Millennial Odaklı Turizm

Kavram Turizm Çeşitleri Üretim Yönetimi ve Pazarlama

Millennial, 1980-2000 yılları arasında doğmuş olan nesilleri içeren hedef kitle için kullanılan tanımlamadır. Kendi içinde bu dönemin ilk 10 yılında doğanlar “Y” ve ikinci 10 yılında doğanlar “Z” jenerasyonları olarak ayrılıyor olsa da; Y ve Z olarak Millennial ana başlığı altında toplanırlar. Millennial kelimesi, aynı zamanda dünya genelinde bu jenerasyonların etkisinde gelişip yeniden şekillenmekte olan bütün ürün ve hizmetlerin ana kategori başlığı olarak ön plana çıkmış durumdadır. Seyahat, konaklama ve gastronomi başta olmak üzere, sosyal ve ticari etkileşimin diğer sektörlere göre çok daha geniş bir yelpazede gerçekleştiği sektör olan turizm ve otelcilik, millennnial akımının etkilerinin en belirgin şekilde hissedilip, ürün ve hizmetlerin devinime uğradığı sektör olarak ön plana çıkmaktadır.

Millennial jenerasyonların global etkisi, akıllı telefonlar ve mobil internet kullanımının yaygınlaşması ile birlikte hissedilmeye başlandı. Bu kitlenin en önemli kişilik özelliklerinden biri olan, aktivist yaklaşımlarını, duygu ve düşüncelerini anlık olarak sosyal medyada paylaşmaları ve tartışmaya açmaları, dünya genelinde bütün ürün ve hizmet üreticilerini, sadece ürün ve hizmetlerini yeniden şekillendirmek zorunda kalmakla değil, aynı zamanda bugüne kadar alışık olmadıkları internet ortamında anlık itibar yönetimi gibi birtakım sorumluluklar ile karşı karşıya getirdi. Millennial jenerasyonların yüzde 70’nin ortalama 30 dakikada bir akıllı telefonlarından sosyal ağlarını kontrol ediyor olmaları bütün ürün ve hizmetlerde sosyal medya ana başlığı altında yeni sorumluluk ve iş alanlarının ortaya çıkmasına da sebep olmuştur.

Ebeveynlerinin aksine alışkanlıklara dayalı bir hayatı reddeden millennial jenerasyonlar için deneyim ve serüven hayatlarının her alanında olduğu gibi tatilde de aradıkları unsur olarak ön plana çıkmaktadır. Gezginler olarak da tanımlanan millennial jenerasyonları yeni kültürleri anlayarak deneyimlemeyi bir hayat tecrübesi gibi görmekte ve tecrübelerini anlık olarak sosyal çevresi ile paylaşmayı da günlük hayatının en önemli eylemlerinden biri olarak gerçekleştirmektedir. Bu davranış biçimlerinden ötürü konakladıkları otellerde ve hizmet aldıkları diğer işletmelerdeki yüksek hızlı internet hizmetleri ve şarj imkanları önemli bir beklenti olarak ön plana çıkmaktadır.

İngiltere’nin önde gelen CRM kuruluşu Customer Alliance’a göre, millennial jenerasyonların tatil yapacağı veya farklı amaçlarla konaklayacağı oteli seçerken: Yüzde 93’ü otel değerlendirme siteleri ve sosyal medya yorumlarına bakarak karar vermekte, yüzde 53’ü internette değerlendirmesi olmayan bir oteli tercih etmemekte ve aynı oran değerlendirmesi olan oteller arasından seçim yapmaktadır. Jenerasyonun yüzde 68’i oteller hakkında konaklamış insanların internet yorum ve değerlendirmelerini güvenilir bulmaktadır.

Sosyo-kültürel açıdan bakıldığında millennial jenerasyonların yenilikçi bir güç olduğu ve bu gücün dünyadaki tüm ürün ve hizmetlerde olduğu gibi turizm sektöründe de yenilikçi yaklaşımların ortaya çıkarak kalite anlayışının tahminimizden daha hızlı bir şekilde değişmesine yol açabileceği öngörülmektedir.

Yararlanılan Kaynaklar

Adamson, A. ve Dev, C. S. (2016). Hospitality Branding in the Age of the Millennial, Boston Hospitality Review, 4 (3): 1-9.