Kütahya Çizelgesi

(Kütahya, 1999)

Kütahya sözleşmesi ya da Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Turizm Tüketicileri Talepleri Değerlendirme Çizelgesi olarak da bilinmektedir. Çizelge, Alman seyahat kanunu olan Frankfurter Tabellenin Türkçeye çevirisidir ve 1999 yılında Kütahya’da TÜRSAB Genişletilmiş Bölgesel Kurulları Toplantısı’nda kabul edilmiştir. Bu çizelge, seyahat acentalarının paket tur veya hizmet(ler)inin münferiden sağlarken, hizmetlerini aksatması ya da eksik yerine getirmesi durumunda, tüketicilerin bedel iadesi taleplerini değerlendirmede kullanılmaktadır. Sunulan hizmette eksilik iddiası, tüketiciler tarafından kanıtlanmak zorundadır. Kanıtlamada; tüketiciye taahhüt edilen yazılı veya basılı belgeler ile fotoğraflar ve/veya tüketiciler dışında bir ilgilinin de imzası ile düzenlenmiş tutanaklar kullanılmalıdır. Cetvelde hesaplamaya dâhil olan hizmetler; konaklama hizmetleri, yemek ve eğlence, çevre özellikleri, tur hizmetleri ve ulaşım hizmetleridir. Çizelgede, bu hizmetlerde meydana gelebilecek eksiklikler belirlenmiş, her biri için yüzdesel iade oranları belirtilmiştir. Belirtilen iade oranları, yüzde iki ila yüzde 50 oranında değişim göstermektedir. İadeler, hizmetin münferiden sağlanması durumunda hizmet bedeli üzerinden, paket turlarda ise gerçekleştirilen hangi hizmette kusur varsa, o hizmetin bedeli üzerinden hesaplanmaktadır. Örneğin sözleşmeye konu olan konaklama tesisinden farklı bir yerde konaklama hizmeti verilmesi durumunda, iki kilometre’den 10 kilometreye kadar olan uzaklık için yüzde 10, on kilometre aşan uzaklık için yüzde 25 oranında konaklama bedeli üzerinden iade oranı söz konusudur. Tüm eksikliklere ilişkin iade miktarları toplanarak toplam iade miktarı hesaplanmaktadır. TÜRSAB Tahkim Kurulu, Tüketici komisyonları bu çizelgenin hükümlerini esas almaktadır. Ayrıca, Tüketici Sorunları Hakem Heyetleri ve Tüketici Mahkemeleri’nce de sektörel örf ve âdeti somutlaştıran nitelikte olması nedeniyle başvuran bir kaynaktır. Taraflar arası bir uyuşmazlık olmaması durumunda, seyahat acentası çizelgedeki oranlara bağlı kalarak iade işlemini doğrudan da gerçekleştirebilmektedir.

Yararlanılan Kaynaklar

Can, H. (2006). Seyahat Acentalarında Paket Tur Satışları ve Sonrasında Tüketici Şikâyetlerine Yönelik Bir Araştırma (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Balıkesir: Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Yüksel, F., Bahar, O., Bülbüloğlu,B. (2017). Reklamasyon ve Türk Turizmine Etkileri: Marmaris Örneği. İçinde; Kültür ve Turizm Bakanlığı 3. Turizm Şurası Tebliğler Kitabı (ss. 642-654). Ankara: Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

TÜRSAB Turizm Tüketicileri Talepleri Değerlendirme Çizelgesi, https://www.tursab.org.tr/ilkeler/tursab-turizm-tuketici-taleplerini-degerlendirme-izelgesi, (Erişim tarihi: 08.07.2019).