ODTÜ Arkeoloji Müzesi

Müze Arkeoloji Müzesi

(Ankara, 1969 - )

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) kampüsünde yer alan ve sahipliği üniversiteye ait olan bir özel müzedir. Üniversitenin Tarihsel Çevre Değerlerini Araştırma Merkezi bünyesinde faaliyet gösteren müze, kütüphane ile İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi arasında konumlanan mimarlık fakültesi binası yanında yer almaktadır. Kampüs, müze binası ve alandaki birçok yapı 1961 yılında kampüs alanının inşası için açılan ulusal proje yarışmasını kazanan Altuğ ve Behruz Çinici çifti tarafından tasarlandı. Mimarisiyle Enternasyonal, Bauhaus ve Brutalist stillerine atıfta bulunan müze binası kampüs alanının ilk binalarındandır. Bina, kampüs alanındaki arkeolojik kazılarda ortaya çıkan bulguların sergilenmesi amacıyla, 1969 yılında, dönemin rektörü Kemal Kurdaş’ın girişimiyle Türkiye’nin ilk üniversite müzesi olarak açıldı.

Kültürel miras bilincinin ve arkeoloji biliminin gelişmesine katkı sunan üniversite müzesi, kuruluşundan günümüze, müzecilik faaliyeti kapsamında ve çeşitli arkeolojik kazı çalışmalarında önemli görevler üstlendi. ODTÜ ve Anadolu Medeniyetleri Müzesi işbirliğiyle, arkeologlar Burhan Tezcan, Cevdet Bayburtluoğlu ve Sevim Buluç'un öncülüğünde, 1962-1968 yılları arasında, kampüs alanı içerisinde kalan Koçumbeli ve Yalıncak örenyerlerinde kazılar gerçekleştirildi. Çalışmalar sonucunda, Koçumbeli’nin kampüs alanı içinde kalan diğer bir örenyeri olan Ahlatlıbel, Çorum ilinde bulunan Hatti kenti Alacahöyük’le ilişkilendirilerek bir Erken Tunç Çağı yerleşim alanı olduğu sonucuna varıldı. Bununla birlikte, Yalıncak’ın, Hellenler, Romalılar ve Osmanlılar tarafından da ikamet edilmiş, MÖ VI. yüzyıla, Geç Frig dönemine kadar uzanan bir yerleşim alanı olduğu ortaya çıkarıldı. Öte yandan, üniversitenin araştırmacıları, 1967 yılında, Atatürk Orman Çiftliği ve Bahçelievler’i kapsayan Ankara Frig Nekropolü alanındaki kampüs tarafında bulunan üç tümülüsünün ve daha sonra 1986-1988 yıllarında da Beştepe-Gençlerbirliği tümülüsünün kazı çalışmalarını üstlendi.

ODTÜ Arkeoloji Müzesi’nde yukarıda değinilen Koçumbeli, Yalıncak ve Frig tümülüsleri kazılarında ortaya çıkan buluntular sergilenmektedir. Otantik koleksiyonda, günlük yaşamda kullanılan terracottalar ve bronz kaplar, taş ve kemik aletler, hayvan figürinleri, idoller, bronz mızrak uçları, levhalar, fibulalar, sikkeler ve benzeri eserler yer almaktadır. Müze koleksiyonda bulunan eserleriyle, gerek üniversitenin ilgili iç birimleri gerekse diğer üniversitelerden gelen araştırmacılar tarafından yapılan çalışmalar ve incelemeler için ortam sağlamaktadır. Müze hafta içi her gün mesai saatleri içinde ücretsiz olarak ziyarete açıktır.