Muratlı Atatürk Evi

Müze Müze Ev

(Muratlı, Tekirdağ, 2000 / )

Atatürk evleri; Atatürk’ün belirli bir süre kaldığı, karargah olarak kullandığı evlerdir. Bu nedenle “müze ev” tanımlaması içinde yer almaktadır. Aynı zamanda Atatürk evlerinin çoğu tarihi Türk evlerine de birer örnek teşkil eder niteliktedir.

Muratlı Atatürk Evi, Tekirdağ kent merkezine 23 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Ulaşım, demiryolu ve karayolu ile sağlanmaktadır. Kent merkezinden Atatürk Evi’ne sefer yapan araçlar bulunmaktadır. Atatürk’ün ziyarette bulunduğu ev 2000 yılında koruma altına alınmakta olup, kamulaştırıldı. 24. 07. 1923 tarihli Lozan Antlaşması’ndaki Göçmen Mübadeleleri başlıklı madde gereğince 1934-1935 yıllarında Bulgaristan’dan göç eden Türklerin bir bölümünün yerleştirilmesi amacıyla bugünkü Muratlı İlçe merkezinde göçmen konutları oluşturuldu. Atatürk 3. 06. 1936’da trenle Muratlı’ya gelmesiyle birlikte ilçedeki göçmen ailelerini ziyaret ederek sorunlarını dinleyip, onlarla sohbet etmiştir. Sohbetinin ardından tren istasyonunun yakınında bulunan eve ziyaretini gerçekleştirmiş ve evin kızı tarafından yapılan kahveyi içmiştir. Atatürk evi, Tekirdağ’ın Muratlı ilçesine bağlı İstiklal Mahallesi, 123 ada, 2 parselde yer alan, kerpiçten yapılma, üç oda ve bir mutfaktan oluşan bu ev Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca kamulaştırılarak, orijinaline uygun biçimde restore ettirildi. Günümüzde Atatürk’ün bahçesinde kahve içtiği ev müze olarak kullanılmaktadır. Bugün Muratlı Atatürk Evi olarak bilinen konutun içinde, etnografik nitelikli yöresel malzemeler ve Atatürk’ün Muratlı’ya gelişi ile ilgili fotoğraflar sergilenmektedir. Ayrıca kurtuluş günleriyle ilgili belgesel gösterimleri yapılmaktadır.

Atatürk Evinin bahçesinde o günün anısı için yapılan bir anıt bulunmaktadır. Anıtta;

“Ey bahtlı göçmen, Unutma 3 Haziranı, Yurdun en büyük insanı, Müşteri oldu evinize, Sevgi sundu hepinize.” dizeleri yazmaktadır.

Yararlanılan Kaynaklar

http://www.kulturvarliklari.gov.tr/Eklenti/10073,ataturk-evleri.pdf?0, (Erişim tarihi: 19.12.2019); http://www.muratli.gov.tr/muratli-ataturk-evi, (Erişim tarihi: 11.12.2019); https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/tekirdag/gezilecekyer/muratli-ataturk-evi, (Erişim tarihi: 23.12.2019); Uz, S. (2015), Müze Evler. Ankara: Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu; Yıldız, D. (2015). Karacakılavuz Dokumalarının Günümüz Tekstil ve Modasına Uyarlanması (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). İstanbul: Haliç Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.