Kemeraltı (Musa Bali Yakası/Yusuf Çavuşzade Ahmet Ağa) Camii

Doğal ve Kültürel Miras Cami

Eski iç deniz kıyısında yer alan beş cami içinde Konak Meydanı’na en yakın olanıdır. Bu camiyi Yusuf Çamazade Ahmet Ağa 1671 yılında yaptırdı. Camiyi yaptıran kişinin adıyla (Ahmet Ağa) da anılan cami, XVII. yüzyılda inşa edildi ve tek minareli ve tek şerefelidir. Caminin avlusunda camiyle aynı tarihte yapılan bir medrese ve hemen yanında Vakıflar Sebili olarak anılan ve günümüzde de kullanılan bir sebil bulunuyor. İzmir’deki eserlerin en önemlilerinden biridir. İbadet mekânı tek kubbeli ve kübiktir. Minaresi batıdadır. Kuzeyindeki son cemaat yeri enine dikdörtgen planlıdır ve XIX. yüzyıl onarımında eklendiği düşünülüyor. Avlu girişi doğusunda bir çeşme bulunuyor. Cami alçı süslemeleri ile dikkat çekiyor.

Günümüzde canlı bir ticaret hayatına ev sahipliği yapan Kemeraltı Çarşısı’nın kalbinde bulunan bu caminin alt kısmında dükkânlar bulunuyor. İlk olarak tam yuvarlak olmayan, kurşun örtülü üç kubbeden inşa edildi. Daha sonra bugünkü mimari halini aldı. Ana mekânın üzerinde bulunan tek kubbe kuşun kaplıdır ve sekiz köşeli bir kasnak üzerine oturmaktadır. Kasnağın her kenarında bir pencere bulunuyor. Tek minaresi ve tek şerefesi vardır. Caminin en eski tarihli kitabesi, tamir kitabesidir ve esas mekâna giriş kapısı üzerinde bulunuyor. Bu kitabe 1812 yılına tarihlendiriliyor. Caminin avlusuna giriş kapısında 1882-1883 tarihli bir tane daha üzerinde besmele ile Ayet’el- kürsi bulunan kitabe bulunuyor.

İbadet mekânı olarak kare planlı olup üzerini merkezi tromplu bir kubbe örtüyor. Caminin dış kenarları saçak hattından yüksek yuvarlak kemerli dışa taşkın birer pencere ile aydınlatılıyor. Bunun dışında ibadet mekânı iki sıra halinde pencerelerle aydınlatılıyor. Bunlardan alt sıradakiler yuvarlak kemerli olup ikinci sıra pencereler daireler halindedir. Minber ve mihrabı bir özellik taşımıyor. Caminin içerisi XVIII. yüzyıla tarihlenen kalem işleri ile bezendi. Bu bezeme XX. yüzyılın ikinci yarısında yapılan onarımlar sırasında eski izlere dayanılarak yenilendi. Günümüzde tarihi Kemeraltı Çarşısı'nın içerisinde ibadethane olarak kullanımına devam ediliyor.

Yararlanılan Kaynaklar

İzmirfx. (2019). Kemeraltı Camii İzmir, http://izmirfx.mekan360.com/haberler_4268,0-izmir-haberleri-kemeralti-camii-izmir.html?, (Erişim tarihi: 06.11.2019); İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü. (2019). Tarihi Camiler, https://izmir.ktb.gov.tr/TR-77392/tarihi-camiler.html, (Erişim tarihi: 06.11.2019); Visit İzmir. (2019). Kemeraltı Cami, https://www.visitizmir.org/tr/ne-yapmali/sc/16/kemeralti-cami-180, (Erişim tarihi: 06.11.2019).