Mutfak Müzesi

Kavram Müze

Müzeler; varlığının devamlığını koruyarak kar amacı gütmeyen, tarihi, kültürel ve sanatsal değerler üzerine araştırmalar yaparak onlar hakkındaki bilgi materyallerini derleyen, toplayan ve gelecek nesillere aktarmak üzere bünyesinde muhafaza edip toplumun gelişmesi ve bilgilenmesi adına sergileyen kuruluşlardır. Müzeler sergilenen koleksiyonun türü, bağlı bulunduğu kurum, koleksiyonların sergilediği mekan vb. başlıklar doğrultusunda sınıflandırılabilir. Uluslararası Müzeler Konseyi (ICOM) içerdiği koleksiyonlara göre müzeleri; Sanat Müzeleri, Arkeoloji ve Tarih Müzeleri, Etnografya Müzeleri, Tabiat Tarihi Müzeleri, Bilim ve Teknoloji Müzeleri, Kent Müzeleri, Özel Amaçlı Müzeler olmak üzere sınıflandırıyor. Ancak gelişen dünya ve değişen ilgi alanlarıyla günümüz ve gelecek kuşakların talepleri doğrultusunda kuşkusuz müze kategorileri de artacaktır. Günümüzde talebe duyarlı olarak şekillenmeye başlayan müzeler bu noktada yerli ve yabancı ziyaretçiler için de çekim merkezi haline gelmeye başlamıştır. Kent müzesi başlığı altında değerlendirilebilecek mutfak müzeleri de bu talebin bir yansımasıdır.

Mutfak müzeleri, bulunduğu bölgenin geçmişten gelen mutfak kültürü ve bugünü arasındaki bağlantıyı kurarak bu kültürü yorumlar ve görünür hâle getirir. Müzenin bulunduğu bölgenin geleneksel mutfağından beslenerek; bölgenin özgün yiyecek ve içecekleri, yiyecek ve içeceklerin hazırlanışı, sunumu, kullanılan araç gerekleri, beslenme ritüelleri, geleneksel mutfak kültürü derlenerek mutfak müzelerinde sergilenir. Mutfak müzeleri; turizmin gelişmesi ve sürdürülebilirliği adına önemli bir çekicilik unsuru olan yöresel mutfak kültürünün korunmasına hizmet eder. Bunun yanı sıra kentlerin mutfak kültürünün tanıtımında önemli bir rol üstlenirken, destinasyon çekiciliğinin arttırılması bakımından da bir turizm ürünü olarak değerlendirilir. Türkiye’de kurulan ilk mutfak müzesi; 2008 yılında hizmete açılan Gaziantep Emine Göğüş Mutfak Müzesi’dir. Ardından Şanlıurfa’da kurulan Hacıbanlar Evi Mutfak Müzesi ve Antakya Mutfak Müzesi hizmete açıldı.

Referanslar

Sormaz, Ü. ve Güneş, E. (2016). Traditional Culinary Museums: Samples from Turkey. International Journal of Humanities and Social Science Invention, 5(6): 27-31; Yeşilyurt, H. ve Arıca, R. (2018). Mutfak Müzesi Ziyaretçilerinin Deneyimlerinin İncelenmesi: Emine Göğüş Mutfak Müzesi Örneği. Türk Turizm Araştırmaları Dergisi, 2(1): 60-70; Yılmaz, H. ve Şenel, P. 2014. Turistik Bir Çekicilik Olarak Gastronomi Müzeleri. 15. Ulusal Turizm Kongresi Bildiriler Kitabı, (ss. 499-510). Ankara: Gazi Üniversitesi; Williams, E. (2013). Food Museums. K. Albala (Editör) Routledge International Handbook of Food Studies içinde (p.229-237). Londra ve New York: Routledge.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Williams, E. (2013). Food Museums. K. Albala (Editör) Routledge International Handbook of Food Studies içinde (p.229-237). Londra ve New York: Routledge.