Millennial Otel
Konaklama Tesisi Otel
-
2019
Cornell Üniversitesi, Forbes ve Barkley’in ortak yürüttükleri bir araştırma sonucuna göre millennial portföyü yüzde 44’ü lisans ve lisans üstü eğitim görmüş insanlardan oluşmaktadır. Bu da işletmecilerin kültürlü ve memnun edilmesi o kadar kolay olmayan bir kitle karşı karşıya olduklarını gösteriyor.
ABD’nin turizm ve otelcilik konusunda eğitim veren New York Cornell Üniversitesi'nin Turizm Araştırmaları Merkezi 2015 yılında yaptığı bir araştırmada; 2025 yılında dünya genelindeki turistlerin yüzde 50’sini millennial turistlerin oluşturacağını ve kendilerini bu profilin istek ve ihtiyaçlarına göre yapılandırıp hazırlayan işletmelerin daha tercih edilir ve kazançlı olacağını ortaya koymuştur.
Millennial bir otelin hemen her köşesinde akıllı telefon şarj edilebilir olması gerekir. Çünkü Stay Tuned yani bağlı kal millenniallerin en gözde sloglanlarından biri olarak ön plana çıkmaktadır. Tatil de dijital dünyalarından kopmak istemeyen millennialler, duygu düşüncelerini anlık olarak sosyal medya ağlarıyla paylaşmayı ve akabindeki yorumlaşmayı severler ve bunun için de akıllı telefonlarının şarjının hiç bitmemesi gerekir.
Millennial bir otelin nasıl olması gerektiği konusunda henüz hiçbir akademik tanımlama yapılmamış olmakla birlikte; Bu hedef kitleye göre yapılanma yoluna giden oteller misafir anket verilerine göre hareket etmeye başlamışlardır. Bunun yanında, İsviçre’de bulunan otel konseptleri geliştirme konusunda Dünya’nın en çok tercih edilen danışmanlık şirketi MA People 2016 yılında web sitelerinde bir temel rehber yayımlamışlardır.
Yine İsviçre’de bulunan Ecole Hotelier de Lausanne Üniversitesi millennial otelciliğe yönelik daha çok işletme modelleri ve uygulama metodlarına dayalı Management 2030 isimli bir eğitim programını 2018 yılında müfredatına almıştır. Management 2030 programı “Geleceğin otellerinde karlılık maddi olmayan varlıkların etkin yönetimine dayanacaktır” ana fikri üzerine kurulmuştur.
Millennial Hotel Özellikleri
Millennial bir otelin özelliklerine dair ilk temel rehberi hazırlamış olan dünyanın önde gelen otel konsept ve danışmanlık şirketi MA People’a göre bir otelin kaç yıldızlı olduğu ve konseptinin ne kadar zengin olduğu millennial olarak tanımlanan hedef kitlenin pek umurunda olmayabilir. Örneğin, otel yedi yıldızlı olabilir ama akıllı telefonunu şarj edebilmek için odasına gitmek zorunda kalıyorsa bir millennialin gözünde bu yıldızların pek bir değeri yoktur.
Son birkaç yıldır dünyanın önde gelen otel ve otel zincirleri artık stratejik olarak millennial portföyüne yönelik çalışmalar yapmaya başladılar ve bu hareket git gide yaygınlaşmaya devam etmektedir. Millennial akımı turizm, özellikle de otelcilik standartlarını kökten olmasa da kısmen yeniden şekillendirmeye başladı denebilir.
Peki millennial uyumlu denebilecek bir otel nasıl olmalı?
