Liege Dünya Sergisi
Etkinlik Fuar
(Liege, Belçika, 27 Nisan - 6 Kasım 1905)
-
2020
Belçika’nın güçlü bir ekonomiye sahip ülke olduğunun göstergesi olarak, 27 Nisan - 06. 11. 1905 tarihleri arasında bu ülkede yapılan ilk dünya fuarıydı. Belçika, 1905 Sergi ile hem ülkesinin hem de Liege’in sanayideki öneminin altını çizmek, hem de bağımsızlığının 75. yıldönümünü kutlamak istiyordu. Osmanlı Devleti’nin de aralarında bulunduğu 31 ülkenin iştirak ettiği sergi, 52 dönüm arazi üzerinde gerçekleştirildi. Almanya ve İspanya’nın gayri resmi katılımcı olduğu 1905 Sergisi’ni yedi milyon kişi ziyaret etti.
Otuz üç yıllık iktidarı boyunca uluslararası sergilerin çoğunluğuna katılma kararı veren Sultan II. Abdülhamid, Liege Dünya Sergisi’ne de iştirak edilmesini istedi. Osmanlı İmparatorluğu 1905 Liege Sergisi’ne M. Mihran Kavafyan’ın sergi komiserliğinde katıldı. M. Raif Bey sergi komiser yardımcısı, Brüksel Türk Konsolosu M. G. Vaxelaire genel sekreter, Liege Türk Konsolosu M. Numan Bey de komiser yardımcısı olarak görev aldı.
Sergi ana binası içinde özel tasarımlı bir Osmanlı pavyonu dizayn edildi. Sergi binası içinde olmasına rağmen Osmanlı pavyonu, geleneksel Osmanlı mimarisinin izlerini taşıyarak diğer ülke pavyonlarından öne çıkıyordu. Klasik Osmanlı tasarım yöntemi olarak pavyon, Avrupalıların hayranlıkla izledikleri Türk halı, kilim ve kumaşlarıyla dekore edildi.
Türk pavyonunda çeşitli devlet fabrikalarının ürünleri, Türk ustalığının ürünü halı ve kilimler, kumaştan havlu ve işlemelere kadar geniş ölçekte tekstil ürünleri mevcuttu. Ayrıca bir tarım ülkesi olarak Osmanlı eyaletlerinden gelen tarımsal hammadde ve işlenmiş ürünler de sergilendi. Ayrı bir standa da Türk tatlı ve şekerciliğinin örnekleri sunuldu. İpek görünümlü terliklerin de aralarında bulunduğu incelikli çalışmalar da sergilenen ürünler arasında yer aldı. Sergi pavyonu başta olmak üzere tanıtım amaçlı yazılar Osmanlıca ve Fransızca idi. 1905 Liege Sergisi’ne Osmanlı özel sektöründen Hacıbekir gibi 61 şirket ile kamu fabrika ve kurumları, nitelikli ürünleriyle katıldı. Osmanlı ürünleri, sergiden dört büyük ödül, dört onur ödülü, 10 altın madalya olmak üzere toplam 33 ödül ile döndü. Ödüllerin ayrıntısı ve içeriği bir yazı ile birlikte padişaha takdim edildi.
Referanslar
Dreeze, G. (1905). Le Livre D’or de L’exposition Universelle et Internationale de 1905. Liege: Imp. Aug. Benard; Işıklı, A. (2012). Türkiye Fuar Albümü. İstanbul: İFM Yayınları.
Ayrıntılı bilgi için bakınız
Işıklı, A. (2012). Türkiye Fuar Albümü. İstanbul: İFM Yayınları.