Ordu Şehirlerarası Otobüs Terminali

Terminal, Havalimanı ve Liman Otobüs Terminali

(Ordu, 1982 – )

Taşımacılık sektörünün gelişmesi ve toplu ulaşım araçlarına olan talebin artması üzerine Ordu şehir merkezinde Yalı Camii ve çevresinde faaliyet gösteren küçük ölçekli garajlar yetersiz kaldı. Bu artan ihtiyaçlara cevap verebilmek için 1982 yılında halen kullanılmakta olan terminal binası inşa edildi. Ordu Şehirlerarası Otobüs Terminali, kuzeyinde Atatürk Bulvarı olarak adlandırılan Ordu-Giresun D010 (E70) devlet yolu ile güneyinde İsmet Paşa Caddesi ile sınırlandırılmış olup yüksek yoğunluklu bir şehirlerarası yolun üzerinde ve çok sayıda ticari birimin yer aldığı şehrin merkezi bir konumunda bulunmaktadır.

Mevcut otogarın inşasına 1979 yılında Yener Katırcıoğlu tarafından başlanmış olup 1982 yılında Kırca Anonim Şirketi tarafından tamamlandı. Otogar yap-işlet-devret modeliyle inşa edilmedi. 1982’den beri Ordu Belediyesi tarafından işletilmekte olan otogarın otobüs gişesi sadece 2010-2015 yılları arasında özel sektör tarafından işletildi. Büyükşehir Belediyesi statüsü kazanması ile birlikte Ordu Büyükşehir Belediyesi 31. 03. 2014 tarihinden itibaren terminalin işletmesini Ordu Belediyesi’nden devraldı.

Terminal binası 2.500 metrekare kapalı alanının yanı sıra 13.500 metrekare açık alan olmak üzere toplamda 16 bin metrekarelik alan üzerine kuruldu. Açık alanda 2.000 metrekare otopark alanı, 20 adet şehirlerarası otobüs peronu, 16 otobüs kapasiteli otobüs parkı ile 150 araç kapasiteli otopark yer almaktadır. Terminalde belediye adına çalışan idari personelin yanı sıra taşımacı ve acenta çalışanlarıyla birlikte yaklaşık 150 kişi istihdam edilmektedir. Terminalde dört adet idari büro, iki adet polis noktası, bir adet emanet noktası, bir adet lokanta, dört adet büfe, iki adet çay ocağı, bir adet lokal, bir adet kuaför, bir adet müzik market, bir adet Posta ve Telgraf Teşkilatı (PTT) acentası, altı adet bankamatik, bir adet Ordu Su ve Kanalizasyon İdaresi (OSKİ) veznesi, iki adet çok kabinli tuvalet ve bir adet bebek bakım odasının yanı sıra iki adet otopark, taksi durağı, çay bahçesi, balık satış alanları ile ilçe minibüs hatları şehitler ve gaziler derneği bekleme salonu bulunmaktadır.

Ordu Şehirlerarası Otobüs Terminalinde kış sezonunda günde ortalama 317, yaz sezonunda 450 otobüs seferi yapılmaktadır. Şehir merkezinden erişim karayolu toplu taşıma araçları ile yapılırken belli noktalardan otogara servis imkânı da mevcuttur. 2019 yılında giriş-çıkış yapan toplam otobüs sayısı 199.021 iken 2019 yılının toplam giden yolcu sayısı 312.185 olarak kayıtlara geçti. Yaklaşık 40 yıldır mevcut konumunda hizmet vermekte olan Ordu Şehirlerarası Otobüs Terminalinin şehir merkezinde sıkışıp kalması, kapasitesinin yetersiz kalmaya başlaması ve yeni yapılan çevreyoluna uzak kalması dolayısıyla mevcut otogarın taşınmasına karar verildi.

Toplam 3.177 metrekarelik kapalı alana sahip olacak yeni şehirlerarası otobüs terminalinde sekiz adet kırsal terminal park alanı (ilçe minibüsü), 28 otobüs park alanı (şehirlerarası), 67 adet minibüs park alanı, 16 adet midibüs park alanı, 90 araçlık kapalı otopark, 54 araçlık açık otopark, 28 adet peron ve 20 adet firma bürosunun yer alması planlanmaktadır. Projenin hayata geçmesiyle birlikte kent merkezindeki günlük trafik yoğunluğunun azaltılması hedeflenmektedir. Kapasitenin artırılarak trafiği rahatlaması ve daha erişilebilir bir otogar olması düşünülen yeni otogarda güneş panelleri aracılığıyla elektrik üretimi yapılması da planlanmaktadır. Kaba inşaatı büyük oranda tamamlanan yeni otogarın 2020 yılının sonunda faaliyete geçmesi planlanmaktadır.

Referanslar

Yılmaz, T. ile 02.03.2020 tarihinde yapılan görüşme. (Görüşen: F. Z. Çakıcı) .