Odalar
Millenial bir odanın büyüklüğü ve lüks olmasından ziyade fonksiyonel olması önemlidir. Mesela oda küçük olabilir ama yatağın büyük olması gerekir yani oversize denebilecek bir french bed hatta mümkünse tamamı yatak olan bir oda bile abartı sayılmaz. Hızlı bir internet bağlantısı ve interaktif bir TV’nin yanında multifonksiyonel bir makyaj masası. Multifonksiyonel makyaj masasının özelliği aynı zamanda laptopu ile birlikte ofis masası gibi kullanabiliyor olmasıdır. Yani Türkiye’ye bu biraz özel tasarım veya yapacak olan mobilyacıya izah edilmesi gerektiren bir model olacaktır. Sebebi ise en uygun olacağı şekli bayan makyaj yaparken adam laptopu ile ofis rahatlığında çalışabilmeli ve tabiki aynı laptopun ve akıllı telefonların bağlanabileceği çok bir priz sisteminin de duvarda değil masaya entegre edilmiş olması gerekecektir. Odanın banyosundaki mermerin cinsi onlar için bukletler kadar önemli değildir. Hatta bazı millennial oteller oda bukletlerini reklam bütçesine dahil ederek özellikle alıp götürmelerini ve arkadaşlarına göstermelerini teşvik edecek yaratıcı buklet setleri koymaya başlamışlardır. Olabiliyorsa banyo da hem küvet hem duş olması gerekmektedir. Bunun sebebi ise erkeğin kadının küvet keyfini bozmadan duşunu alabilmesi veya her iki tercihe de uygun koşulu sağlayabilmek de banyoya ekstra bir özellik katabilmektedir.
Yayılabilecekleri Mekanlar
Millennialler oturmayı değil yayılmayı severler. Burada buluşabilecekleri, chatleşebilecekleri, dinlenebilecekleri, çalışabilecekleri, tartışabilecekleri, tanışabilecekleri ve tabiki eğlenebilecekleri multifonksiyonel mekan yaklaşımları ön plana çıkıyor.
Esnek Restoran ve Bar konseptleri
Yapılan araştırmalar millenniallerin a la carte yemek yemeyi tercih ettiklerini ortaya koymaktadır. Bunun yanında yiyecek ve içecek servisinin belirli saatlerle sınırlı olması da hoşlarına gitmemektedir. Esnek restoran ve bar konseptini tam olarak açıklanacak olursa; 24 saat boyunca özellikle gece doymasa bile açlığını kırabileceği kadar yiyecek bir şeyler bulabilmesi önem arz ediyor.
Bahçe ve Yeşillik
Bir şehir otelinin bahçesi olmayabilir ama lobi ve diğer mekanlarında çiçeklerin olması önemli. Bir kıyı otelinde ise tatil yapıyorsa güzel peyzajlanmış yeşil bir bahçe belki en önemli hususlardan biri olabilir. Millenniallerin çoğu dinlerden uzak ve yeniçağ felsefelerine yakın insanlar ve bu da onları kafalarındaki gerek kişisel, gerekse işle ilgili soruların cevaplarını doğada aramaya itmektedir.
Lobi veya “Instalobby”
Son birkaç yıldır Londra’dan başlayarak şimdilik Avrupa’nın şehir otellerinde yayılmaya başlamış çok sevilen ve adına instalobby denilen bir lobi konsepti gelişmeye başladı. Ortaya çıkışı ise oldukça ilginçtir. Londra’daki bir otel, lobisindeki en ücra ve çok az kullanılan bir köşedeki yerden tavana kadar cam olan yani caddeye bakan alandaki oturma grubunu kaldırarak cama sıfır, üzerinde telefon şarj edebilecek prizlerin olduğu tek taraflı bir bar deski yapıyor. Bu köşe ilk başta özellikle çıkışta transferini bekleyen misafirler tarafından tercih edilmeye başlanıyor ve sonrasında gece uykusu kaçanların takıldıkları bir köşe haline haline geliyor, sonrasında 7/24 popüler bir köşe oluveriyor. Bir gün bir masafirin burada çektiği bir selfiyi kendi uydurduğu #instalobby hashtagi ile paylaşmasının ardından yeni lobi konseptinin adı da konmuş oluyor. Bu paylaşımın ardından değişik şekillerde geliştirilmeye devam eden instalobby fikri Avrupa’ya yayılmaya başlıyor.
Referanslar
Adamson, A. ve Dev, C. S. (2016). Hospitality Branding in the Age of the Millennial, Boston Hospitality Review, 4 (3): 1-9.