-
2019
Kent merkezinde, Börekçiler Mahallesi’nın sınırları içindeki Kapan Çayı’nın kenarında Şengül Hamamı’nda bulunmaktadır. Hamam, tescilli tarihi bir yapı olup Celal Efendi Mescidi’nin (Şengül Camii) önünde bulunmaktadır. Evliya Çelebi’nin Seyahatname’sinde (1671-1672) Kütahya notlarında bahsettiği Şengül Hamamı, XVI. yüzyıldan kalmadır ve inşa edildiği tarihten yakın bir tarihe kadar hamam işleviyle kullanılmıştır. Zamanla Kütahya’da hamam kültürü zayıflamaya başlamış ve bu nedenle de Şengül Hamamı 1990’ların sonuna doğru kendi işlevini kaybetmiştir. Sonrasında mülkiyet sahibi ile 2005 yılında bir sözleşme yapılarak Kütahya Belediyesi’nce 25 yıllığına irtifak hakkı alındı. Restorasyon uygulaması 2006 yılında başladı ve 2007 yılında tamamlandı. Restorasyon sonrası, hem yerel ve hem ulusal bazda yeraltı zenginliklerinin tanıtım ve teşhiri için, Kütahya Belediyesi’nce Jeoloji Müzesi yapıldı. Kütahya Belediyesi’ne bağlı özel bir müze olan Kütahya Jeoloji Müzesi resmi olarak 25. 04. 2008 tarihinde açıldı. Kütahya yeraltı ve yerüstü kaynakları açısından oldukça zengindir. Dünyada bulunan 90 çeşit madenden 57’si Türkiye’de, 35’i ise Kütahya’da bulunmaktadır. Kütahya, bor, linyit, seramik hammaddeleri, manyezit gibi maddelerin rezerv ve üretildiği yer olarak maden sanayisinde önemli bir konumdadır. Tüm bunlara ek olarak, termal ve jeotermal kaynakları açısından da oldukça zengindir. Kütahya Jeoloji Müzesi’nde de; Eti Bor, Eti Gümüş, T.K.İ. Seyitömer Linyit İşletmeleri, Tunçbilek Linyit İşletmeleri, Kütahya Manyezit (Kümaş), Yıldız Entegre (Azot), Kütahya Belediyesi El Sanatları Üretim Merkezi’nde (Kestaş) üretilen süs eşyaları, Şaphane Dostel Fabrikası’nda üretilen Şap ürünü ve Kütahya Porselen’in üretim aşamaları sergilenmektedir.
Ayrıca bkz.: Jeokoruma; Jeo-Miras; Jeomorfolojik Çekicilik; Jeopark; JeoparkAday Jeoparklar; Jeoturizm; Kula UNESCO Jeoparkı; Kütahya.
Referanslar
Kütahya Belediyesi (2019). Müzelerimiz, http://www.kutahya.bel.tr/muzelerimiz.asp, (Erişim tarihi: 19.07.2019); Kütahya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü (2019). Kütahya Tanıtım Broşürü, https://kutahya.ktb.gov.tr/TR-69539/kutahya-tanitim-brosuru.html, (Erişim tarihi: 18.07.2019); Türkiye Kültür Portalı (2019). Jeoloji Müzesi – Kütahya, https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/kutahya/gezilecekyer/jeoloj-muzes, (Erişim tarihi: 18.07.2019).
Ayrıntılı bilgi için bakınız
Türkiye Kültür Portalı (2019). Jeoloji Müzesi – Kütahya, https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/kutahya/gezilecekyer/jeoloj-muzes, (Erişim tarihi: 18.07.2019).