Küçük İşletme Yönetimi

Kavram Yönetim ve Organizasyon

Küçük işletmelerin ülkeler ve bölgeler arasında farklı tanımlamalara sahip olmaları nedeniyle, dünya genelinde kabul gören ortak bir tanımlamaları yoktur. Bu nedenle, ülkelerin ve sektörlerin sosyo-ekonomik durumlarına göre farklılık gösteren niteliksel ve niceliksel ölçütler kullanılarak, her ülke kendisine özgü küçük işletme tanımını yapmaktadır. Bağımsız bir yönetimin mevcudiyeti, işletme sahibinin üstlenmek zorunda olduğu risk, yönetimde uzmantlaşma derecesi, istihdam edilen personel sayısı, sabit varlıkların miktarı ve değeri gibi unsurlar niteliksel ve niceliksel ölçütlere örnek olarak verilebilir. Küçük işletmelerin sahip oldukları bu farklı özelliklerden dolayı yönetimleri de büyük işletmelere göre farklılık göstermektedir. Örneğin gelirleri büyük işletmelere oranla daha az olan küçük işletmeler, profesyonel bir yönetici istihdam edebilecek bütçeye sahip olmadıkları için pek çok yönetim fonksiyonunu işletme sahipleri ya da girişimciler gerçekleştirilmek zorundadır. Küçük işletmeler sektöre (turizm, sağlık, imalat gibi) göre farklılık göstermekle birlikte, her sektör için önemli olmaktadır.

Bir hizmet işletmesi olan otellerin büyüklükleri belirlenirken nicel ölçütlerin yanında nitel ölçütler de kullanılmaktadır. Otellerin büyüklüklerini belirlemede en yaygın kullanılan ölçüt, sahip oldukları oda ve çalışan sayısıdır. Oda sayısı 10 ila 50 arasında değişen ve 25-30 çalışanı bulunan oteller küçük otel işletmesi olarak adlandırılmaktadır. Türkiye’de oda sayısı 75 odaya kadar olan oteller de küçük otel olarak değerlendirilmektedir. Oda ve çalışan sayısı dışında otellerin büyüklüklerinin belirlenmesinde toplam yatak sayısı, belirli bir dönemde elde edilen gelir miktarı, pazardan aldıkları pay, sosyal ve kültürel faaliyetler için ayrılan toplam alan, otel binasının yapısal özellikleri, dekoru, müşteriler için yaratılan imaj, yönetimin ve organizasyonun yapısı gibi otel işletmelerine has niteliksel ve niceliksel ölçütler de kullanılabilmektedir. Küçük otel işletmeleri; bir kişi ya da küçük bir grup tarafından finanse edilen, doğrudan sahibi ya da sahipleri tarafından kendine has yöntemlerle yönetilen otellerdir. Küçük otellerin temel gelirini konaklama gelirleri oluşturmaktadır. Kent merkezlerinde, köylerde, kasabalarda, turistik etkinliklerin yoğun olduğu yerleşim bölgelerinde kurulabilen küçük otel işletmelerinde verilen hizmetler, çok az sayıda çalışan ile gerçekleştirildiği için çalışanlar, genellikle birden fazla işten sorumlu olmaktadır. Örneğin işletme sahibi aynı zamanda otelin yöneticiliği görevini yerine getirmektedir. Küçük otel işletmelerinin bağımsız bir yönetime sahip olması ve otel işletmemesi sahibinin aynı zamanda otel yöneticisi olması, işletmeyle ilgili kararların çok kısa sürede alınabilmesine ve hayat geçirilebilmesine olanak tanımaktadır. Ayrıca küçük otel işletmelerinde işletme personeli ile müşteri arasında daha yakın ilişkilerin oluşturulabilmesi, pazarlama ve hizmet üretiminde büyük otel işletmelerine göre daha esnek davranılabilmesi, küçük otel işletmelerine üstünlük kazandırmaktadır. Küçük otel işletmelerinin örgüt yapısı genellikle bir müdüre bağlı olan resepsiyon, servis, mutfak ve oda temizliği bölümlerinden oluşmaktadır.

Küçük otel işletmelerinin yönetiminde göz önünde bulundurulması gereken üç önemli unsur vardır. Bunlardan ilki, yeterli bilgi ve beceri ile donatılmış bir ekip oluşturmaktır. Örneğin, resepsiyonda çalışan personelin mutlaka çok iyi derecede İngilizce konuşabilmesi, çalışanların etkin ve verimli çalışabilecekleri bir çalışma programına tabi olması, otel temizliğinden sorumlu ekibin temizlik faaliyetleri konusunda çok hassas davranması, müşteri talep ve şikâyetlerine en kısa sürede cevap verilmesine olanak sağlayacak yönergelerden oluşan bir el kitapçığının bulunması ve bu kitapçığın tüm çalışanlar tarafından bir rehber olarak kullanılmasıdır.

Yararlanılan Kaynaklar

Demirtaş, N. (2010). Otel İşletmeciliği (İkinci baskı). Ankara: Ankara Üniversitesi Uzaktan Eğitim Yayınları; https://www.clerkhotel.com/blog/basis-of-hotel-management-for-small-hotel-boutique-lodge/ (Erişim tarihi: 11.07.2019); Essays, UK. (November 2018). Advantages of Operating Small Hotel Business in Britain Tourism Essay. Retrieved from https://www.ukessays.com/essays/tourism/advantages-of-operating-small-hotel-business-in-britain-tourism-essay.php?vref=1, (Erişim tarihi: 11.07.2019).