Latin Amerika Pazarına İlişkin Kültür ve Turizm Bakanlığı Raporu

Yayınlar Kitap

(Ankara, 2018)

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın bünyesinde yer alan Tanıtma Genel Müdürlüğü tarafından 2018 yılında çeşitli ülkelerin turizm sektörleriyle ilgili bilgileri ve ayrıca bu ülkelerde ve Türkiye’de bu ülkelere yönelik yürütülen faaliyetleri, hedefleri ve stratejileri içeren Pazar Raporları ve Stratejileri hazırlandı. Bu ülkeler; Almanya, Belçika, Bulgaristan, Danimarka, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, İtalya, Polonya ve Yunanistan olmak üzere Avrupa Birliği ülkeleri, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Türkmenistan’ı içeren Özerk Türk Cumhuriyetleri, Birleşik Arap Emirlikleri’ni ve Suudi Arabistan’ı kapsayan Ortadoğu ülkeleri, Bosna Hersek ve Sırbistan olmak üzere Balkan ülkeleri, Ukrayna, Birleşik Krallık, Moldovya, Rusya ve Güney Amerika’dır. Latin Amerika ülkeleri (Brezilya, Arjantin ve Kolombiya) bu ülkeler arasında yer almaktadır.

Latin Amerika’nın turizm sektörü ve Türkiye’nin bu ülkelere yönelik tanıtım faaliyetleri ile ilgili bilgilerin bulunduğu rapor, ilklerden biri olup, bu ülkelerle turizm işbirliğinin geliştirilmesi açısından yol gösterici olması nedeniyle önemlidir. Raporda öncelikle ülke nüfusu, turizmin GSMH’ye katkısı, turizm amaçlı ülkeleri ziyaret eden vatandaş sayısı, 2012-2018 döneminde seyahat edilen ülkeler, seyahat dönemleri, konaklama çeşidi, 2015-2018 döneminde Türkiye’ye gelen turist sayısı, turist sayısında yıllık değişim oranları, ortalama konaklama süresi ve turist profili, turistlerin yurtdışı harcamaları ve dağılımı, ulaşım olanakları, turistlerin Türkiye’yi tercih nedenleri, tercih edilen turizm türü ve destinasyonlar gibi ülkelerle ilgili genel bilgiler yer alıyor.

Raporda bunun dışında 2017 ve 2018 yıllarında turizm alanındaki faaliyetlerden bahsediliyor. Bu faaliyetlere örnek olarak, 2017 yılında Sao Paulo Kültür ve Tanıtma Ataşeliği’nin kurulması, sosyal medya çalışmaları, turizm sektör temsilcileri, basın kuruluşları ve mensuplarıyla toplantılar ve görüşmeler yapılarak bilgi alışverişi ve işbirliği imkânlarının ortaya çıktığı fuarlar (örneğin, Brezilya WTM Turizm Fuarı, WTM Latin Amerika Fuarı, FIT Latin Amerika Fuarı, Yerel Toplumlar Fuarı, Vitrina Turistica ANATO Fuarı), 2018 yılında düzenlenen T20 Turizm Bakanları Zirvesi, Türkiye için tanıtım programları, seyahat dergilerinde tanıtımlar, ülkelerin seyahat acentalarıyla işbirliği yapılarak reklamların hazırlanması ve tanıtım programlarının yayımlanması, Türkiye’nin tanıtımı için seyahat programı çekimlerinin düzenlenmesine yönelik ağırlamalar, ülkelerin seyahat acentalarına çevrimiçi eğitim düzenlenmesi ve kültürel faaliyetler (Türk Film Festivali ve Kolombiya Ara Güler Fotoğraf Sergisi gibi) verilebilir.

Raporda son olarak da kısa ve uzun vadeli hedeflere ve stratejilere yer verildi. Kısa vadede 450 bin Latin Amerikalı turist hedeflendi; uzun dönemdeki hedef turist sayısı ise 900 bindir. Kısa vadeli stratejiler arasında turizm fuarlarına katılımı arttırmak, reklam ve ağırlama faaliyetlerine ağırlık vererek ülkeler arasındaki işbirliğini arttırmak, info turlar ve eğitim çalıştaylarıyla bilgi akışı sağlamak, seyahat imkânlarını genişletmek, tanıtım içeriklerinin yenilenmesi, inanç turizmine önem verilmesi, ülke tanıtımlarında Türk dizilerinin oyuncularının kullanılması, sosyal medya tanıtımı, kültürel faaliyetler, Kültür ve Tanıtma Müşavirliklerinin kurulması bulunuyor. Uzun dönem stratejiler ise bu ülkelerde Türkiye’nin farkındalığını arttırmak, turizm amaçlı en çok tercih edilen ülke olmasını sağlamak ve güvenli bir ülke olduğu yönündeki algıyı kuvvetlendirmektir.

Raporun sonuçlarına bakıldığında, bu ülkelerden direkt uçuşların, turizmi olumlu etkilediği fakat bu ülkeler için turizmden alınan payın yeterli olmadığı, transit yolcular için kısa süreli de olsa konaklamaların sağlanması yönünde çalışmaların gerekliliği, İstanbul, Kapadokya, Pamukkale ve İzmir’in en çok tercih edilen destinasyonlar olduğu, dini turlara yönelik talebin arttığı, deniz turizmi kapsamında Antalya ve Muğla’nın tanıtımının önemli olduğu, reklam yapılması gerekliliği ve uygun tanıtım kanallarının televizyon kanalları, internet ve sosyal medya olduğu üzerinde durulmuştur.

Yararlanılan Kaynaklar

Kültür ve Turizm Bakanlığı (Tanıtma Genel Müdürlüğü) (2018). Latin Amerika Pazar Raporu, Yürütülen Faaliyetler, Hedef ve Stratejiler (Brezilya-Arjantin-Kolombiya). Ankara: Kültür ve Turizm Bakanlığı; Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) (2018). Sektörel Raporlar, http://www.turob.com/tr/yayinlar--raporlar/sektorel-raporlar?text=&Month=10&Year=2018, (Erişim tarihi: 24.12.2019).