelin sayısı ve özellikleri hakkında güncel bilgi sağlamak ve bu tür işletmelerin gelecek beş yıl için vasıflı personel talebi hakkında tahminlerde bulunmak amacıyla 1989 ve 1993 yıllarında iki defa yapıldı, Türkçe ve İngilizce yayınlandı.
2- Yabancı Dil Öğretim Teknikleri
3- Önbüro, Kat Hizmetleri, Yiyecek ve İçecek servisi ve Yiyecek Üretimi Yabancı Dil Kitabı (İngilizce-Almanca-Fransızca): İlgili branşlarda çalışanlara işlerinde ve gerektiğinde müşteri ile iletişim kurarken gereksinim duyacakları yabancı dili kazandırmak amacı ile hazırlandı.
4-Otelcilik ve Turizm Sektöründe Sosyal Davranışlar
5-Resim Çizme Teknikleri: O dönemlerde tepegöz kullanıldığı için eğiticilere eğitsel doküman ve görsel araçları üretirken kullanacakları etkin yazım ve çizim tekniklerini tanıtmak amacı ile hazırlandı.
6-Eğitim Metedolojisi Eğitimci Kitabı (Türkçe-İngilizce)
8- Önbüro, Kat Hizmetleri, Yiyecek ve İçecek servisi ve Yiyecek Üretimi Öğretmen El Kitabı: İlgili Bölümlerdeki Meslek standartlarının ikinci ve üçüncü düzeylerinde çalışacak adaylara mesleki bilgi beceri, teknik ve iş için gerekli davranışları kazandırmada, eğiticilere yardımcı olmak amacı ile kılavuz kaynak materyal niteliğinde hazırlandı.
9- Önbüro, Kat Hizmetleri, Yiyecek ve İçecek Servisi Öğrenci Kitabı: Uluslararası standartlara göre ilgili branş çalışanlarına ilişkin kabul edilen İş ve Beceri Düzeylerini Gösteren Meslek Tablosu, İş Tanımları ile Beceri Ölçme ve değerlendirme Standartları esas alınarak hazırlanan el kitabına paralel beş kitaplık seriler halinde öğrenci ders kitabı olarak hazırlandı.
10-İnglizce-Türkçe, Almanca-Türkçe, Fransızca-Türkçe Otel ve Restoran Çalışanlarına Yönelik Mesleki Sözlük: Müşteriyle sürekli iletişim kurması gereken her düzeyde ve konumdaki otel restoran çalışanlarına yönelik olarak, İngilizce, Almanca, Fransızca turizm terminolojisini kazandırmak amacı ile hazırlanan sözlüktür.
Referanslar
Özkan, N. ile 11. 09. 2020 tarihinde yapılan görüşme. (Görüşen: C. Özdemir); Kumru, E. ile 12. 09. 2020 tarihinde yapılan görüşme. (Görüşen: C. Özdemir).