Marka Kentler Projesi

Plan ve Proje Proje

(Ankara, 2007 - )

Türkiye’de marka kentlere yönelik proje oluşturma çalışmaları ilk kez Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2007 yılında oluşturulan Türkiye Turizm Stratejisi 2023 ile gündeme geldi. Dokuzuncu Kalkınma Planı ile uyumlu bir biçimde hazırlanan söz konusu strateji kapsamında turizm gelişim bölgeleri, gelişim koridorları, gelişim ana aksları, turizm kentleri, ekoturizm kentleri ve marka kentler oluşturmak amaçlandı. Marka kentlerin oluşturulmasında ilk hedef kültür turizminin canlandırılmasına yönelik faaliyetlerde bulunmaktır. Buna göre, zengin kültürel mirasa sahip kentler, proje kapsamında desteklenerek kentin markalaşması, böylece turizm için yeni bir çekim noktasının oluşturulması hedeflendi.

Marka Kentler Projesi 19 ili kapsamaktadır. Bunlar; İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Adıyaman, Amasya, Bursa, Edirne, Gaziantep, Hatay, Konya, Kütahya, Manisa, Nevşehir, Kars, Mardin, Sivas, Şanlıurfa ve Trabzon’dur. Türkiye Turizm Stratejisi 2023 kapsamında 2023 yılında ulaşılmak istenen hedefler şu şekildedir: İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya’da kent turizmini geliştirecek projeleri hayata geçirmek; Adıyaman, Amasya, Bursa, Edirne, Gaziantep, Hatay, Konya, Kütahya, Manisa, Nevşehir, Kars, Mardin, Sivas, Şanlıurfa ve Trabzon illerinde kültür turizmini canlandırarak markalaşmaya yönelik kültür turizmini canlandırmak; iç ve dış turizmi canlandırarak her yıl Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından bu kentlerden birini Kültür Turizmi Kenti ilan etmek; tarihi, kültürel ve mimari özelliği olan turistik yerleri restore etmek; yerli halkı kültürel miras konusunda bilinçlendirmek; kültürel ve sanatsal faaliyetlerin yapılacağı mekânlar inşa etmek; turizmi uluslararası düzeye taşımak için tanıtımlar yapmaktır.

2023 yılında tamamlanması amaçlanan Marka Kentler Projesi için toplam 750 milyon ABD Doları bütçe ayrılması ve bu bütçeden her bir kent için yıllık 2,8 milyon ABD Doları harcanması hedeflendi. Bu kapsamda, Türkiye Turizm Stratejisi 2023’e ilişkin İkinci Eylem Planı’nın altıncı ve onuncu maddesinde marka kentler olarak belirlenen illerde altyapı yatırımlarının iyileştirilmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı, yerel yönetimler ve ilgili kuruluşların işbirliği içinde bir yönetişim sistemini geliştirmeleri de vurgulandı. Ancak her ne kadar Marka Kentler Projesi kapsamında Türkiye’de turizm faaliyetlerinin coğrafi açıdan belirli ve küçük bölgeye yığılmasından ziyade tüm ulusa yayılmasını sağlamak hedeflense de, Marka Kentler Projesi’ne dâhil olan 19 ilin neye göre belirlendiğinin net olmaması, her ilin ihtiyaçlarının ve belirlenen hedefleri karşılama düzeyinin farklı olmasına rağmen ayrılan bütçenin eşit olması, kent markalaması sürecinde ortaya atılan yarışan kent söylemi ile bu illerin küresel ölçekte rekabet etmek yerine birbirleri ile rekabet etmeye zorlanmaları vb. şeklinde projeye yönelik eleştiriler de yapıldı.

Referanslar

https://www.ktb.gov.tr/Eklenti/906,ttstratejisi2023pdf.pdf?0, (Erişim tarihi: 03.03.2020); https://www.kuzka.gov.tr/dosya/turizm_stratejisi_2023.pdf, (Erişim tarihi: 03.03.2020); Şarkaya İçellioğlu, C. (2014). Kent Turizmi ve Marka Kentler: Turizm Potansiyeli Açısından İstanbul’un Swot Analizi, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 1: 37-55; Tek, M. (2009). Kamu Yatırımlarında Turizmin Yeri, Türkiye Turizm Stratejisi 2023’de Marka Kentler Projesi: Eleştirel Bir Değerlendirme, Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 20 (2) :169-184.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Tek, M. (2009). Kamu Yatırımlarında Turizmin Yeri, Türkiye Turizm Stratejisi 2023’de Marka Kentler Projesi: Eleştirel Bir Değerlendirme, Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 20 (2) :169-184; https://www.ktb.gov.tr/Eklenti/906,ttstratejisi2023pdf.pdf?0, (Erişim tarihi: 03.03.2020).