Kültür Turu
Kavram Turizm Çeşitleri Üretim Yönetimi ve Pazarlama
-
2019
Kültür, bir toplumun tarihsel gelişim süreci içinde yaşamını sürdürmek için ortaya koyduğu değer yargıları, giyim kuşam, beslenme, gelenek görenek, el sanatları gibi her şeyi kapsamaktadır. Kültür turizmi ise bölgesel olarak düzenlenen festival, folklör gösterisi, sinama, sergi, tiyatro, müzik gibi sanatsal faaliyetlere katılmak veya tarihsel süreç içerisinde hala kendini koruyan veya yok olmuş medeniyetler ve onların kültürlerini tanımak varsa tarihi mekânlarını ziyaret etmek ve yaşam tarzlarını görmek ve incelemek amacıyla yapılan turizm faaliyetidir. Dünya Turizm Örgütü’ne (UNWTO) göre Kültür turizmi; ziyaretçilerinin temel motivasyonu, keşfetme, deneyimleme, maddi ve maddi olmayan kültürel cazibe çekicilikleri/ürünlerini tüketmek olan bir turizm çeşididir.
Kültür turu ise, yukardaki tanımda adı geçen faaliyetlere katılmak ya da farklı kültürleri inceleme ve yerinde görmek amacıyla düzenlenen seyahat faaliyetidir. UNWTO’ya göre kültür turu; kültürel etkinlikleri ziyaret etmek ya da katılmak amacıyla, kültürel ya da kültürel yaşamı desteklemek amacıyla olağan içinde yaşadığı çevrenin dışına yapılan seyahatlerdir. Örnek olarak bir müze ziyareti, bir konser, tarihi bir manzara veya anıt ziyaretinin yanında, aynı zamanda folklor veya yemek pişirme kursuna aktif katılım için yapılan turlar gösterilebilir. Kültür turu katılımcıları kendi kültürel seviyelerini geliştirmek, yeni deneyimler yaşamak, farklı kültürleri yakından tanımak amacıyla bu kültürlere ait mekânları ziyaret eden ya da düzenlenen faaliyetlere katılan kişilerdir. Kültür turunun genel motivasyonu; yeni yerler görme, keşfetme, yeni insanlar ile tanışma, yeni ve farklı deneyimleri gerçekleştirmektir. Ayrıca dinsel motivayonla da bir dine ait kutsal mekânların ziyaret edilmesi ve buralarda oluşturulan her türlü tarihi bina, eşya ve mekânların gezilmesi de bir kültür turu faaliyetidir. Bu amaçla kişilerin beklentileri ile birlikte, mevcut pazarlanabilir her türlü kültürel değerlerin uygun bir harmoni ile bir araya getirilmesi ve pazara sunulmasıyla kültür turu paketleri oluşturulmaktadır.
Kültür turları bireysel olarak yapılabileceği gibi, benzer kültürel çekiciliklere ilgi duyan grupların bir araya gelmesiyle de düzenlenebilmektedir. Kültür turlarına Türkiye’den verilebilecek en güzel örneklerden bazıları; Karadeniz, GAP ve Kapadokya bölgelerine düzenlenen kültür tur paketleridir. Bu tur paketlerinde, yöresel kültürel ve tarihi mekânların gezilmesinin yanında, bölge halkının yaşadığı ortamı yakından tanımak, onların ürettiği her türlü, yiyecek - içecek, el sanatları gibi ürünleri satın almak, yöresel olarak düzenlenen eğlenceleri deneyimlemek ortak özellikleridir.
Kültür turları aynı zamanda kişi ve toplumların yakınlaşması ve birbirlerini daha iyi anlamalarına da imkân sağlamaktadır. Biten bir kültür turu sonunda ben o yöreyi veya yöre insanlarını hiç böyle tanımaz/bilmezdim sözleri sıklıkla duyulabilir. Bu haliyle kültür turları toplum barışına da olumlu katkı sağlamaktadır.
Referanslar
Özdamar, M. (2011) Şanlıurfa’da Kültür Turizmi: Şanlıurfa’ya Kültür Turizmi Kapsamında Seyahat Acentaları ile Gelen Yerli Turistlerin Profilin ve Anlık Satın Alma Davranışlarını Belirlemeye Yönelik Bir Araştırma (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). Mersin: Mersin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Richards, G. (1996). Cultural Tourisim in Europe, Oxon: Cab International; World Tourism Organization (2018). Tourism and Culture Synergies, UNWTO, Madrid.
Ayrıntılı bilgi için bakınız
World Tourism Organization (2018), Tourism and Culture Synergies, UNWTO, Madrid.