-
2019
Çıraklık evresini geçirmiş, mutfak içerisinde çalışma tecrübesi az olan aşçıdır. Mutfak komisi aşçı yardımcısı olarak da adlandırılmaktadır. Uluslararası mutfak jargonunda mutfak komisi Commis de Cusine olarak belirtilmektedir.
Aşçılık mesleğini öğrenmeye yeni başlayan mutfak komisi Fransa gibi birçok ülkede mesleki bir yeterlilik sertifikası ya da eşdeğer bir diplomayla kabul edilmektedir. Türkiye’de ise, aşçılık ile yiyecek-içecek alanları üzerine eğitim alan lise, önlisans ve lisans öğrencileri mezun olunca genellikle mutfak komisi olarak işbaşı yapmaktadır. Mutfak komileri çalışma hayatında ustalarının kılavuzluğunda pratik ve teknik açıdan mükemmel olmak için çabalamaktadır. Bu çaba sonucunda mutfak komileri bilgi ve becerilerine göre üst kademelere yükselmektedir. Mutfak komisinin temel görevleri, mutfakta bulunduğu bölümün kısım şefine ve usta aşçılara yemek yapımı esnasında yardımcı olmaktır. Usta aşçıların iş ile ilgili isteklerini ve işin gereklerini yerine getirmekle sorumludur. Ayrıca kısım şefinin verdiği diğer görevleri de yapmaktadır.
Mutfak komisi; ihtiyaç duyulan malzemeyi depolardan alarak bölüme getirmekte ve yiyecek hazırlıklarına yardımcı olmaktadır. Mutfaktaki hazırlık işlemleri; sebzelerin ayıklanması, soyulması, yıkanması ve doğranması; et, balık ve kümes hayvanlarının hazırlanması, basit yemeklerin hazırlanması gibi işlerden oluşmaktadır. Mutfak komisinin mutfak içerisindeki işlerin yürütülmesine yönelik becerisi ve bilgisi artıkça kıdemi ve yaptığı işin niteliği de artmaktadır. Bu sebeple tecrübeli bir mutfak komisi beceri gerektiren çalışmalara yardım etmektedir. Mutfak komisine uygun beceri gerektiren işler ise salataların ön hazırlıklarının yapılması, bazı basit soğuk sosların hazırlanması, bazı etlerin kesilmesi, peynirlerin tabaklara ya da aynalara dizilmesi, açık büfe kontrolü, pastane içerisinde bulunan basit tatlıların yapımı gibi işlerdir. Bir mutfak komisi daha sonraki dönemlerinde gerek ustaları tarafından gerekse kurumsal olarak yapılan değişik mesleki sınavlardan geçerek bir üst pozisyona geçmektedir.
Referanslar
Gökdemir, A. (2012). Pişirme Yöntemleri ve Teknikleri I-II. Ankara: Detay Yayıncılık; Robuchon, J. (2005). Larousse Gastronomique. İstanbul: Oğlak Yayınları; Sinclair, C. (2005). Dictionary of Food International Food and Cooking Terms from A to Z (İkinci basım). Londra: A and C Black Publishers; Türkan, C. (2009). Mutfak Hizmetleri Yönetimi. Ankara, Sistem Ofset Baskı; Ünlü, D. (2016). Mutfak Organizasyonu. İçinde; S. Önçel (Editör), Mutfak Hizmetleri Yönetimi (ss. 94-100). Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Yayını.