Konaklama İstatistikleri Bülteni
Konaklama Tesisi Yayınlar İstatistik
Maddeye katkıda bulunan yazarlar:
-
2019
Kültür ve Turizm Bakanlığı sorumluluğunda bakanlık ve belediye belgeli konaklama tesislerinde konaklayan yerli ve yabancı turistlere ilişkin istatistiklerin üretilmesi amacı ile sektörün, kamunun, uluslararası kurum ve kuruluşların hizmetine sunulan bir bültendir. Konaklama istatistiklerinin hazırlanmasına 1974 yılının ikinci yarısında başlandı. 1988 yılından itibaren ise mahalli idarelerden belge alan konaklama tesislerine ait istatistikler üretilmeye başlandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğünün internet sitesinde, 2000-2019 yılları arasındaki veriler düzenli bir şekilde mevcuttur. 2017 yılına kadar yıllık olarak yayımlanan bülten, 2017 yılından sonra aylık ve yıllık olarak yayımlanıyor.
Konaklama İstatistikleri Bülteni; Türkiye’de işletme (bakanlık) belgeli ve belediye belgeli konaklama tesislerinde milliyetlere göre konaklayan kişi sayısını, giriş ve geceleme sayılarını, tesislerin doluluk oranlarının aylara/tesis tür ve sınıflarına/illere göre dağılımını, gecelemelerin yıllara/aylara göre dağılımını ve gecelemelerin ikamet ülkelerine göre dağılımını gösteren istatistiki verileri içeriyor. Bültenin hazırlanmasında veri kaynağını 2016 yılına kadar bakanlık belgeli ve belediye belgeli konaklama tesisi tarafından doldurulan konaklama tesisi giriş ve geceleme formu oluşturuyordu. 2016 yılına kadar yapılan çalışmalarda, bakanlık belgeli ve belediye belgeli tesisler tarafından hazırlanarak Kültür ve Turizm Bakanlığına iletilen formlar, bakanlık tarafından tek tek bilgisayara işlenerek Konaklama İstatistikleri Bülteni hazırlanıyordu. Verilerin bu şekilde bilgisayar kayıtlarına işlenmesi bültenin hazırlanmasındaki sürecin uzamasına neden oldu ve formları göndermeyen tesislerin eş zamanlı takibini imkansız hale getirdi. Bu nedenle, Konaklama İstatistikleri Bülteni’nin veri kaynağı olan konaklama tesisi giriş ve geceleme formundaki bilgilerin konaklama tesisleri tarafından bilgisayar kayıtlarına doğrudan girilebilmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Turizm İstatistikleri Veri Tabanı ve Yayın Geliştirme Projesi kapsamında Konaklama İstatistik Sistemi yazılımı hazırlandı. Sistemin kullanıma açılması ile giriş ve gecelemelere ait veriler Bakanlığa gönderilmeyerek doğrudan tesisler tarafından girilmeye başlandı.
Tüm konaklama tesisleri, ayın 1’i ile 10’u arasında bir önceki aya ilişkin verileri Konaklama İstatistik Sistemi’ne girmek zorundadır. Veriler, Resmi İstatistik Programı kapsamında toplanıyor ve derleniyor olup, resmi istatistik niteliği taşıdığından, tesislerin işlenen bilgileri paylaşmayı reddetmesi, eksik veya yanlış olarak paylaşması veya zamanında paylaşmaması durumunda 5429 sayılı Türkiye İstatistik Kanunu’nun 54. Maddesinde öngörülen usulün uygulanması ve burada belirtilen şartların yerine getirilmesi ile Türkiye İstatistik Kurumu’nda İdari Para Cezası Kararlarının Alınmasına İlişkin Usul ve Esaslar hakkında yönergede öngörülen idari para cezası uygulanıyor.
