Konya Şehirlerarası Otobüs Terminali
(Konya, 2000 – )
-
2020
Şehrin merkezi bir konumunda, Nalçacı Caddesi üzerinde bulunan eski otogarın yapılaşma yoğunluğu içinde sıkışıp kalması ve otogar trafiğinin problem haline gelmesi sonucunda Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından 1995 yılında Tuna İnşaat’a mevcut otogarın mimari projesi yaptırıldı. Aynı sene yapımına başlanan otogar 05. 05. 2000’de fiilen kullanılmaya başlanırken, resmi açılışı 19. 08. 2000 tarihinde yapıldı.
Selçuklu ilçe sınırları içinde bulunan otogar, şehrin en işlek ulaşım akslarından biri olan İstanbul yolu üzerinde konumlandırılmış olup, Ankara ve Aksaray yolları ile direkt bağlantısı bulunmaktadır. Otogara ulaşım tramvay, otobüs ve dolmuşlar aracılığı ile sağlanabildiği gibi otogarla havaalanı arasında hizmet veren HAVAŞ otobüs seferleri de otogar önünden hareket etmektedir.
135 bin metrekare açık alan üzerine inşa edilen otogar 11 bin metrekare kapalı alana sahiptir. Otuz sekiz adet kalkış peronu ile 12 adet yolcu indirme peronu ve transit peronu ile yolcularına hizmet veren otogarda kalkış saatlerinde çalan ney sesi ile tüm araçlar aynı anda harekete geçerek otogardan ayrılmaktadır. Bu yönüyle Konya Şehirlerarası Otobüs Terminali en dakik çalışan otogarlardan biri olarak bilinmektedir. Şehirlerarası otobüslere ayrılan peronların yanı sıra köy otobüsleri için ayrılan 40 araçlık ayrı bir mahal bulunmaktadır. Toplu ulaşımın yanı sıra özel araç ve taksilerle erişim sağlayan yolcular için 52 araçlık ticari taksi peronu, ilk 25 dakikası ücretsiz, sonrası ücretli 250 araçlık park yeri ile 100 araçlık ücretsiz otopark yeri bulunmaktadır.
Konya Şehirlerarası Otobüs Terminalinde 24 adet müdüriyet odası, altı adet idari büro, 24 adet yazıhane, 24 adet bodrumlu dükkân, bir adet polis karakolu, bir adet polis trafik bürosu, bir adet fiş memurluğu bürosu, bir adet vezne, bir adet hareket şefliği, bir adet petrol istasyonu, bir adet kalorifer dairesi, üç adet çay ocağı, üç adet çok kabinli ücretiz tuvalet, bir adet bebek bakım odası, mescit, lokanta, kafeterya, berber, bir adet market, bir adet emanet deposu, internet kafe, bir adet temizlik odası ve depo, 66 adet dükkan ve dört adet bankamatik bulunmaktadır. Otogarda, Terminal Şube Müdürlüğüne bağlı 80 kişi çalışmaktadır.
Terminale 2019 yılı toplam otobüs giriş-çıkış sayısı 234.827 iken 2019 yılının toplam yolcu sayısı 13 milyon 772 bin 564 olarak kayıtlara geçti. Yaklaşık 20 yıldır bu konumdaki hizmetine devam eden otogarın Aksaray-Ankara kavşağına taşınması da gündemde olan konulardan biridir. 2011 yılında hizmete giren hızlı tren ile Ankara, Eskişehir ve İstanbul illerine daha hızlı erişim sağlanması otogarın yükünü hafifletmiş olsa da yolcu yoğunluğunun diğer otogarlara nazaran hala fazla olduğu söylenebilir.
Referanslar
Baştürk, R. ile 20. 02. 2020 tarihinde görüşme. (Görüşen: F. Z. Çakıcı) .
Ayrıntılı bilgi için bakınız
http://kaysanmimarlik.com/project/konya-yeni-otogar-binasi, (Erişim tarihi: 20.02.2020); https://www.konya.bel.tr/haberbasin.php?haberID=6734&hDurum=METIN, (Erişim tarihi: 20.02.2020).