Oberj

Konaklama Tesisi Oberj

Oberj kelimesi, Fransızca kökenlidir ve orijinali auberge'dir. Anlamı han, küçük konaklama yeridir. Dağ evi ile eşanlamlı olarak kullanılmaktadır. Şehir merkezinden uzakta kurulan oberjler, doğaseverlerin, açık hava sporları meraklılarının, bol oksijen arayışındaki kişilerin ve şehir gürültüsünden uzak bir mekânda konaklamak isteyenlerin beklentilerini karşılayan bir tesis türüdür. Oberj, konfor ve lüks bekleyen tatilcilerden ziyade, doğa ile iç içe bir ortamda konaklamayı tercih eden kişilere uygun bir seçenektir. Çevreyle uyumlu, kırsal hayatı yansıtan ve sade tasarımları ile hedef gruplarını kendine çekmektedir.

Genellikle, ahşap ve taş gibi doğal malzemeler ile inşa edilen oberjlerin, doğanın getirebileceği zorlu fiziksel koşullara hazır şekilde tasarlanması gerekmektedir. Bu tesisler çoğunlukla yüksek rakımda bulundukları için, etkili bir ısıtma sistemine sahip olması önem taşımaktadır. Şömine, jeneratör ve aydınlatma sistemleri gereklidir. Tesisin soğuk havayı kesen ve yağışa dayanıklı bir dış cepheye sahip olması önemlidir. Altyapı ve çevre düzenlemeleri, gereksinimleri karşılayacak şekilde yapılmış olmalıdır.

Dağ evlerinde verilen temel hizmet barınmadır. Barınmanın yanı sıra, yeme-içme ve kişisel temizlik ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik imkânlar sunulmaktadır. Genellikle yöresel yemekler hazırlanmaktadır. Günümüzde, kablosuz internet, uydu yayını ve kablolu televizyon gibi hizmetlerle zenginleştirilmiş, ziyaretçi memnuniyetini artırmayı hedeflemiş oberjler de vardır.

Konaklayan kişilerin pek çoğu yürüyüş, dağcılık, bisiklete binme gibi doğa sporlarıyla ilgilendiklerinden, bu tür tesislerde, spor malzemelerinin korunmasına ve saklanmasına olanak veren depolar bulunmaktadır. İhtiyaç halinde spor ekipmanlarının teminine yönelik, satış ve kiralama hizmetleri de verilmektedir. Temel hizmetlerden sorumlu insan kaynağının yanı sıra, açık hava sporlarında uzman eğitimciler ve sağlık personeli istihdam edilmektedir.

Referanslar

Olalı, H. (1973). Otel İşletmeciliği ve Yönetimi. İzmir: Ege Üniversitesi Matbaası.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı. (2019). Turizm Tesislerinin Niteliklerine İlişkin Yönetmelik, Resmi Gazete. (Tarih: 01. 06. 2019, Sayı: 30791).