Kulüp 12

Eğlence İşletmesi Gece Kulübü

(İstanbul, 1960 - )

Kulübün geçmişi, İstanbul Sıraselviler’de 1955 ve 1960 yılları arasında faaliyette bulunan Normandiya isimli gece kulübüne dayanmaktadır. Dönemin en çılgın ve en renkli eğlence mekânı olarak tanımlanan Kulüp 12’nin kurucu ortakları ise Ertuğrul ve Selçuk Kahraman kardeşlerdir.

Kulüp 12 gece yarısından ertesi günü öğlen saatlerine kadar şarkılı ve danslı kantolar, canlı orkestra gösterileriyle faaliyette olan kulüp iki bölüm olarak hizmet vermekteydi. Bu bölümler; bar ve asıl eğlencenin gerçekleştiği bölümdür. Bar bölümüne rahat giriş yapılabilirken, gösterilerin yapıldığı bölüme misafirler özenle seçilerek kabul edilmekteydi. Gelen misafirlerin statülerine ve tanınırlığına göre oturacakları yerler mekân yönetimi tarafından belirlenmekteydi. Misafirler arasında ise zengin tüccarlar, iş adamları, hukukçular, avukatlar, gazetecilerin yanında dönemin önde gelen Yeşilçam yıldızları, futbolcular da bulunmaktaydı. Bunların dışında telekızlar ve yanlarında kıyafet taşıdıklarından dolayı poşetli kızlar olarak anılan meşhur olma sevdalısı kızlarda eğlencelere katılmaktaydı. Ayrıca mekânın müdavimleri arasında dönemin sinema oyuncuları da bulunuyordu. Tülay Karaca, Öztürk Serengil, Tanju Okan, Bülent Erkoç (Ersoy), Madam Reneta, Metin Akpınar, Zeki Alasya ve Huysuz Virjin adıyla tanınan Seyfi Dursunoğlu gibi çeşitli sanatçıları sahnesinde ağırladığı da görülmektedir. Bu nedenle, o dönemlerde Kulüp 12 Yeşilçam şöhretleriyle özdeşleştirilmiştir. Özellikle de Seyfi Dursunoğlu’nun Huysuz Virjin olarak tanınırlığının artmasında mekânın büyük önem taşıdığı söylenebilir. Kulüp 12’nin eğlence konseptini sazlı ve sözlü cümbüşün harman olduğu bir mekân olarak tanımlamak mümkündür. Nitekim kantodan çarlistona, canlı konserlerden Devekuşu Kabera oyunlarına, dans gösterileri ile eğlenceli yarışmalara kadar farklı içeriklerde gösteri ve etkinliklere yer verildiği söylenebilir. Mekân içerisindeki bu etkinliklere misafirlerin yanında kulüpte çalışan garsonların ve aşçılarında katıldığı dikkat çekmektedir. Fakat zaman içerisinde eğlence kültüründe meydana gelen değişimler, yeni mekânların açılması ve misafir profilinin değişmesi gibi nedenlerden dolayı Kulüp 12 mevcut popülerliğini kaybetmeye başladı. Kapanma sürecini hızlandıran olaylar ise; 1975 yılında kulüp kurucularından Ertuğrul Kahraman’ın mücbir bir olaya karışması ve 1980’li yıllarda Türkiye’de yaşanan 12 Eylül Darbesi'nin etkileridir. Tüm süreçler sonrasında mekân kapatıldı ve yerine Kulüp 1001 faaliyete geçti.

Referanslar

Çekiç, T. İ. ve Yılmaz, E. (Editörler) (2018). İstanbul Kent Almanağı. İçinde; Ekim Dosyası, İstanbul’un Sinemaları (ss. 152-170). İstanbul: TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi Yayınları; Gürsu, E. ve Elitemiz, S. (2012). 80’lerde Lubunya Olmak. İzmir: Siyah Pembe Üçgen Tarih Dizisi Yayınları; Kalkan, E. (2003). Geceleri Prensesler Gibi Eğlenirdim Kulüp Patronluğu Deneyeyim Dedim,Oldu, https://www.hurriyet.com.tr/kelebek/geceleri-prensesler-gibi-eglenirdim-kulup-patronlugu-deneyeyim-dedim-oldu-158885, (Erişim tarihi: 10. 01. 2021); Tipigil, D. (2013). Ayın Konuğu: Turgut Özgüney, Anadolu Aydınlanma Vakfı Sosyal ve Kültürel Bülteni (ss. 4-5). İstanbul: Anadolu Aydınlanma Vakfı Yayınları; Türkiye’nin Eski Eğlence Mekanları, https://www.milliyet.com.tr/turkiye-nin-eski-eglence-mekanlari-molatik-2459/, (Erişim tarihi: 11. 01. 2021).