Merinos Tekstil Sanayi Müzesi

Müze Endüstri Müzesi

(Osmangazi, Bursa, 2011 - )

Atatürk’ün 1938 yılında açılışını yaptığı, Türkiye’nin sanayileşmesi adına atılmış büyük adımlardan biri olan Merinos Yünlü Sanayi İşletmesi’nden kalan makineler ile kuruldu. Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin yürüttüğü tarihi kültürel mirası yaşatma ve koruma projeleri kapsamında müze mimarisine uygun şekilde restore edilen Merinos Yünlü Firması 14. 10. 2011 tarihinde kapılarını ziyaretçilerine açtı. Türkiye’nin yünlü dokuma merkezlerinden biri olan Bursa’nın ilk tekstil fabrikasında yer alan makine ve ekipmanlar bakım ve onarımları yapılarak özgün fonksiyonlarını koruyarak sergilenebilecek hâle getirildi.

Müze, merinos koyunundan elde edilen kirli yün yapağının hangi süreçlerden geçirilerek kumaşa dönüştürüldüğünün sergilendiği dört ana bölümden oluşuyor. Sergilenme süreci olarak üretim süreçlerine bağlı kalındı ve sırasıyla bu bölümlerin tanıtılması amaçlandı. Bu çerçevede, ham yünün işleme alınması, işleme alınan yünden ipliğin elde edilmesi, iplikten dokumanın yapılması, boya ve terbiye işlemlerinin yapılması ve son olarak konfeksiyon ürünlerinin elde edilmesi olarak gerçekleşen üretim süreçlerinde kullanılan makine ve malzemeler bu sırayla gözlemlenebilecek şekilde dört ayrı salona yerleştirildi. Bununla birlikte elyaf, iplik ve kumaşların kimyasal ve fiziksel testlerinin yapılmasında kullanılan makinelerin sergilendiği bir laboratuvar bölümü de oluşturuldu. Tasarım içerisinde tekstil makinelerinin işleyişinin ve özelliklerinin ziyaretçiler tarafından daha net şekilde algılanması için detaylı bir dolaşım aksı oluşturuldu ve ziyaretçilerin ilgisinin makineler üzerinde tutulması hedeflendi. Bununla birlikte ziyaretçilerin süreçler hakkında daha detaylı bilgi alabilmesi için duvarlara ve ziyaretçi yolu üzerine çeşitli bilgilendirme panoları ve ekranlar yerleştirildi, ziyaretçilerin sürekli olarak yazılı, sesli ve görsel olarak bilgilendirilmesi sağlandı. Üretime dair sergi bölümleri dışında, iki katlı yapının birinci katında kültür ve tarih mirasının tanıtılmasına yönelik çeşitli sergilerin düzenlenmesi amaçlanarak açılmış bir sergi salonu da bulunuyor. İkinci katta ise Cumhuriyet tarihinin önemli ressamlarından birisi olan Malik Aksel’e ait bir galeri salonu bulunuyor. Bununla birlikte müzede bir Atatürk odası ve müdür odası da bulunuyor. Haftanın belirli günleri ziyaretçilerin de katılımıyla kozadan ipek çekimi ve ipekli dokuma gibi aktivitelerin gerçekleştirildiği ipek bölümü ise müzeye interaktif bir özellik kazandırması ve ziyaretçilere özel bir deneyim yaşatması açısından önem arz ediyor.

Yararlanılan Kaynaklar

Bursa Büyükşehir Belediyesi (2019a). Bursa Müzeler Rehberi. Bursa: Bursa Büyükşehir Belediyesi Yayınları; Bursa Büyükşehir Belediyesi (2019b). Merinos Enerji Müzesi Tanıtım Kitapçığı. Bursa: Bursa Büyükşehir Belediyesi Yayınları; Bursa Büyükşehir Belediyesi (2019c). Merinos Tekstil Sanayi Müzesi, http://tekstilmuzesi.bursa.bel.tr/muze/, (Erişim tarihi: 28.08.2019); Bursa’da Kültür (2019), Tekstil Sanayi Müzesi, http://www.bursadakultur.org/muze4.htm#Tekstil_Müzesi, (Erişim tarihi: 28.08.2019).