Millennial Otel Yönetimi

Kavram Yönetim ve Organizasyon

Millennial odaklı gelişimin bir parçası olarak, tüketiciye kendisini özel hissetmesini sağlamak amacıyla her geçen gün daha çok ön plana çıkmakta olan bireysel ürün ve hizmet politikalarının, otelcilik sektöründeki yönetici profiline yansımasıdır. Klasik otelcilikte misafir ilişikleri tarafından yürütülmekte olan diyalogların bir bölümünün millennial jenerasyonların etkisi ile otel yöneticilerine yüklenmesi sonucunda ortaya çıkmış olan, yeni nesil otel yöneticisinin yeni nesil müşteri kitlesine yönelik çalışma metotlarını tanımlamaktadır. Yani, sahne yönetimini gerçekleştiren kişiler, otelde konaklamakta olan müşterilerin günde en az bir kez karşılaşıp selamlaştıkları ve otelin nabzını misafir ilişkilerinden gelen raporlardan değil direkt kendi misafir diyalogları üzerinden tutan genel müdür ve departman müdürleridir.

Otelcilikte konuyu diğer sektörlerden farklı kılan en önemli nokta, yönetilmesi gereken sürecin bir telefon görüşmesi veya yarım saati geçmeyen bir portföy yönetimi görüşmesinden öte, günlerce sürecek bir konaklama boyunca, değişik sebeplerle başlayabilecek bir diyalog sürecinin yönetimi temeline dayanmasıdır. Burada sözü edilen sahne, yöneticinin müşterinin gözü önünde olduğu tesisin her köşesidir. Bu yönetici profili müşteriler açısından ele alındığında lobideki bir resimden öte, ulaşılabilir hatta kendisinin ulaşmasına gerek kalmadan her gün karşılaşıp selamlaştığı, kısa veya arada uzun sohbetler edebildiği, istek ve şikayetlerini direkt iletebildiği ev sahibidir.

Millennial otel yönetimi, kendinden emin, departman müdürü ise kendi departmanındaki, genel müdür ise tesisteki bütün operasyonel süreçlere hakim, misafirlerin saygı ve hayranlığını kazanmış otel yöneticilerine ihtiyaç duymaktadır. Departman müdürleri Millennial otel yönetiminin esas kahramanları, genel müdür ise baş rol oyuncusudur.

Millennial otel yönetiminde başrolü üstlenebilecek bir genel müdürün tek bir departmandan çıkarak genel müdürlük koltuğuna oturmuş olmak yerine, Avrupa otelciliğinde Management Training diye adlandırılan ve en az iki yıl süren departman rotasyonlarını tamamlamış ve bütün departmanlardaki operasyonel işleyiş süreçlerini öğrenmiş olması gerekmektedir.

Bu yönetim sürecinde yöneticiler, mümkünse her akşam yemeğinde restoran girişinde aşçıbaşı ve yiyecek-içecek müdürü ile birlikte misafirleri karşılar ve ardından her akşam farklı bir grupla olacak şekilde müşteriler ile birlikte yemek yer. Müşterileri otel için influencer olma konusunda teşvik edecek çalışmalar yapar. Örnek olarak, kahvaltıda restoran girişinde aperatif ikramını bizzat kendisi yaparak müşterilere güzel bir gün geçirmeleri dileğinde bulunur ve kısa sohbetler eder. Bu hizmetten etkilenen müşteriler bu noktada bir fotoğraf çekerek kendi sosyal medya profillerinde paylaşırlar.

Yararlanılan Kaynaklar

Adamson, A. ve Dev, C. S. (2016). Hospitality Branding in the Age of the Millennial, Boston Hospitality Review, 4 (3): 1-9.