Konya Havalimanı

Terminal, Havalimanı ve Liman Havalimanı

(Konya, 2000 – )

Konya, Aksaray ve Karaman şehirlerine yurtiçi ve yurtdışı havayolu bağlantısı imkanı sunan havalimanı, Konya şehir merkezine 18 kilometre mesafededir. Konya Üçüncü Ana Jet Üs Komutanlığı’na ait askeri havaalanına ilave edilen sivil tesislerle 1998 yılından itibaren DHMİ tarafından sivil uçuş faaliyetlerine başladı. 2002 yılına kadar Ankara Esenboğa Havalimanı’na mali ve idari alanda bağlı olarak faaliyet gösteren havalimanı 16. 05. 2002 tarihinden itibaren müstakil havalimanı olarak faaliyetlerini sürdürmektedir. 17. 04. 2001 tarihinden itibaren dış hat uçuşlarına başladı. Haftanın yedi günü 24 saat kesintisiz olarak; iç ve dış hat yolcu trafiğine hizmet vermektedir. Yıl boyunca iç hatlarda İstanbul ve Sabiha Gökçen havalimanlarına, dış hatlarda ise turizm sezonuna bağlı olarak Almanya, Belçika, Hollanda, Danimarka, Norveç, İsveç, Finlandiya, Avusturya, Suudi Arabistan’a aktarmasız uçuşlar düzenlenmektedir. 29. 01. 2015 tarihinden itibaren Yeşil Havalimanı sertifikasına sahip olan havalimanının uluslararası uçuş kodu KYA olup, toplamda 24 bin 175 metrekare brüt alana sahip ortak kullanılan iç ve dış hat terminalinde yolculara hizmet vermektedir. İç hatlar için ayrılan terminal alanı 4.165 metrekare, dış hat uçuşları için ayrılan terminal alanı 4.500 metrekaredir. Havalimanı, yolcu, kargo ve genel havacılık faaliyeti gösteren işletmeler için on uçaklık park kapasitesine sahiptir. Mevcut terminal terminali 2014 yılında yenilenmiş olup, iç ve dış hatlarda ortak kullanılan 12 adet check-in kontuarı ve dört adet uçağa biniş kapısı (gate) ile yıllık 3,5 milyon yolcuya hizmet verecek kapasitedir. 880 metrekare VIP ve 397 metrekare CIP yolcu salonları bulunmaktadır. Terminalde iki adet gümrük kontrol ve 12 adet pasaport kontrol bankosu yer almaktadır. Terminalde yolcu köprüleri bulanmamaktadır. Havalimanı içerisinde dört adet bilet satış noktası yer almaktadır. Havalimanı içerisinde bulunan kargo terminalinin alanı 300 metrekaredir. Havalimanına, HAVAŞ otobüsleri ve ticari taksi ile ulaşım sağlanabilmektedir. Havalimanında posta, kafe, restoran ve araç kiralama hizmeti sunan kuruluşlar yer almaktadır.

Yararlanılan Kaynaklar

DHMİ (2018). 2018 Faaliyet Raporu. Ankara: Devlet Hava Meydanları İşletmesi; SHGM (2018). 2018 Faaliyet Raporu. Ankara: Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Kaynak, I. H., ve Karabulut, T. (2016). İnanç Turizmi Bağlamında Kentsel Turizm ve Kültürel Turizm: Konya Örneği, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, (35): 185 - 191.