-
2019
Aydın’ın ilçesi Karacasu doğumlu Kemal İpbaş ve pide ustası ağabeyinin oğlu Osman İpbaş tarafından İzmir’in Bornova ilçesinde kuruldu (1985). İzmir’e göç sonucu üç masalı bir pideci dükkânı olarak hizmet vermeye başlayan restoranın adı, Kemal İpbaş tarafından yağmura ve rüzgâra karşı dayanıklı, mücadeleci olduğu düşüncesiyle Kırçiçeği olarak belirlendi. Sunduğu lezzetleri ile İzmirlilerin yoğun ilgisiyle büyüyerek Bornova’dan sonra Karşıyaka’da ikinci şubesi açıldı (1986). Ardından Çeşme ilçesinde üçüncü şubesi ve İzmir Alsancak’ta dördüncü şubesi açılan restoran İzmir’in bir markası haline geldi (1993). Muğla’nın ilçesi Marmaris ve sonrasında Bodrum, Söke, İstanbul ve Ankara’da açılan şubeleriyle 2000- 2004 arası şube sayısı yediye çıktı. 2019 yılı itibariyle 17 şube, 800 çalışan ve bağlı şirketler ile birlikte 5.000 ile 7.000 kişiye Türkiye’nin çeşitli yerlerinde hizmet vermekte ve İzmir’in markası olarak tüm Türkiye’de tanınmaktadır.
Yönetim Kurulu, Kemal İpaş (başkan), Osman İpbaş (başkan yardımcısı) ve Meryem Dilşad İpbaş’dan (genel müdür) oluşmaktadır. Şirketin merkezi İzmir’in Konak ilçesinde Alsancak semtinde bulunmakta olup, Yönetim Kurulu yetkisiyle Şirket Müdürü tarafından yönetilmektedir. İsim hakkı vermeden büyümeyi tercih eden Kırçiçeği, şubelerinde sunulan etin aynı lezzette sunulması adına kendi markasının adını taşıyan et işleme tesisi olan Kırçiçeği Et İşleme Tesisini İzmir’in Bornova ilçesine bağlı Işıkkent Mahallesi’nde 500 metrekarelik alanda kurdu. Ayrıca perakende et ürünleri satışı için Kırçiçeği Et Şubesi ile İzmir Göztepe’de hizmet vermektedir. Şubelerin gıda ve gıdaya konu olan gereksinimlerinin temini, tedariki ve teslimi için 2012 yılında gıda taşımacılığı standartlarına uygun Kırçiçeği Lojistik Tesisi kuruldu. Kırçiçeği markasına ait tüm gıda işletmeleri ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi ve HACCP kalite belgelerine sahiptir.
İlk açıldığında kıymalı, peynirli ve tahinli pidelerde uzmanlaşan restoranın menüsünde günümüzde çorba, lahmacun, pide ve kebap çeşitleri de yer almaktadır. Bulunduğu hizmet kategorisinde ilklere imza atan restoran, ilk porselen tabak kullanan, ilk büyük salonlar açan ve ilk gıda mühendisiyle çalışan restoran olduğu bilinmektedir. Kırçiçeği markasından yemek listesine kadar tamamen Türkçe kullanımına gösterdiği özen nedeniyle Türk Dil Kurumu tarafından ödüle layık görüldü (2006). Çeşitli sosyal sorumluluk projelerinde yer alan restoran, 24 derslikli Kırçiceği Anadolu Lisesi’ni Aydın Karacasu ilçesinde eğitim hayatına kazandırdı (2012). Ege Üniversitesi bünyesinde yapılan hasta konuk evi için Kemik İliği Transplantasyon ve Onkoloji Merkezi Kurma ve Geliştirme Vakfı'na (KİTVAK)a destek olması, Çanakkale zaferinin anlatıldığı Çanakkale Yolun Sonu filminin ana sponsoru olması, Karacasululu Demirci Mehmet Efe’nin hayatının anlatıldığı kitabı 30 bin adet bastırması, Cem Yılmaz’ın İftarlık Gazoz filminin de yine ana sponsoru olması, Kırçiçeği Bodrum Basketbol ile kadın sporcuları desteklemesi, Hayvan Hakları Federasyonu ile yaptığı protokol ile barınaklara yemek yardımı, 800 çalışanıyla Kızılay işbirliği ile kan ihtiyacının karşılanmasında görev alması ve Kitap Kumbarası ile köy ilkokulu çocuklarının eğitim hayatını desteklemesi önemli sosyal sorumluluk projeleri arasında yer almaktadır.
Referanslar
Uzunyolcu, P. ile 25.07.2019 tarihli görüşme. (Görüşen: P. Işıldar); İnce, Ş. ile 26.07.2019 tarihli görüşme. (Görüşen: P. Işıldar); https://www.kircicegi.com.tr/default.aspx, (Erişim tarihi: 20.07.2019).