-
2020
Eskişehir’in Odunpazarı ilçesindeki Odunpazarı Tarihi ve Kentsel Sit Alanı’nın sınırları içinde yer alıyor. Kurşunlu Camii Sokak’ta yer alan müze, Tarihi Odunpazarı Evlerini Yaşatma Projesi kapsamında yeniden restore edilen ve yaklaşık 400 yaşında olan Beylerbeyi Konağı’nın ikinci katında bulunuyor. 2013 yılında açılan ve şahıs müzesi olan Nostaljik Eczane Müzesi, 32 yıl eczacı kalfalığı yapan ve aynı zamanda konağın sahibi olan Niyazi Çapa tarafından kuruldu.
Müzede, en eskisinin 180 yıllık olduğu bilinen asırlık ilaçların yanı sıra tıbbi aletler, laboratuvar malzemeleri, hap kalıpları, reçeteler, ilaç karıştırma aparatları, teraziler, tıbbi yayınlar sergilenmektedir. Ayrıca çeşitli organ fonksiyonlarını yerine getirmeye yarayan çok sayıda protezin yer aldığı bir bölüm de bulunmaktadır.
Müzenin kuruluş amacı, ilaç yapımının sanayileşmesi ve bilgisayar teknolojisi ile unutulmaya yüz tutan eczacılık geleneklerini yeniden hatırlatmaya yönelik bir farkındalık oluşturmaktır. Bu kapsamda müzede, müze sahibinin 52 yılda Türkiye’nin farklı illerindeki işlevsel veya atıl durumdaki eczanelerinden topladığı kimyasal ve bitkisel müstahzaratlar sergilenerek, özellikle genç eczacıların ilham alması ve eczacılık sektöründeki değişimi birebir görmesi hedeflenmiştir. Öyle ki, müze sahibi genç eczacıların müzede tarihi ilaçları incelemesine ve ilaç karışımları hazırlamalarına imkan tanımaktadır. Bu bağlamda müze, objelerin sergilenmesinin yanı sıra etkileşimli bir ortam da sunmaktadır.
Nostaljik Eczane Müzesi, faaliyet konusu bakımından Türkiye’de ender rastlanan müzelerden biri olması ve Beylerbeyi Konağı’nın Osmanlı dönemi sivil mimari örneğini yansıtması bakımından yerli turistlerin ilgisini çekmektedir.
Referanslar
Mat, A. ve Tekiner, H. (2014). Türkiye’deki Eczacılık Tarihi Müzeleri. Osmanlı Bilimi Araştırmaları, Sayı XV/2, 1-20; Ünver, H. (2016). Kentsel Morfolojinin Geleneksel Sokak Dokusunu Şekillendirmesi: Kurşunlu Cami Sokak. Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi, Sayı 4: 127-143; https://www.eczaneteknisyenleridernegi.com/medya/4-asirlik-nostalji-eczane-muzesi-video/ (Erişim tarihi: 02.03.2020); Kızıldağ, S. (2016). Asırlık İlaçları Konağındaki Müzede Sergiliyor. www.aa.com.tr, (Erişim tarihi: 02.03.2020).
Ayrıntılı bilgi için bakınız
https://www.eczaneteknisyenleridernegi.com/medya/4-asirlik-nostalji-eczane-muzesi-video/, (Erişim tarihi: 02.03.2020).