Küçük Oteller
Kavram Konaklama Tesisi Otel
-
2019
Müşterilerin güvenilir konaklama ve yiyecek-içecek hizmetini karşılamak amacıyla otel işletmeleri çeşitli açılardan sınıflandırmaya tabi tutulmaktadır. Bu sınıflandırmalar otel işletmelerinin yıldızlarına göre yapılabildiği gibi, büyüklükleri, etkinlik süreleri veya ulaşım ağları ile bağlantılarına göre de yapılabilmektedir.
Küçük oteller, büyüklüklerine göre sınıflandırma grubunda yer almaktadır. Büyüklüklerine göre sınıflandırmada genel olarak otel işletmelerinin sahip oldukları oda sayısı baz alınmaktaysa da zaman zaman oda sayısı dışında çok farklı ölçütler de kullanılmaktadır. Örneğin bir otel işletmesinde çalışan iş gören sayısı, toplam yatak sayısı, belli bir dönemde elde edilen gelir, pazar payı, sosyal ve kültürel alanlara ayrılan toplam alan gibi ölçütler otel işletmelerinin büyüklüğüne göre yapılan sınıflandırmada dikkate alınmaktadır. Dahası otel işletmelerinin büyüklüğünü saptamada göz önünde bulundurulan bu niceliksel ölçütlerin yanı sıra otel işletme binasının yapısal özellikleri, dekoru, kullanılan araç ve gereçler, verilen hizmetin düzeyi, müşterileri için yaratılan imajı, sağlanan kolaylıklar, izlenen işletme politikaları, yönetimin ve organizasyonun yapısı gibi niteliksel ölçütler de sınıflandırmada dikkate alınmaktadır.
Küçük oteller, bir birey veya küçük bir grup tarafından finanse edilen ve biçimsel yönetim yapısı ile değil, doğrudan sahipleri tarafından, kişiselleştirilmiş bir tarzda yönetilen turizm işletmeleridir. Bu işletmeler, insanların turizm amaçlı seyahatlerinde, öncelikle geçici konaklama daha sonra da yeme- içme, kısmen eğlence ve diğer sosyal ihtiyaçların karşılanması için ham madde ve yarı mamul maddeden yararlanarak mal ve hizmet üreten işletmelerdir. Bu tür işletmelerde hizmetler çok az sayıda personel tarafından verilir. Kentlerde, köy ve kasabalarda, turistik etkinliklerin yoğun olduğu yerleşim bölgelerinde ihtiyaç halinde kurulan bu işletmeler; işletme sahibinin yöneticiliğinde birkaç yardımcıdan oluşan bir organizasyon yapısına sahiptir. Çalışanlar genellikle çeşitli görevleri bir arada yürütür. İşletmenin sahibi aynı zamanda yöneticisi olabilir. İşletmenin temel gelirini konaklama geliri oluşturur. Oda sayısı baz alındığında 10 ile 50 arasında değişen sayılarda odaya sahip ve 25 ile 30 işgören istihdam eden turizm işletmeleri, küçük otel olarak sınıflandırılmaktadır. Türkiye’deki duruma bakıldığında ise oda sayısı 75 odaya kadar olan oteller küçük otel sınıfına girebilmektedir. Küçük otellerde oldukça yalın bir organizasyonel yapı mevcuttur Tepe yönetimde yer alan müdür, aynı zamanda çoğunlukla işletme sahibidir. Sınırlı sayıda departmana sahip olan küçük otellerde çoğunlukla müdüre direk bağlı olan dört farklı departman bulunmaktadır. Bunlar; resepsiyon, mutfak, servis ve housekeeping departmanlarıdır.
Referanslar
Demirtaş, N. (2010). Otel İşletmeciliği. Ankara: Ankara Üniversitesi Uzaktan Eğitim Yayınları; Kozak, S. (1995). Otel İşletmelerinde Önbüro Yönetimi. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayını; Yıldırım, H., M., Bucak, T., Aksu, M. (2015). Küçük Ölçekli Konaklama İşletmelerindeki Yöneticilerin Müşteri İlişkileri Yönetimine İlişkin Tutumlarına Yönelik Bir Araştırma: Bozcaada Örneği, Karabük Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 5 (1): 81-93.