Kontuar

Havalimanından hizmet alan yolcuların check-in yapmak, bagajlarını bırakmak, koltuk seçmek, koltuk satın almak ya da değiştirmek için kullandıkları alandır. Günümüzde bu süreç geleneksel check-in kontuarlarına başvuru dışında farklı şekillerde de yapılabilmektedir. Bunun için evrim içi olarak veya hava alanındaki self-servis kioskları da kullanılmaktadır. Genel olarak check-in, yolcular güvenlik kontrolüne gelmeden gerçekleştirilir. Uygun check-in kontuarlarını sağlamak havayolu yönetiminin sorumluluğundadır.

Genellikle hava alanlarında iki tür check-in kontuarı bulunur. Biri havayoluna özeldir ve diğeri de ortak kullanılan check-in kontuarlarıdır (CUCC). İlki genellikle belli hava yolları tarafından uzun dönemli olarak kiralanırken ikincisi hava yolları tarafından kısa süreli olarak kiralanır. Yolcuların dâhil olduğu kontuar check-in sürecini şekillendiren bir diğer unsur da kontuarların atama metotlarıdır. Check-in kontuarları atama metotlarına göre uçuş bazlı kontuar check-in, ortak kulanım (common use) kontuar check-in, karma (hybrid) check-in sistemi olmak üzere üçe ayrılmaktadır. Uçuş bazlı kontuar check-in sadece belirli bir uçuşun yolcularına check-in hizmetinin sunulmasıdır. Ortak kullanım kontuar check-in ise uçuş numarası farkı gözetmeksizin belirli bir havayolunun tüm havayollarına bir ya da birkaç kontuardan check-in hizmeti sunmasıdır. Karma check-in sisteminde ise önceki iki metot birlikte kullanılmaktadır. Örneğin ortak kullanım check-in kontuarlarında bekleyen ancak uçuşuna belirli bir süreden az kalan yolcular için geçici olarak uçuş bazlı check-in kontuarlarının açılarak hizmet verilmesi sağlanabilmektedir.

Uçuşları ortak kontuarlara atarken havayolu yetkililerinin ele aldığı birçok faktör bulunur. Bu faktörler arasında uçuş saatleri, ortak kontuar sayısı ve uygulanabilirliği, her kontuardaki hizmet hattı sayısı, yolcuların kapıya yürüme süresi, havayolu check-in prosedürleri ve havayolu yetkililerinin atama kuralları. Tüm bu faktörler özellikle de günümüzdeki artan hava alanı trafiği koşullarında atama sorununu karmaşık hâle getirmektedir.

Self-servis check-inleri aynı anda birden fazla yolcunun check-in prosedürlerini tamamlamak için kullanıldıklarından dolayı uygun araçlardır. Bu hizmet genellikle daha hızlı ve daha kolay olduğu için hava yolları tarafından yolcular arasında teşvik edilir. Çünkü self-servis check-in kontuarları sadece yolcuların normalde hava alanında geçirecekleri süreyi kısaltmakla kalmaz, aynı zamanda tıkanıklığı ve check-in kontuarlarındaki uzun kuyrukları önler. Eğer yolcunun verecek bagajı yoksa, check-in süreci yaklaşık olarak bir dakika sürer ve biniş kartı hemen bastırılır; eğer yolcunun verecek bagajı varsa hızlı bir şekilde bekleme sürelerini azaltacak özel hatta (bagaj bırakma noktası) geçiş yapabilirler.

Referanslar

Halpern, N. (2011). Measuring Seasonal Demand for Spanish Airports: Implications for Counter-Seasonal Strategies, Research in Transportation Business & Management 1 (2011): 47–54; Kağnıcıoğlu, H. C. ve Özdemir, E. (2016). Service Quality Perception in Service Sector: An Application in Airline Check-In Services, Journal of Management, Marketing and Logistics – (JMML), ISSN: 2148-6670; Lee, A. M., Longton, P. A. (1959). Queueing Processes Associated with Airline Passenger Check-In, Operational Research Quarterly, 10 (1): 56-71; Yan, S., Tang, H.C. ve Chen, M. (2004). A Model and a Solution Algorithm for Airport Common-Use Check-In Counter Assignments, Transportation Research Part A, 38 (2004): 101–125; Yan, S., Chang, C.K. ve Tang, H. C. (2005). Minimizing Inconsistencies in Airport Common-Use Check-In Counter Assignments with a Variable Number of Counters, Journal of Air Transport Management, 11 (2005): 107–116.