Referanslar
Antalya Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü (2016). Konaklama İstatistikleri Sistemi, https://aktob.org.tr/wp-content/uploads/2017/08/istatistik-sistem-bildirimi.pdf, (Erişim tarihi: 15.10.2019); İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü (2020). Konaklama İstatistik Sistemi Yardım için Gerekli Tüm Belgeler, https://istanbul.ktb.gov.tr/TR-178171/konaklama-istatistik-sistemi-yardim-icin-gerekli-tum-be-.html, (Erişim tarihi: 16.10.2019); Kültür ve Turizm Bakanlığı [Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü] (2020a). Belediye Belgeli Tesis Konaklama İstatistikleri, https://yigm.ktb.gov.tr/TR-201122/belediye-belgeli-tesis-konaklama-istatistikleri.html, (Erişim tarihi: 12.10.2019); Kültür ve Turizm Bakanlığı [Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü] (2020b). İşletme (Bakanlık) Belgeli Tesis Konaklama İstatistikleri, https://yigm.ktb.gov.tr/TR-201121/isletme-bakanlik-belgeli-tesis-konaklama-istatistikleri.html, (Erişim tarihi: 12.10.2019).
-
2020
Türkiye iç turizmine ilişkin elde edilen konaklama verileri ışığında oluşturulan ve tüm kullanıcılarla eş zamanlı olarak paylaşılan bültendir. Konaklama İstatistikleri Bülteni, Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanmaktadır. Konaklama istatistiklerinin ilk defa 1974 yılının ikinci yarısıyla birlikte değerlendirilme çalışmaları, bültenin temelini oluşturdu. 2000 yılına değin basılı kaynak niteliği taşıyan bülten, teknolojik gelişmelere bağlı olarak 2000 yılından itibaren aylık ve yıllık periyotlarda Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın web siteleri aracılığıyla elektronik ortamda yayımlanmaya devam etti.
Konaklama İstatistikleri Bülteni, bakanlık ile belediye belgeli turizm tesislerinden çevrimiçi anket formu vasıtasıyla elde edilen verilerin, tam sayım yöntemine göre yanlılık taşımaksızın işlenerek, kullanıcıların hizmetine sunulması esasına dayanmaktadır. Bununla birlikte, çeşitli parametreler doğrultusunda değerlendirilmek suretiyle, araştırmacılar ile kullanıcılara bir veri kaynağı yaratmanın yanı sıra; turizm ve otelciliğe yönelik politika ve uygulamaların geliştirilmesine ilişkin karar alıcılara destek sağlama amacı taşımaktadır. Bu amaca bağlı olarak, yerli ve ülkeye gelen yabancı turistleri kapsayan söz konusu parametreleri; bakanlık ile belediye belgeli turizm işletmelerinde konaklayan kişi ve geceleme sayıları, ilgili işletmelerdeki doluluk oranları ve kişilerin kalış süreleri oluşturmaktadır. Ek olarak; turizm işletmelerinin türleri/sınıfları, gelen yabancı turistlerin ikamet ülkelerine göre dağılımları ile ülke genelindeki il ve ilçelere göre dağılımları da bültende değerlendirilen parametreler arasında yer almaktadır.
Konaklama İstatistikleri Bülteni, turizm ve otelcilik alanında resmî bir otorite olarak kabul görerek, yerel alanyazınındaki pek çok bilimsel ve akademik çalışmada başvurulan bir kaynak halini aldı. Ayrıca bültene ilişkin verilerin, Avrupa İstatistik Ofisi ve Dünya Turizm Örgütü gibi kurumlara yönlendirilmesi, yerel turizmin, evrensel turizm sistemiyle bütünleşmesi açısından oldukça önemli bir rol oynadı.
Referanslar
Erdemir, C. (2005). Türkiye Konaklama İstatistiklerine İlişkin Anket Uygulamasının Örnekleme ve Tam Sayım Açısından Değerlendirilmesi, Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 16(2): 121-125; Kozak, N. (1995). Türkiye Turizminde Sayısal Veri Kaynakları, Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 6(3): 28-43; Kültür ve Turizm Bakanlığı (Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü) (2020a). Turizm İşletme Belgeli Konaklama İstatistikleri, https://yigm.ktb.gov.tr/Eklenti/71642,2019-yili-isletme-belgeli-konaklama-istatistikleri-bult-.rar?0, (Erişim tarihi: 12.09.2020); Kültür ve Turizm Bakanlığı (Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü) (2020b). Belediye Belgeli Konaklama İstatistikleri, https://yigm.ktb.gov.tr/Eklenti/71643,2019-yili-belediye-belgeli-konaklama-istatistikleri-bul-.rar?0, (Erişim tarihi: 12.09.2020).